Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Recuperarea dupa nastere

Actualizat la data de: 14 Mai 2024
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este sarcina

Sus
Recuperarea dupa nastere

Sarcina reprezinta o perioada in viata unei femei in care se intampla un cumul de schimbari. Bineinteles, printre ele se numara si modificarile de la nivelul sistemului musculo-scheletal. Deci, de aici intelegem ca musculatura sufera o serie de modificari care necesita un anumit timp de vindecare in functie de la caz la caz.

Desi se cunoaste faptul ca in toata lumea au loc peste 250 nasteri intr-un minut, inca exista dezbateri despre ce inseamna o recuperare corecta dupa o nastere. Desi domeniul medical este intr-o continua dezvoltare, recomandarile oferite de specialisti nu sunt mereu coerente in ceea ce priveste perioada postpartum.

Se spune ca atunci cand femeia se simte pregatita poate incepe exercitiile fizice postpartum.

Se recomanda inceperea lor la 6 saptamani dupa o nastere naturala si 8 saptamani dupa o nastere prin cezariana sau in cazul in care s-a efectuat o epiziotomie in timpul nasterii naturale.

Bineinteles, acest lucru difera de la o persoana la alta.

Cuprins articol

  1. Ce este sarcina
  2. Programul de recuperare
  3. Modificarile hormonale
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Programul de recuperare

Sus

Medicul de Medicina Fizica si de Reabilitare trebuie sa evalueze cazul pentru a determina cu exactitate un plan de recuperare in functie de structurile implicate care provoaca durere sau disconfort, de gradul deficitului si al dizabilitatii.

Este importanta stabilirea unui diagnostic si al obiectivului principal de urmarit in urma inceperii tratamentului de recuperare postpartum.

Este important ca programul de recuperare al unei proaspete mame sa cuprinda exerictii pentru muschii abdominali, ai spatelui, dar si pentru muschii planseului pelvin.

Sunt recomandate exercitiile Kegel pentru musculatura planseului pelvin.

Acesta are rol in sustinerea organelor pelvine (vezica urinara, rect, colon sigmoid, organe genitale), are rol in mentinerea functiei sexuale, stabilizeaza articulatia pelvisului si permite continenta fecala si urinara.

Exercitiile Kegel pentru musculatura planseului pelvin contribuie la tonifierea musculara. Muschii planseului pelvin sunt in numar de trei si sunt reprezentati de muschii pubo-rectali, pubo-coccigieni si ilio-coccigieni.

In ajutorul acestei tehnici clasice, poate veni Fotoliul Emsella, care reprezinta o tehnica non-invaziva de tonifiere a muschilor planseului pelvin. Se considera ca o sedinta pe scaunul Emsella este echivalentul a 11.000 de exercitii Kegel. Aceasta forma de terapie produce energie electromagnetica de inalta intensitate care stimuleaza musculatura planseului pelvin.

Pe langa kinetoterapie, care cuprinde exercitii pentru antrenamentul musculaturii planseului pelvin, a muschiilor abdominali si ai spatelui, se poate mai efectua terapie manuala sau electroterapie in principal aplicatii ale curentiilor de joasa si medie frecventa pentru refacerea structurilor afectate sau pentru efectul lor antalgic.

Masajul este mult mai eficient daca este utilizat concomitent cu kinetoterapia. Durata acestuia este in general de 30 minute.

Un program potrivit de kinetoterapie adaptat la nevoile fiecaruia poate contribui la revenirea mai rapida la forma fizica si chiar psihica de dinainte de sarcina.

Din perspectiva medicala, activitatea fizica pe durata sarcinii este benefica, ducand la scaderea riscului mamei de a dezvolta anumite patologii precum hipertensiunea de sarcina, preeclampsia, diabetul gestational, depresia, incontinenta urinara sau chiar depresia postpartum.

Chiar daca activitatea fizica este considerata benefica, nu exista un consens in ceea ce priveste un program clar sau reguli clare pentru perioada de dupa nastere.
Astfel, s-a ajuns la concluzia ca 6 saptamani dupa sarcina este timpul optim indicat de catre un specialist pentru majoritatea noilor mame de revenire la activitate fizica si sport in cazul in care nu exista alte contraindicatii sau complicatii.

In perioada imediat de dupa nastere, accentul trebuie pus pe restabilirea mobilitatii coloanei toracice si lombare, astfel se initiaza exercitii care sa lucreze musculatura abdominala, in special muschiul transvers abdominal situat in planul profund al abdomenului. Exercitiile trebuie efectuate in limita durerii si au rolul de a imbunatati si de a creste amplitudinea miscarilor articulare.

Se considera ca nu exista efecte adverse asupra alaptatului atunci cand se practica exercitii fizice. Cantitatea de lapte matern poate varia sustin unii specialisti. Totusi, se recomanda alaptarea inaintea practicarii exercitiilor fizice sau a sportului pentru a limita disconfortul resimtit la nivelul sanilor.

Modificarile hormonale

Sus

Pe parcursul sarcinii, apar o serie de modificari hormonale.

Unul din hormonii care produc modificari in sarcina este relaxina. Acest hormon este produs si de femeile care nu sunt insarcinate, dar odata ce se instaleaza sarcina, valoarea lui creste foarte mult. Acest hormon incepe sa produca modificari la nivelul ligamentelor inca din primele 6 saptamani de sarcina si ajunge la o valoare maxima la sfarsitul primului trimestru de sarcina.

Relaxina are o serie de efecte asupra sistemului musculo-scheletal.

In sarcina, rolul relaxinei este de a relaxa ligamentele si muschii pelvieni pentru a usura procesul nasterii. Simfiza pubiana si articulatia sacroiliaca sunt principalele zone afectate de relaxina.

Astfel, aceste modificari cu rolul de a “relaxa” pelvisul, vor duce si la “relaxarea” altor zone precum ligamentele longitudinale ale coloanei, lucru care se poate manifesta prin prezenta durerilor lombare.

De retinut ca ligamentele si articulatiile continua sa fie mai laxe chiar si dupa nastere deoarece nivelurile relaxinei persista chiar si timp de un an in organism. Astfel, se poate recomanda purtarea unei burtiere de sustinere in timpul practicarii exercitiilor fizice.

Concluzie

Sus

Pentru o buna recuperare postpartum este esentiala colaborarea interdisciplinara a specialistilor din Medicina fizica si de Reabilitare si Ginecologie.

Sarcina si perioada postpartum reprezinta un domeniu de mare interes. Necesitatea elaborarii unor ghiduri care sa vina in ajutorul proaspetei mame ar putea contribui la buna stare atat a mamei, cat si a nou-nascutului prin scaparea de temerile ce apar dupa nastere.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9528725/
https://my.clevelandclinic.org/health/body/24305-relaxin


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate