Primele semne care anunta sarcina
Generalitati
SusDe cele mai multe ori, primul semn al sarcinii este lipsa menstruatiei, insa sunt si cazuri cand viitoarea mama stie ca este gravida inainte ca ciclul menstrual sa intarzie.
Astfel, oboseala, greata, balonarea pot indica o posibila sarcina, desi sunt considerate de medici simptome inselatoare, ele apartinand multor afectiuni.
Principalele simptome care anunta o sarcina
Sus• Greata insotita sau nu de varsaturi. Numite popular si greturi matinale, acestea isi fac uneori simtita prezenta si la trei saptamani dupa conceptie. Specialistii justifica greata prin cresterea rapida a concentratiei de estrogen si progesteron.
De asemenea, in cazul femeilor gravide mirosul este mult mai accentuat, iar o serie de mirosuri le pot provoca senzatia de voma.
• Mersul frecvent la toaleta pentru a urina, mai ales pe timpul noptii. Aceasta senzatie de a urina des poate sa fie cauzata de secretia horomului hCG, care stimuleaza mictiunea.
• Oboseala accentuata si nevoia de a dormi aproape tot timpul. Odata cu instalarea sarcinii are loc o crestere a progesteronului, insotita de tensiunea arteriala scazuta si de o scadere a nivelului de glucoza din sange, acestea facand ca viitoarea mama sa se simta obosita mereu.
Pe masura ce sarcina evolueaza insa starea de oboseala dispare si femeia isi recapata energia.
• Crampele abdominale. Uneori gravida simte un disconfort usor provocat de prezenta crampelor abdominale.
• Temperatura ridicata a corpului. Femeia insarcinata are senzatia ca ii este cald si uneori temperatura corpului poate chiar sa creasca cu jumatate de grad.
• Nidatia. Apare o sangerare vaginala usoara, in cantitate redusa, practic cateva picaturi de sange si nu trebuie confundata cu menstruatia. Acesta este un alt semn timpuriu al sarcinii. Nidatia are loc de obicei la un interval de 12-14 zile dupa conceptie, dar nu este prezenta la toate femeile.
• Oscilatii ale dispozitiei. Femeile insarcinate trec rapid de la o stare la alta, de la ras la plans, de exemplu. Aceste schimbari sunt prezente mai ales in primul trimestru de sarcina.
• Ameteala. Sunt cazuri in care unele femei se confrunta cu starea de ameteala posibila din cauza tensiunii arteriale mici.
• Constipatia. Schimbarile hormonale pot afecta sistemul digestiv si pot cauza constipatie. Aceasta poate fi evitata insa printr-o alimentatie sanatoasa, un consum ridicat de fibre si o hidratarea corespunzatoare.
• Intarirea sanilor este un simptom care apare la doua saptamani dupa ce a avut loc conceptia.
• Inchiderea la culoare a pielii. Sunt cazuri in care unele femei au si acest simptom care se manifesta prin inchiderea la culoare a unor portiuni din piele, de exemplu pe frunte sau pe nas.
• Prezenta unor preferinte alimentare si dezgust fata de altele.
• Testul de sarcina este cel care va indica insa cu certitudine daca exista sau nu sarcina. Acesta trebuie facut la 2-5 zile de la intarziere menstruatiei.
Este momentul in care pot fi indicate cel mai bine schimbarile hormonale specifice unei sarcini. Confirmarea sarcinii se face numai de catre medicul ginecolog.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome
- Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina
- Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie
- Sarcina - Luna a VII-a
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Sarcina - Luna a III-a
- Sarcina - Prima luna
- Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
- Sangerarea in timpul sarcinii