Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce se intampla cu uterul in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 13 Martie 2013

Generalitati

Sus
Ce se intampla cu uterul in timpul sarcinii

In timpul sarcinii au loc multe modificari ale uterului. Acesta devine mai mare pentru a-i face loc fatului care creste, posibil sa apara crampele, asemanatoare cu cele menstruale si, in situatii destul de rare, uterul se poate rupe sau ar putea fi prezenta o sangerare importanta. In cele mai multe dintre cazuri, insa, uterul revine dupa sarcina la starea sa normala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modificarile intrauterine din timpul sarcinii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Modificarile intrauterine din timpul sarcinii

Sus

Prima schimbare a uterului in timpul sarcinii are loc in prima saptamana, atunci cand ovulul este implantat. Implantarea in sine nu este vizibila, dar ar putea fi insotita de sangerare, care apare la aproximativ 10 zile dupa ce acest fenomen a avut loc. Cantitatea de sange, insa, este atat de redusa, incat cele mai multe dintre femei nici macar nu o observa.

Crampele din timpul sarcinii sunt un alt simptom intalnit frecvent la femeile insarcinate. Durerea este similara cu cea intalnita in timpul menstruatiei si este cauzata de expansiunea uterului, care se adapteaza la dimensiunile fatului ce se dezvolta in interiorul acestuia. Durerile sunt asemanatoare cu cele ale intinderilor de ligament. Uterul este mentinut in acelasi loc de ligamente care trebuie sa se intinda, pentru a-l stabiliza atunci cand se mareste in timpul sarcinii. Aceasta intindere a ligamentelor poate provoca dureri temporare, in special in cazul miscarilor bruste.

Pe parcursul celor noua luni de sarcina, uterul va creste de la aproximativ 70 g la aproximativ 1 kilogram. Pana la sfarsitul sarcinii, uterul unei femei se va mari din partea inferioara a pelvisului catre partea superioara a cutiei toracice. Acesta poate detine o greutate de 500 de ori mai mare decat a facut-o inainte de conceptie. Uterul extins si greutatea fatului care apasa pe vezica urinara sunt principalele motive care stau la baza urinarii frecvente din timpul sarcinii.

Muschii prezenti in segmentul inferior al uterului sunt mai slab aprovizionati cu sange, comparativ cu cei din segmentul superior. Pentru a evita aparitia sangerarilor excesive, operatia de cezariana se face in segmentul inferior al uterului.

In timpul sarcinii, destul de rar insa, posibil sa apara o ruptura uterina, de obicei in primele faze ale travaliului. Acest lucru se intampla cel mai frecvent in locul in care a fost facuta incizia unei operatii cezariene anterioare. De aceea, cei mai multi dintre medici recomanda ca o femeie care a suferit cezariana sa nasca si urmatorul copil in acelasi mod. O ruptura uterina ar putea pune in pericol atat viata copilului, cat si a mamei. In plus, ruptura uterina ar putea necesita histerectomia.

Toate schimbarile care se petrec la nivelul uterului in timpul sarcinii ar trebui sa se estompeze dupa aproximativ sase saptamani de la nastere. Dupa nastere, uterul se va contracta si se va micsora, revenind la dimensiunea sa normala in urma unui proces numit involutie. Durerile asociate cu aceste contractii se numesc dureri post natale si sunt asemanatoare crampelor menstruale.

La o saptamana dupa nastere, uterul ar trebui sa cantareasca aproximativ jumatate de kilogram. La doua saptamani dupa nastere va avea in jur de 300 de grame, iar la patru saptamani dupa nastere va reveni la greutatea dinainte de sarcina.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate