Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar?
Alaptare vs o noua sarcina
SusMiturile despre alaptare si fertilitatea postpartum sunt larg raspandite. Medicii atentioneaza ca alaptarea amana fertilitatea, dar nu o anuleaza! Intr-adevar, este demonstrat faptul ca femeile care isi alapteaza bebelusii exclusiv timp de 6 luni au o probabilitate mai mica de a ramane din nou insarcinate in aceasta perioada comparativ cu femeile care nu alapteaza.
Cuprins articol
- Alaptare vs o noua sarcina
- Cand are loc prima ovulatie dupa nastere?
- Alaptarea, metoda de prevenire a unei noi sarcini
- Semnele care anunta o sarcina in timpul alaptarii
- Care este perioada recomandata intre doua sarcini?
- Alaptarea in tandem
- Ce metode de contraceptie putem folosi in perioada alaptarii
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Cand are loc prima ovulatie dupa nastere?
SusDupa nastere, femeile pot ramane din nou insarcinate chiar inainte de aparitia primei menstruatii dupa nastere.
Momentul primei ovulatii variaza de la o femeie la alta, ceea ce inseamna ca unele pot ramane insarcinate mai devreme decat altele. Un studiu citat de The American College of Obstetricians and Gynecologists arata ca majoritatea femeilor au prima ovulatie intre 45 si 94 de zile de la nasterea bebelusului.
Alaptarea, metoda de prevenire a unei noi sarcini
SusAlaptarea este „folosita” des ca metoda de contraceptie de catre unele femei. Medicii numesc aceasta metoda de amenoree de lactatie (AML).
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), in cazul in care femeile opteaza pentru amenoreea de lactatie ca metoda de prevenire a sarcinii, pentru a fi eficienta, femeile trebuie sa aiba in vedere trei factori:
- menstruatia sa nu fi reaparut.
- copilul trebuie sa aiba o varsta mai mica de 6 luni.
- bebelusul trebuie hranit exclusiv la san la un interval de 4 ore ziua si 6 ore noaptea. In perioada alaptarii, creste nivelul prolactinei (hormon secretat in timpul alaptarii care inhiba secretia de estrogeni si care determina absenta ovulatiei, deci exclude posibilitatea de a ramane din nou insarcinata).
In general, MAL are o eficienta de 100% in primele trei luni dupa nastere si de peste 98% intre a treia si a sasea luna, in cazul in care mama alapteaza exclusiv.
Semnele care anunta o sarcina in timpul alaptarii
SusLa fel ca la orice sarcina, in timpul alaptarii, aparitia greturilor matinale, a oboselii si urinarilor frecvente pot reprezenta semne care anunta femeile ca sunt din nou insarcinate.
In cazul in care o femeie care alapteaza ramane insarcinata, productia de lapte va scadea progresiv, incepand cu cea de-a patra luna de sarcina, cand incepe sa se formeze colostrul – primul lapte al copilului, secretat intr-o cantitate nu foarte mare si care se deosebeste prin compozitie de laptele propriu-zis (matur).
Desi laptele va asigura in continuare bebelusului nutrientii de care nevoie, gustul acestuia s-ar putea schimba. Aceasta este explicatia pentru care aproximativ 60% dintre copiii care sunt alaptati in timp ce mama este insarcinata se intarca singuri.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda gravidelor care alapteaza sa isi intarce copiii, intrucat laptele matern contribuie la dezvoltarea bebelusului la fel ca inainte de aparitia sarcinii.
Ca la orice sarcina, greturile matinale, oboseala si urinarile frecvente pot reprezenta alte semne care anunta aparitia unei sarcini in timpul alaptarii.
Care este perioada recomandata intre doua sarcini?
SusIndicat este ca perioada minima intre doua sarcini sa fie de un an, in cazul nasterii naturale, si de 2 ani – in cazul cezarienei. In acest interval, organismul femeii se reface complet dupa prima sarcina.
“O noua sarcina imediat sau in primul an dupa cezariana ar fi de evitat din cauza perioadei de recuperare ceva mai lungi decat in cazul nasterii pe cale vaginala, chiar daca pare ca ne-am revenit complet”, explica dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
Alaptarea in tandem
SusAlaptarea in tandem este o provocare pentru orice femeie. Cand vine vorba despre alaptarea in tandem, prioritate o are nou-nascutul. Treptat, alaptarea in tandem se poate face fie pe rand, fiecare copil la momente diferite, fie simultan.
Cazurile care necesita precautie din partea mamelor in ceea ce priveste alaptarea in tandem, tinand cont de istoricul din timpul sarcinii al mamei: riscul de travaliu prematur, sarcina gemelara, sangerarile sau durerile uterine. Este indicat ca, inainte de alaptarea in tandem, femeile sa ceara parerea medicului.
Ce metode de contraceptie putem folosi in perioada alaptarii
Sus“In ceea ce priveste metodele de contraceptie in cazul alaptarii, cel mai bine este sa vorbiti cu medicul dvs. As enumera metoda clasica - calendarul, contraceptivele cu progesteron si prezervativul. La un ciclu regulat, standard, sa zicem, de 28 de zile, ovulatia apare in ziua 14. Cu 3-4 zile inainte si una, chiar doua dupa, sansele pentru o sarcina sunt mici, dar nu este imposibil. Contraceptivele pe baza de progesteron - oral, injectabil, inel vaginal ori sterilet - cu mentiunea ca nu indicam cu estrogen pentru ca afectam cantitatea de lapte in sensul diminuarii ei", dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
Conform medicului ginecolog, cel mai sigur ramane prezervativul si este si cel mai indicat. "Nu interefereaza hormonal, are grad mare de protectie si, pentru ca viata de cuplu este destul de delicata in aceasta perioada, are avantajul ca este folosit doar in momentele oportune si este usor de utilizat”, recomanda dr. Chadi Muheidli.
Concluzii
Sus“Sarcina poate sa survina relativ usor pe perioada alaptarii. Menstruatia este neregulata si majoritatea femeilor nu se protejeaza, ele crezand ca nu pot ramane gravide daca alapteaza. Poate sa creasca contractilitatea uterina, ceea ce inseamna un risc usor mai mare de avort, dar nesemnificativ. Bebelusul nu este privat de nutrient daca mama are o alimentatie echilibrata si foloseste multivitamine specific de sarcina. Copilul poate fi intarcat de catre mama, mai ales dupa diversificarea alimentatiei”, conchide dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Disfunctiile erectile - mit sau adevar?
- Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate?
- Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive
- Astmul bronsic si sarcina
- Atrofia vaginala
- Hemoroizii - tratamente alternative
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina