Primul trimestru de sarcina
Generalitati
SusPrimul trimestru de sarcina este perioada in care vi se confirma ca veti fi mama dupa aproape 9 luni. In pantecele dumneavoastra se va dezvolta copilul. Primul trimestru de sarcina este marcat de transformari care nu sunt prea vizibile cu ochiul liber, dar sunt uimitoare. Se vor produce hormoni care vor duce la transformarea corpului dumneavoastra, pregatindu-l sa sustina procesul hranirii si cresterii bebelusului.
Primul trimestru de sarcina debuteaza cu prima zi a ultimului ciclu menstrual si, se incheie aproximativ 13-14 saptamani mai tarziu.
Cuprins articol
Cum se dezvolta copilul
SusDupa aproximativ 14 zile de la incheierea unui ciclul menstrual regulat de 28 de zile este eliberat un ovul din ovarele femeii. Acest fenomen poarta denumirea de ovulatie.
Dupa actul sexual ovulul poate fi fecundat de catre spermatozoizi in trompa uterina. Odata fertilizat, ovulul va calatori de-a lungul trompei uterine spre uter, unde se va implanta in mucoasa uterina. Conceptia dureaza aproximativ 7 zile. Implantarea ovulului declanseaza o serie de modificari hormonale si fizice in organism. Ovulul fertilizat se va transforma in scurt timp in blastocist (acumulare de celule microscopice).
Intre saptamana a treia si a opta, blastocistul va creste si va ajunge in stadiul embrionar. Embrionului i se vor dezvolta cele mai importante organe ale corpului. In aceasta perioada, embrionul este deosebit de vulnerabil la substante daunatoare, cum ar fi radiatii, alcool, dar si la infectii.
Dupa saptamana a noua de sarcina, embrionul va avea denumirea de fetus si va avea aproximativ 2.5 cm in lungime.
Modificarile corpului mamei
SusSarcina este diferita de la o femeie la alta. Unele femei nu au niciun simptom in primele trei luni, iar altele se simt mizerabil. Iata cateva dintre manifestarile pe care le-ar putea experimenta femeile insarcinate:
- sangerarari - aproximativ 25% dintre femeile gravide experimenteaza o usoara sangerare in timpul primului trimestru. Sangerearea usoara si sporadica din perioada ovulatiei poate fi un semn ca embrionul a fost fertilizat in uter.
Totusi, in cazul in care sangerarea este importanta cantitativ, apar crampele sau durerile ascutite in abdomen, consultati medicul. Acestea pot fi semnele unei sarcini ectopice (sarcina in care embrionul este implantat in afara uterului) sau ale unui avort spontan.
- sensibilitate a sanilor - umflarea sanilor este unul din primele semne de sarcina. Se vor declansa schimbari hormonale prin care sunt pregatite ductele galactofore pentru hranirea copilului. Alegerea unui sutien de o dimensiune mai mare si care este mai confortabil, poate fi o solutie pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul sanilor.
- constipatie - in timpul sarcinii, contractiile musculare de la nivelul intestinelor sunt incetinite, ca urmare a nivelurilor ridicate de progesteron. La aceasta se adauga fierul continut de suplimentele vitaminice prenatale recomandate de medic.
Ca urmare, poate aparea flatulenta, constipatia si senzatia de balonare pe tot parcursul sarcinii. Cresterea aportului de fibre, consumul suplimentar de lichide, dar si activitatea fizica, pot fi benefice. In cazul in care constipatia devine deranjanta, discutati cu medicul pentru a va recomanda laxative sigure, ce pot fi utilizate in timpul sarcinii.
- scurgeri vaginale - este normal sa aveti scurgeri vaginale decolorate, fara miros, cu o consistenta scazuta. Puteti purta tampoane externe, dar nu folositi tampoane interne, pentru a nu introduce microbi in vagin. In cazul in care scurgerile vaginale sunt urat mirositoare, verzui sau galbene, ori cantitatea acestora este mare, contactati imediat medicul.
- oboseala - corpul dumneavoastra lucreaza din greu pentru a sustine cresterea fatului. Astfel, puteti sa obositi mai usor decat de obicei. Odihniti-va cand simtiti nevoia. De asemenea, asigurati-va ca nivelul fierului din organism este cel normal (valorile prea mici ale fierului pot duce la anemie, care va provoca oboseala excesiva).
- pofte alimentare si modificarea gusturilor - gusturile dumneavoastra se pot modifica pe parcursul sarcinii. Puteti simti repulsie fata de alimente care inainte va faceau placere. Peste 60% dintre femeile gravide experimenteaza pofte alimentare si peste 50% dintre acestea au aversiune fata de anumite produse alimentare.
Este in regula ca o femeie insarcinata sa-si satisfaca poftele culinare, atata timp cat mananca sanatos si nu consuma prea multe calorii. Totusi, exista si pofte patologice non-alimentare, cum sunt poftele pica (pofta de a manca hartie, creta, pamant etc.), periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil. In acest caz se va apela la medic pentru tratament si indicatii.
- urinare frecventa - desi copilul dumneavoastra este inca mic, uterul este in crestere si preseaza vezica urinara. Ca urmare, s-ar putea sa resimtiti nevoia de a merge tot mai des la baie. Nu diminuati cantitatea lichidelor pe care o beti de obicei, intrucat organismul are nevoie de hidratare. Renuntati la cofeina, in special inainte de culcare. In plus, nu amanati mersul la toaleta.
- arsuri stomacale - in timpul sarcinii, corpul dumneavoastra va produce mai mult progesteron care relaxeaza muschii netezi din organism, inclusiv inelul musculos prezent in partea inferioara a esofagului, care in mod normal pastreaza produsele alimentare si acizii in stomac. Aceasta relaxare musculara poate duce la refluxul de acid si apar arsurile stomacale.
Pentru a evita acest fenomen, mancati frecvent si putin, nu va intindeti imediat dupa ce mancati, evitati alimentele grase, condimentate si acide. Puteti incerca sa utilizati mai multe perne atunci cand dormiti.
- modificari emotionale - puteti da vina pe hormonii de sarcina, dar vinovata de modificarile hormonale este doar chimia din organismul dumneavoastra. Mai ales la primul copil, viata dumneavoastra va fi in continua schimbare.
Sentimentele dumneavoastra legate de sarcina ar putea include bucurie, griji sau teama. Incercati sa va stresati cat mai putin si apelati la ajutorul celor dragi sau al specialistului, in cazul in care considerati necesar acest lucru.
- greata - greata poate sa rezulte partial din cauza cresterii rapide a valorilor testosteronului si estrogenului, care determina golirea mai lenta a stomacului. Pentru ameliorarea starii de greata, mancati portii mici pe tot parcursul zilei. Alegeti alimente cu putine grasimi si usor de digerat. Beti multe lichide.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Sarcina - Luna a IV-a
- Sarcina: sexul in timpul sarcinii
- Menstruatie peste sarcina
- Primele semne care anunta sarcina
- Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii
- Sarcina - Luna a VII-a
- Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina
- Al treilea trimestru de sarcina
- Pofta scazuta de mancare