Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat

Actualizat la data de: 31 Martie 2025
Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat

Infertilitatea afecteaza foarte multe cupluri in ziua de azi si reprezinta incapacitatea de a concepe un copil dupa un an de contacte sexuale neprotejate, regulate.

Studiile sugereaza ca la o treime din cuplurile infertile, problema este la femeie si la o treime dintre cuplurile cu probleme de fertilitate, problema este la barbat. De asemenea, la o treime din cazuri problema nu poate fi identificata sau este si la femeie si la barbat. O cauza a infertilitatii este greutatea prea mare sau prea mica, ce poate produce un dezechilibru hormonal, un deficit de estrogen.

FIV este o investitie in viitor! Costurile sunt greu de prevazut!

Fiecare cuplu, care se confrunta cu un diagnotic de infertilitate, se intreaba ce poate sa faca pentru a-si indeplini dorinta de a avea un copil. in prezent, procedura de FIV la Embryos in Bucuresti este o metoda foarte populara de tratament a infertilitatii care necesita anumite cheltuieli.

Romanii care se gandesc sa faca aceasta procedura se intreaba cat costa FIV. Pretul este substantial, dar in acelasi timp mai mic decat la alte clinici din strainatate, din tarile europene.

De ce suma finala pentru FIV poate varia substantial?

Preturile depind de planul de tratament recomandat de medici pentru rezolvarea problemelor de fertilitate si pentru aplicarea fertilizarii in vitro (FIV). Fiecare etapa este importanta si utila si necesita rabdare, comunicare deschisa, incredere in medicii de specialitate si resurse financiare.

La clinica chiar si consultatia initiala de fertilitate costa, mai ales ca aceasta este complexa. Exista si o taxa de urgenta pentru consultatia de infertilitate pentru cuplurile care se grabesc sa afle raspunsuri si solutii la problemele lor de sanatate. De asemenea, se fac diferite tipuri de ecografii, consultatii de obstetrica-ginecologie si de alta natura, care se platesc si astfel pretul final este afectat.

Ce factori influenteaza costul final FIV?

Un prim factor care afecteaza costurile procedurii FIV este metodologia aplicata. Medicii spun ca FIV se poate realiza intr-un ciclu natural la unele paciente, iar la altele cu stimularea ovulatiei. Prin urmare, trebuie tinut cont de faptul ca stimularea ovulatiei cu medicamente se plateste. Totusi, in acest caz, dozele de medicamente sunt mici si deci procedura nu este prea costisitoare.

Prin administrarea de medicamente, sansele de succes FIV cresc substantial, dar se schimba si costul total al acestei proceduri. La unele femei este posibil ca medicamentele de stimulare sa fie mai complexe si mai costisitoare. in cazul procedurii, selectia medicamentelor depinde de nevoile individuale ale pacientei si de starea ei de sanatate.

Un alt factor care afecteaza costul total al procedurii FIV este transferul de embrioni, care nu costa mult si nu presupune efectuarea altor proceduri (precum congelarea si depozitarea embrionilor). La unele femei insa, stimularea hormonala poate afecta starea endometrului si asta ar putea reduce sansa de implantare cu succes.

Pentru cuplurile care planuiesc sa amane sarcina, se realizeaza verificarea si vitrificarea embrionilor, dar si depozitarea lor in conditii speciale la clinica. Aceasta metoda de vitrificare ofera avantaje dar are si un pret, care se adauga la costul total al procedurii. Procesul de congelare necesita anumite echipamente speciale si conditii de stocare si depozitare. in plus, apare si etapa de decongelare a embrionilor inainte de transfer care are un cost stabilit.

De asemenea, vitrificarea este o metoda avansata care se face si in cazul femeilor care decid sa faca mai multe incercari ale procedurii FIV. Conservarea fertilitatii prin crioprezervare este o solutie si pentru persoanele cu diverse probleme medicale, care necesita tratamente de durata.

In clinicile moderne, precum Embryos, se aplica si servicii suplimentare care cresc sansele de succes, de a obtine o sarcina. De exemplu, la unele clinici moderne, pentru identificarea anomaliilor genetice ale embrionului se face un diagnostic genetic preimplantare (PGD). in acest mod se reduc riscurile de transmitere a bolilor ereditare si astfel, cuplul va avea mai multe sanse de a avea un copil sanatos. Pentru PGD se realizeaza anumite teste sau analize care necesita costuri, ce trebuie suportate de pacienti.

Unii pacienti au anumite probleme de sanatate care necesita sustinere, consiliere, teste suplimentare, terapii cu medicamente si alte tratamente inainte de a incepe FIV. Toate acestea nu sunt gratuite, ele au un pret stabilit si vor afecta cu siguranta costul final.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.