Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Medicamente interzise in sarcina

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2023
Consultant medical:

Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie

Ce este sarcina

Sus
Medicamente interzise in sarcina

Sarcina este o perioada aparte in viata unei femei. Anumite medicamente prezinta anumite efecte negative asupra mamei, fatului sau asupra amandurora.

Cuprins articol

  1. Ce este sarcina
  2. Sarcina si medicatia toxica
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Tipologie
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Concluzii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Sarcina si medicatia toxica

Sus

Unele medicamente prezinta efecte teratogene in sarcina, ceea ce inseamna ca au potentialul de a determina malformatii la embrioni, in diferite faze ale dezvoltarii intrauterine.

Teratogenii fie vor ucide fatul, fie nu vor avea niciun efect in primele 2 sapatmani ale sarcinii. Acestia pot determina o dezvoltare anormala a organelor fatului intre saptamanile 2 si 12 de sarcina.

Semne si simptome

Sus

Pe langa efectele adverse specifice fiecarui medicament, unele dintre acestea pot determina efecte nefaste asupra fatului, cu manifestari din cele mai diverse, cele mai frecvente fiind anomaliile fetale osoase si ale sistemului nervos, avort spontan, dar si efecte asupra altor organe interne ale bebelusului.

Cauze

Sus

Cele mai uzuale medicamente care pot cauza malformatii fetale sunt cele utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cum sunt inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) si sartanii, antibioticele din clasa aminoglicozidelor, fluorochinolonelor si Tetraciclina, chimioterapicele, medicamente antiepileptice, medicamente utilizate in psihiatrie, medicamentele din clasa sulfonamide, antidiabetice din clasa sulfonilureelor si diuretice, medicamente pe baza de retinoizi pentru tratamentul acneei si anticoagulante.

Tipologie

Sus

Utilizarea IECA in sarcina poate determina anomalii renale si scaderea osificarii craniului la nou-nascuti.

Aminoglicozidele pot determina congenital leziuni ale nervului cranian VIII, anomalii de schelet, si defecte ale rinichilor.

Fluorochinolonele, antibiotice utilizate de obicei pentru infectiile urinare, pot cauza anomalii ale cartilajului.

Medicamentele pe baza de sulfonamide, sulfonilureele antidiabetice si anumite diuretice, pot determina o forma de icter periculoasa la nou-nascut, denumita kernicter sau encefalopatia bilirubinica.

Tetraciclina poate avea ca si consecinte anomalii ale membrelor, ale scheletului si ale culorii dentare.

Carbamazepina si Fenitoina pot determina retard de crestere intrauterina, anomalii ale sistemului cardiovascular, defecte de sistem nervos, precum defectul de tub neural si retardul mental.

Retinoizii, sunt medicamente pe baza de vitamina A, fiind utilizati in tratamentul formelor severe de acnee. Acestia pot cauza defecte asemanatoare asupra nou-nascutilor.

Este important de mentionat ca retinoizii ar trebui opriti inca inainte de conceptie, cu cel putin o luna, pentru a fi complet elimitati din circulatie si pentru a nu mai avea potential teratogen pentru fat.

Fenobarbitalul poate cauza sevraj neonatal.

Chimioterapia (toate clasele) administrata femeii insarcinate determina decesul intrauterin al fatului la aproximativ 30% din sarcini, restrictie severa de crestere intrauterina si anomalii anatomice multiple, retard mental, avort spontan si cancere secundare.

Diazepamul poate determina palatoschizis, defecte renale si neoplasme secundare la fat.

Litiul poate determina anomalia Ebstein, care se caracterizeaza prin defecte cardiace congenitale la fat (la nivelul valvei tricuspide si la nivelul compartimentului drept al inimii).

Acidul valproic cauzeaza defecte ale tubului neural la aproximativ 1% din sarcini, anomalii cardiace, vasculare si ale scheletului.

Warfarina, un anticoagulant, poate cauza avort spontan, restrictie de crestere intrauterina, anomalii faciale si anomalii de sistem nervos (retard mental si malformatia Dandy-Walker). In timpul alaptarii, insa, aceasta se poate utiliza in siguranta si nu va avea efecte adverse asupra nou-nascutului.

Diagnostic

Sus

Este important ca la controlul initial al sarcinii sa se obtina un istoric complet al medicamentelor administrate, pentru a evalua toate riscurile potentiale pentru fat.

Medicul trebuie sa fie informat asupra tuturor medicamentelor si substantelor, cu sau fara prescriptie medicala, pe care gravida si le administreaza sau si le-a administrat in perioada recenta anterioara conceptiei. Medicii care se ocupa cu ingrijirea femeilor insarcinate sunt ginecologii, iar medicii de familie pot fi de ajutor cu anumite informatii generale.

Tratament

Sus

Este nevoie de o consiliere si o educatie adecvata referitor la abuzul de substante. Medicul ginecolog ar trebui sa ofere gravidelor recomandari cu privire la medicamentele care pot fi utilizate sau nu in timpul perioadei de sarcina, punand in balanta riscurile si beneficiile potentiale.

Medicamentele teratogene trebuie oprite in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care oprirea medicamentului este mai daunatoare decat utilizarea lui). Exista medicamente sau terapii alternative, uneori la fel de eficiente pentru anumite boli, care nu prezinta efecte teratogene si pot fi administrate in siguranta in timpul perioadei de sarcina.

Preventie

Sus

Acidul folic este un supliment care are un efect protector pentru devoltarea anumitor anomalii ale sistemului nervos, precum defectele de tub neural, si se recomanda a se administra inca de dinainte de conceptie, doza fiind stabilita de medicul care se ocupa de planningul familial (medicul de familie sau ginecologul).

Daca ati utilizat medicamente teratogene in timpul sarcinii, consultati-va medical ginecolog si respectati indicatiile cu privire la controalele periodice ale sarcinii dumneavoastra.

Concluzii

Sus

Femeile insarcinate trebuie sa acorde o atentie deosebita medicamentelor pe care si le administreaza, deoarece acestea pot avea consecinte grave asupra nou-nascutilor.

Exista numeroase medicamente cu potential teratogen, de aceea este important sa va informati si sa discutati cu medicul dumneavoastra inaintea continuarii sau inceperii administrarii oricarui medicament in timpul sarcinii.

Bibliografie
https://www.webmd.com/baby/medicines-avoid-pregnant
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/drugs-medication-and-birth-defects


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate