Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Modificarile sanilor in perioada de sarcina

Actualizat la data de: 23 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Modificarile sanilor in perioada de sarcina

Schimbarile manifestate la nivelul sanilor sunt de cele mai multe ori primele indicii care anunta sarcina. Cresterea in dimensiune a bustului si sensibilitatea sporita a mamelonului sunt primele semne ca organismul se pregateste de aducerea pe lume a unui copil. Pe tot parcursul sarcinii, sanii isi maresc volumul sub influenta hormonilor, astfel incat procesul lactatiei sa se desfasoare in conditii optime pana la momentul nasterii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Evolutia sanilor in timpul sarcinii
  3. Schimbarea morfologiei areolelor mamare
  4. Formarea colostrului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Evolutia sanilor in timpul sarcinii

Sus

Hormonul numit "progesteron" mareste dimensiunea alveolelor mamare, acele unitati constitutive ale sanului care sunt responsabile cu productia de lapte. Canalele galactofore (caile de circulatie ale laptelui) sunt cele care transporta fluxul de lapte catre mamelon. Nivelul crescut de estrogen determinat de evolutia sarcinii sprijina si el intregul mecanism de producere si secretie a laptelui matern.

Alti hormoni precum prolactina joaca un rol important in modificarea morfologiei sanilor, astfel incat sa se poata desfasura in conditii optime procesul important al alaptarii.

Schimbarea morfologiei areolelor mamare

Sus

Inca din primul trimestru de sarcina, pielea din jurul mamelonului (areola mamara) devine mai inchisa la culoare, isi mareste diametrul si se umfla. Glandele Montgomery, prezente in structura areolei se maresc si ele pe parcursul sarcinii, intrucat au un rol foarte important de protectie impotriva infectiilor odata ce secreta o substanta lubrifianta antiseptica.

Folosirea sapunului sau a altor produse care ar putea usca tesutul sensibil al mameloanelor compromit eficienta glandelor Montgomery prin indepartarea substantei naturale produsa de acestea.

Formarea colostrului

Sus

Colostrul, un lichid vascos de culoare galbena menit sa imunizeze bebelusul in primele zile de la nastere, este produs in al doilea trimestru de sarcina, cand unele femei pot observa mici scurgeri din mamelon, insotite de urme subtiri de sange. In ultimele luni de sarcina, sanii continua sa creasca sub actiunea cantitatii crescande de lapte.

Daca bebelusul se naste inainte de termen, laptele mamei va fi putin diferit de cel al femeilor care nasc la termen, intrucat compozitia sa va fi mai potrivita diverselor nevoi speciale de imunizare ale nou-nascutului prematur. Cunoasterea modalitatilor corecte de ingrijire si sprijinul acordat de persoanele din jur reprezinta cheia unei experiente minunate: alaptarea.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate