Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Corpul in sarcina: transformari si provocari

Actualizat la data de: 05 Ianuarie 2024
Consultant medical:

Dr. Popa Cristina Maria
Medic Specialist Dermatolog, Doctor în Științe Medicale

Corpul in sarcina: transformari si provocari

In timpul sarcinii pare ca intreg corpul viitoarei mamici sufera modificari, iar pielea are de suferit cel mai frecvent pe fondul variatiilor hormonale, circulatorii sau a cresterii in greutate.

Dintre cele mai frecvente modificari de la nivelul pielii amintesc:

-xeroza cutanata sau uscaciunea pielii este una dintre cele mai frecvent intalnite manifestari din timpul sarcinii. Pielea poate devenii aspra la palpare, cu tendinta de descuamare si aparitia pruritului (mancarimilor). Toate aceste modificari pot duce la leziuni de grataj si chiar la dezvoltarea unor eczeme, afectand calitatea vietii si calitatea somnului.

-melasma sau masca gravidica: pete maronii la nivelul pielii, in special centrofacial (frunte, buza superioara, barbie) sau in zona malara (obraji). Pigmentarea este distribuita neuniform in insule neregulate.

-linia nigra care presupune aparitia unei benzi verticale, inchise la culoare, ce porneste de la nivelul ombilicului pana la nivelul pubisului si care se resimte spontan in primele luni de dupa sarcina.

-ingrosarea parului si densificarea parului in timpul sarcinii, ca apoi sa se rareasca difuz (telogen effluvium) dupa 2-4 luni postpartum.

-caderea, despicarea sau onicoliza distala a unghiei

-cresterea numarului de nevi melanocitari (alunite) si inchiderea lor la culoare

-vergeturile care apar ca urmare a distensiei bruste a pielii si ruperii fibrelor de colagen si elastina de la nivelul dermului, localizate frecvent la nivelul sanilor, coapselor si abdomenului. Pot determina senzatii de mancarimi si arsura la nivelul pielii si apar mai frecvent in trimestrul 2 si 3 de sarcina, in special la persoanele care iau repede in greutate sau slabesc brusc dupa sarcina.

Vergeturile sunt de mai multe tipuri, astfel vorbim de stria rubra, acele striatii rosii violacee care apar in fazele incipiente, apoi vergeturile devin albe si atrofice (stria alba).

Mecanismul de aparitie consta in incapacitatea pielii de a se adapta la intindere, modificarilor hormonale, predispozitiei genetice si istoricul personal anterior de vergeturi.

Nasterea poate sa aduca dupa sine si o cicatrice postoperatorie.

In practica de zi cu zi nu recomand suplimente pe baza de colagen deoarece numarul de pacienti inclusi in studiu momentan este unul mic si inca nu este reglementata doza de colagen necesara unei sinteze de colagen satisfacatoare. In schimb recomand stimulatoare de colagen, precum Biosil, care au la baza acid ortosilicic si colina, reusind astfel sa activeze caile naturale de productie a colagenului in corp, reducand totodata degradarea colagenului deja existent prin neutralizarea homocisteinei. Prin asocierea celor 2 componente reusim sa crestem productia de colagen, cheratina si elastina din piele, par, unghii, articulatii si oase.

Colina ajuta la distributia uniforma si absorbitia acidului ortosilicic. De asemenea colina joaca un rol esential in procesele fiziologice din timpul sarcinii. Deoarece organismul uman produce in aceasta perioada cantitati mici de colina este necesar completarea aportului cu ajutorul alimentelor si suplimentelor alimentare.

Datorita profilului inalt de siguranta Biosil se poate administra atat in timpul sarcinii, cat si in perioada de alaptare, sub indrumarea medicului si cu respectarea dozelor recomandate. Biosil este un produs vegan, fara organisme modificate genetic, nu contine zahar sau alergeni: gluten, lactoza, soia. Se gaseste disponibil fie sub forma de capsule vegane, fie sub forma de picaturi.

Colagenul este principala proteina care sustine intreg scheletul, articulatiile si pielea. Fiziologic pe masura ce inaintam in varsta, pierdem anual 1% din colagenul existent.

Fibroblastul incepe sa nu mai produca acele cantitati corespunzatoare de colagen, iar colagenul produs este in cantitati mai mici si de o calitate mai proasta, astfel pielea isi pierde elasticiatea, apar structuri mai fibroase si in cazul vindecarilor evolutia este mai greoie cu posibilitate mai mare de a vindeca cu cicatrice fibroasa.

Prin cresterea elasticitatii pielii, aspectul vergeturilor poate fi mult ameliorat, unghiile capata o rezistenta mai mare, pielea viitoarei mamici este mult mai luminoasa si hidratata iar vindecarea cicatricilor poate fi mai armonioasa.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.