Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce reprezinta cerclajul cervical?
SusCerclajul cervical este un procedeu medical de tip chirurgical prin care se urmareste intarirea colului uterin in timpul sarcinii la femeile care au dezvoltat incompetenta cervicala si prezinta riscul de a pierde sarcina. Medicul chirurg va realiza diferite suturi sau benzi sintetice pentru a preveni astfel expulzia fatului inainte de termen.
Cuprins articol
Recomandarile acestei proceduri medicale
SusAnterior sarcinii colul uterin are o structura ferma, este mai lung si inchis. Pentru a se pregati de nastere, acesta va suferi modificari, se scurteaza, devine mai lax si se dilata. Aceste modificari au loc in timp odata cu evolutia sarcinii. Insa, sunt femei care manifesta incompetenta cervicala, iar in cazul acestora pregatirea pentru nastere se produce prematur, acest lucru putand cauza pierderea sarcinii, motiv pentru care este nevoie de interventie medicala pentru a preveni acest lucru.
In cazul in care gravida a mai pierdut in antecedente sarcini aflate in trimestrul doi in absenta travaliului din cauza dilatatiei colului uterin, medicul va recomanda acesteia efectuarea cerclajului cervical, cu atat mai mult cu cat aceasta procedura a mai fost indicata in istoricul medical al pacientei. Un col uterin sub 25 de milimetri inainte ca sarcina sa ajunga la 24 de saptamani gestationale este iarasi indicatie de efectuare a acestei proceduri.
Cum se realizeaza ?
SusLa fel ca oricare alta interventie chirurgicala, cerclajul cervical necesita o pregatire prealabila. Se va efectua in acest sens o investigatie imagistica, si anume o ecografie pentru monitorizarea functiilor vitale ale fatului si prezenta unor malformatii congenitale. De asemenea, se poate efectua o amniocenteza care presupune recoltarea de lichid amniotic, iar in cazul in care se detecteaza o infectie procedura nu se va mai efectua deoarece prezinta risc de diseminare sistemica a acesteia si aparitia sepsisului cu consecinte grave care pun in pericol viata mamei si a fatului.
Perioada optima de efectuare a cerclajului cervical este estimata a fi intre saptamanile 12 si 14 de sarcina, cel mult pana la in saptamana 23 de gestatie, peste acest termen existand riscul de rupere a sacului amniotic fapt care va declansa nasterea prematura.
Dupa efectuarea investigatiilor necesare punerii in balanta a riscurilor si beneficiilor acestei proceduri, in cazul in care se opteaza pentru aceasta se va alege o modalitate de efectuare a acesteia pentru ca exista mai multe tehnici. Procedura necesita anestezie fie locala, fie generala si se poate realiza in ambulatoriu sau pe o sectie de chirurgie, abordul fiind de cele mai multe ori transvaginal. In alte cazuri, acesta se realizeaza cranio-caudal, dinspre abdomen spre pelvis daca anatomia corpului presupunde un col uterin preascurt sau cicatrizat.
Descrierea procedurii chirurgicale
SusAbordul transvaginal presupune introducerea prin vagin a unui instrument numit speculum si prinderea colului uterin cu un forceps inelar. Ghidajul ecografic poate fi utilizat pentru o precizie si mai buna a interventiei. Exista doua procedee frecvent utilizate, McDonald si Shirodkar. In primul se vor efectua suturi care vor inchide colul uterin, iar al doilea procedeu va presupune tragerea colului uterin cu ajutorul forcepsului, impingerea inapoi a peretilor laterali ai vaginului cu efectuarea unor incizii la locul unde tesutul vaginal se invecineaza cu cel al colului. Prin inciziile respective se va trece un ac cu banda care va avea tot efectul de a inchide colul uterin.
In cazul in care abordul se efectueaza transabdominal, se va efectua o incizie abdominala, se deplaseaza usor uterul pentru un acces mai favorabil la colul uterin. Intre pasajul dintre uter si colul uterin se va aplica o banda care va conecta partea inferioara a uterului si colul uterin cu acelasi efect ca si in cadrul abordului transvaginal. Ulterior, uterul va fi asezat in pozitia normala, iar incizia abdominala va fi suturata. Pentru mai putine complicatii sau pentru efectul estetic se poate opta pentru interventia laparoscopica.
Beneficiile procedurii
SusConform cercetarilor efectuate, riscul de nastere prematura este redus in pana la 90% dintre cazuri prin utilizarea cerclajului cervical. Important de mentionat este momentul din evolutia sarcinii in care se depisteaza insuficienta tesutului cervical in mentinerea sarcinii cu modificari avansate pentru pregatirea expulziei fatului, prolapsul membranar la nivel vaginal sau sarcina aflata dupa cea de-a 24-a saptamana, situatii in care procedura poate avea rezultate mai slabe.
Care sunt riscurile si contraindicatiile cerclajului cervical?
SusO contraindicatie absoluta este prezenta unei infectii deoarece reprezinta risc major de sepsis. Contractiile la nivel cervical sau vaginal, travaliul prematur activ si prezenta sangerarii vaginale contraindica efectuarea procedurii. Sarcina multipla si anomaliile fetale, de asemenea. Ruptura prematura a membranelor, scurgerea de lichid amniotic si laceratia cervicala nu sunt favorabile interventiei. Dupa efectuarea procedurii se poate ca mama sa prezinte febra, greturi si varsaturi, sangerare la nivel vaginal, crampe si contractii.
Ce trebuie sa faci dupa efectuarea cerclajului cervical?
SusPentru a se asigura ca interventia chirurgicala a avut succes, medicul va efectua ulterior o ecografie prin care va verifica starea fatului. Discomfortul postinterventional va fi ameliorat prin administrare de acetaminofen. Materialele utilizate pentru realizarea suturilor pot fi eliminate de gravida cateva saptamani dupa interventie pana cand se vor dizolva sau aceasta poate observa pete de sange. Unele interventii necesita internare pentru mentinerea in observatie daca se constata riscul iminent de producere a unei nasteri premature.
Monitorizarea in continuare a evolutiei sarcinii este necesara, iar pentru a evita alte riscuri se recomanda evitarea relatiilor sexuale pana la nastere pentru siguranta bebelusului.
Cerclajul cervical efectuat poate fi indepartat in momentul nasterii sau poate fi mentinut pentru urmatoarele sarcini, insa este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra daca exista riscul ca pastrarea acestuia sa afecteze fertilitatea. In functie de abordul efectuat pentru procedura, gravida poate naste pe cale naturala sau prin cezariana. Daca abordul a fost transabdominal, se poate opta pentru cezariana, cu aceeasi posibilitate de a alege intre indepartarea sau pastrarea cerclajului realizat pentru viitoarele sarcini.
Concluzii
SusCerclajul cervical este o interventie chirurgicala realizata la gravidele a caror col uterin sufera modificari accelerate pentru pregatirea expulziei fapt ce pune in pericol viata fatului cu riscul unei nasteri premature. Prin abord transvaginal sau transabdominal, colul uterin este inchis, perioada optima de realizare a acestei interventii fiind pana la 24 de saptamani de gestatie.
In functie de fiecare caz, se stabileste o balanta intre riscul, beneficiile si eventualele complicatii care pot aparea, apoi se alege metoda chirurgicala favorabila. Este bine sa efectuati controale periodice dupa realizarea interventie, sa monitorizati constant evolutia sarcinii si sa respectati recomandarile medicale.
Bibliografie:
https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/incompetent-cervix/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481522/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cervical-cerclage/about/pac-20393435
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora!
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin
- Chisturile pe colul uterin
- La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce
- Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman