Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea fatului in primele 3 luni de sarcina

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2024

Generalitati

Sus
Dezvoltarea fatului in primele 3 luni de sarcina

Minunea aparitiei vietii cu ceva timp inainte de conceptiei, o data cu ovulatia si deplasarea ovulului catre uter.

Apoi in urma fuziunii a doua celule, una de la mama - ovulul - si una de la tata -spermatozoidul - in interiorul femeii are loc o explozie de viata, celulele se inmultesc intr-un rirm alert si se organizeaza urmand cu rigozitate instructiunile din cea importanta biblioteca - ADN-ul uman.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Prima luna de sarcina
  3. Luna a 2-a de sarcina
  4. Luna a 3-a de sarcina
  5. Citeste pe aceeasi tema

Prima luna de sarcina

Sus

Sacul amniotic este sacul care mentine lichidul ce se formeaza in jurul ovulului fertilizat. Lichidul are rolul de amortizor pentru embrionul in crestere, pe toate durata sarcinii. Planceta se dezvolta inca din primul trimestru. Ea este un organ rotund si aplatizat care va transfera nutrienti de la mama la bebelus si care va ajuta la eliminarea reziduurilor bebelusului.

Ceea ce medicii numesc fata primitiva incepe sa prinda contur cu 2 cercuri negre in locul ochilor. Gura, mandibula si gatul se dezvolta si se contureaza din ce in ce mai bine. Celulele rosii incep si ele sa se formeze si odata cu ele circulatia sangelui. La sfarsitul primei luni de sarcina bebelusul tau are in jur de 6-7 mm in lungime, iar marimea este cea a unui bob de orez.

Luna a 2-a de sarcina

Sus

Trasaturile faciale ale copilului tau continua sa se dezvolte. Fiecare ureche apare mai intai ca un mic pliu al pielii de fiecareparte a capusorului. Se formeaza mugurasi mici din care se vor dezvolta bratele si picioarele. Degetele, calcaiele si ochii se formeaza in aceasta luna.

Tubul neuronal – creierul, maduva spinarii si celelalte tesuturi si celule nervoase – este bine format pana la sfarsitul acestei luni. Sistemul digestiv si organele de simt sunt abia la inceput de drum in formarea lor. Oasele incep sa se intareasca si sa inlocuiasca structurile cartilaginoase. Embrionul incepe sa se miste, desi mama nu il poate simti inca.

La sfarsitul acestei luni, bebelusul tau - denumit de acum fetus – are aproximativ 2.54 cm lungime si o greutate de aproximativ 9.45 gr. Capul reprezinta deja o treime din lungimea corpulului sau.

Luna a 3-a de sarcina

Sus

La sfarsitul celei de a treia luni de sarcina bebelusul tau este complet format. Isi poate misca bratele si picioarele, poate deschide si inchide degetale de la maini si chiar sa le duca la gura. Unghiile degetelor de la maini si de la picioare, dar si urechile sunt si ele formate.

Mugurasii dintilor au putut fi observati incepand cu aceasta luna. Un alt aspect de mare interes pentru ambii parinti este sexul copilului – organele reproductive isi incep dezvoltarea, dar sexul copilului este inca greu de identificat. Este important de stiut ca si alte 2 sisteme – cel circulator si cel urinar – sunt complet functionale, iar ficat produce bila.

La sfarsitul acestei luni bebelusul poate avea intre 7.6 si 10 cm in lungime si cantareste aproximativ 28 grame. In conditiile in care cele mai importante faze de dezvoltare au avut deja loc, sansele pierderii sarcinii scad considerabil dupa aceste 3 luni de sarcina.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate