Expunerea la pesticide in sarcina creste riscul de autism la copii
Stire medicala
Gravidele care traiesc la mai putin de 1.5 km de zonele unde se folosesc constant pesticide industriale prezinta un risc crescut de a avea un copil cu autism, potrivit unui studiu recent derulat de cercetatorii de la MIND Institute, din cadrul Universitatii din California, SUA.
Riscul de autism pare sa fie mai mare la gravidele care locuiesc in preajma fermelor, terenurilor de golf sau a spatiilor publice in care se folosesc pesticide, in special daca sunt expuse toxinelor acestora in ultimele trei luni de sarcina.
Pesticidele actioneaza la nivelul neuronilor sau sistemului nervos al insectelor si parazitilor, pentru a le neutraliza. La persoane adulte, creierul este protejat de actiunea multora dintre aceste chimicale, datorita unor filtre speciale care le impiedica sa patrunda in sange si sa ajunga la creier.
Insa la fetusi si copii, aceasta bariera protectoare nu este formata complet, ceea ce permite pesticidelor sa atace celulele nervoase vulnerabile (neuronii) si sa le deterioreze, determinand aparitia unor boli neurologice grave, printre care si autismul.
Rezultatele studiului au fost publicate pe 23 iunie in revista de specialitate Environmental Health Perspectives.
Articole recomandate
- Efectele negative ale poluarii asupra organismului
- Cum sa ai o sarcina sanatoasa: invata sa te feresti de substantele toxice!
- Expunerea copiilor la fumul de tigara
- Oprirea sarcinii din evolutie
- Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina
- Influenta poluarii asupra sanatatii
- Infertilitatea masculina
- Bolile determinate de mediu
- Alergii ORL - sfaturi care functioneaza