Cauzele rezultatelor eronate ale testului de sarcina
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusTestele de sarcina sunt instrumente usor de utilizat pentru a afla daca o femeie este sau nu insarcinata. Ele sunt usor de utilizat, chiar in confortul propriei locuinte.
Majoritatea testelor de sarcina la domiciliu trebuie plasate in contact cu urina, testul fiind capabil sa detecteze un hormon ce apare in timpul sarcinii. Acest hormon se numeste gonadotropina corionica umana (HCG) si este produs, in mod normal, de placenta.
Unele teste de sarcina pot detecta gonadotropina corionica umana foarte devreme in timpul sarcinii. Testele de sarcina sunt, de cele mai multe ori, foarte precise. Cu toate acestea, se intampla sa apara si rezultate eronate cu privinta la prezenta sarcinii.
Rezultatele eronate pot sa apara din diferite motive. Daca, totusi, testul iese pozitiv, este indicat sa consultati un medic pentru a incepe investigatiile amanuntite si ingrijirea prenatala precoce.
Cuprins articol
Sarcina chimica
SusEste posibila existenta unui rezultat fals pozitiv atunci cand exista o sarcina chimica. Sarcina chimica reprezinta o pierdere a sarcinii foarte devreme, la putin timp dupa implantare.
Pierderea atat de precoce a sarcinii poate fi cauzata de afectiuni ale uterului cum ar fi fibromul uterin, tesut cicatricial, diferite anomalii de forma ale uterului sau cantitati scazute ale anumitor hormoni, cum ar fi progesteronul. Cu toate acestea, exista multe alte cauze necunoscute ale sarcinii chimice.
Se considera ca sarcinile chimice sunt foarte frecvente, dar, de obicei, ele nu sunt detectate daca nu se efectueaza un test de sarcina. Aceste rezultate timpurii ale testului de sarcina pot afecta emotional cuplul, de aceea este indicata folosirea testelor de sarcina dupa aproximativ doua saptamani de la momentul conceptiei.
Sarcina extrauterina
SusUneori, un ovul fertilizat se poate implanta in afara cavitatii uterine. Acest fapt determina aparitita sarcinii ectopice, numita si sarcina extrauterina. Sarcinile ectopice apar, de obicei, daca un ovul feritilizat ramane blocat intr-o trompa uterina in timpul calatoriei sale catre uter. Acest tip de sarcina ectopica se mai numeste si sarcina tubara.
Sarcina ectopica poate fi produsa de:
• Tesut cicatricial sau inflamatie a trompelor uterine;
• Forma defectuoasa a trompelor uterine;
• Istoric de infectii uterine.
Sarcina ectopica poate sa apara si in cervix, in ovare sau in cavitatea abdominala. O sarcina ectopica nu poate deveni o sarcina normala. Embrionul nu este viabil, deoarece nu exista loc pentru acesta sa se dezvolte si sa creasca in afara uterului.
Embrionul va produce in continuare HCG, chiar daca este implantat intr-un loc gresit. Acest lucru poate duce la o citire fals pozitiva a unui test de sarcina.
Sarcinile ectopice reprezinta urgente medicale si pot deveni daunatoare femeii daca sunt lasate netratate. Fara tratament corespunzator, pot duce pana la hemoragii semnificative sau pierderea organelor de reproducere.
Simptomele sarcinii ectopice includ:
• Greata si dureri ale sanilor (acestea sunt simptome si in cazul sarcinii normale);
• Dureri abdominale sau pelvine;
• Senzatie de presiune asupra rectului;
• Sangerare;
• Vertij;
• Lipotimie.
Pierderi de sarcina sau avorturi recente
SusTestele de sarcina pot cauza rezultate fals pozitive daca, recent, au avut loc pierderi de sarcina, fie prin avort spontan, fie prin avort produs in mod voit.
In timpul sarcinii, nivelul de HCG continua sa creasca pe masura ce placenta se dezvolta. Nivelul de HCG poate sa se dubleze in cateva zile, atingand un maxim in aproximativ 10 saptamani de la conceptie.
Cand se incheie o sarcina, nivelurile de HCG incep sa scada, dar acesta este un proces lent. Gonadotropina corionica umana poate ramane in sange si urina tip de pana la 6 saptamani de la sfarsitul sarcinii, din acest motiv putand exista rezultate fals pozitive ale testelor de sarcina.
In cazul in care avortul a fost unul spontan, este posibil ca nu toate tesuturile legate de sarcina sa fi fost eliminate. Acest lucru poate determina cresterea nivelului de HCG.
Atunci cand se intampla acest lucru, este indicata o procedura chirurgicala minora numita dilatatie si chiuretaj. Aceasta procedura este necesara pentru indepartarea tesutului restant.
Utilizarea incorecta a testului de sarcina
SusUtilizarea incorecta a testului de sarcina poate duce la rezultate eronate. Este important ca instructiunile de utilizare sa fie urmate cu exactitate. De asemenea, data expirarii trebuie sa fie verificata inainte de utilizarea testului.
Utilizarea testului de sarcina este indicata a fi facuta dimineata, cand urina este mai concentrata. Daca urina este diluata, pot sa apara rezultate eronate. Verificarea rezultatelor in intervalul de timp indicat in instructiunile de utilizare este, de asemenea, un lucru important.
Prezenta liniilor de evaporare
SusMajoritatea testelor de sarcina confirma prezenta HCG prin afisarea a doua linii. Daca prezenta hormonului HCG nu este confirmata, atunci testul afiseaza doar o linie.
Uneori, cand testul este negativ, poate sa apara si o linie de evaporare, dand impresia gresita ca testul este pozitiv.
Liniile testului de sarcina au de obicei culori ce se disting foarte bine, cum ar fi roz, rosu sau albastru. Uneori, poate sa apara o a doua linie mai slab evidentiata.
Acest lucru poate reprezenta o sarcina timpurie sau poate fi doar o linie de evaporare. In acest caz este indicata repetarea testului sau ceruta parerea unui medic.
Administrarea unor medicamente
SusAnumite medicamente pentru fertilitate pot creste niveul de HCG. Acest lucru poate face ca testul de sarcina sa apara fals pozitiv.
Exista si alte categorii de medicamente care pot oferi rezultate eronate ale testelor de sarcina. Printre acestea se incadreaza:
• Medicamentele anti-anxioase cum ar fi diazepam sau alprazolam;
• Antipsihotice;
• Anticonvulsivante, cum ar fi fenobarbitalul sau barbituricele;
• Medicamente pentru boala Parkinson, inclusiv bromocriptina;
• Diuretice;
• Antihistaminice;
• Metadona.
Anumite afectiuni medicale
SusRareori, anumite afectiuni medicale pot face ca testele de sarcina sa ofere rezultate false.
Aceste afectiuni includ:
• Infectii ale tractului urinar;
• Anumite boli renale care pot motiva prezenta sangelui sau a celulelor albe in urina;
• Chisturi ovariene, in special chisturile corpului luteal;
• Cancer ovarian (foarte rar).
Indicatii
SusUn rezultat pozitiv al testului de sarcina la domiciliu ar trebui urmat intotdeauna de consultul medicului. Medicul poate cere teste de urina si de sange pentru a confirma rezultatul pozitiv si pentru a monitoriza nivelul gonadotropinei corionice umane.
De asemenea, medicul poate indica efectuarea ultrasonografiei pe cale transvaginala pentru a confirma faptul ca sarcina se desfasoara in conditii normale.
Confirmarea sarcinii de catre un medic este cel mai bun lucru, deoarece un rezultat fals pozitiv al tesului de sarcina poate ascunde alte afectiuni de sanatate si poate afecta starea emotionala a cuplului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Calcul perioada fertila
- Tot ce trebuie stiut despre sindromul antifosfolipidic
- Eficacitatea diferitelor metode contraceptive
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Incontinenta urinara la femei
- Sindromul Loeys-Dietz, o tulburare a tesutului conjunctiv
- Sarcina ectopica (extrauterina)
- Sangerarea in timpul sarcinii
- Sarcina (normala, patologica si extrauterina)
Citeste pe aceeasi tema
- Legatura dintre lichidul preejaculator si riscul de sarcina
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Ce este sarcina criptica?
- Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament
- Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica