Calcul perioada fertila
Generalitati
SusPerioada fertila a unei femei este momentul in care exista cele mai mari probabilitati ca in urma actului sexual sa rezulte sarcina.
Pentru a avea o relatie de cuplu sanatoasa este important sa faceti diferenta intre placerea activitatii intime si momentele in care sustineti actul sexual pentru conceptie, sa luati masuri pentru a va asigura ca aveti suficient timp pentru ambele.
Atunci cand este cunoscuta exact perioada fertila, se poate reduce perioada alocata pur si simplu conceptiei si se va extinde cea pentru actul amoros. In acest mod se poate consolida legatura dintre parteneri si se va reduce stresul.
Cuprins articol
Metoda calendarului
SusNotati prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta este data la care a inceput ultimul ciclul menstrual. Apoi notati numarul mediu de zile al ciclului dvs. menstrual. Ciclul menstrual incepe in prima zi de debut a menstruatiei si se incheie atunci cand se declanseaza urmatoarea menstruatie.
Numarul de zile dintre un ciclu menstrual si altul este de aproximativ 28 de zile. Calculati-va durata ciclul menstrual mediu in ultimele 4-6 luni. Aceasta poate sa varieze usor de la luna la luna. Media ciclurilor a 4-6 luni reprezenta lungimea medie a ciclului menstrual.
Testul de ovulatie
SusTestul de ovulatie sau kitul de predictie a ovulatiei, actioneaza prin detectarea nivelului hormonului luteinizant (LH) din urina. In general, nivelul de LH creste chiar inainte de ovulatie. Folosind aceste teste pe parcursul mai multor luni puteti estima perioada in care va avea loc ovulatia.
Pentru femeile care intampina probleme de fertilitate, aceste teste le ajuta sa determine cand va avea loc ovulatia. Uneori situatia poate fi confuza intrucat o femeie ar putea avea menstruatie chiar daca nu ovuleaza, deoarece ciclul menstrual regulat poate avea loc chiar si in absenta ovulatiei.
Cum sa utilizati corect testele de ovulatie
SusIncercati sa preconizati care este cea mai buna perioada a lunii pentru a face testul. Pentru a face acest lucru, luati in calcul cel mai scurt ciclu menstrual si numarati invers pana ajungeti la zilele 14-16. In aceste zile faceti testul de ovulatie.
Testati-va intre pranz si ora 20. Nu utilizati prima urina de dimineata. Nu faceti testul dupa ce ati baut cantitati mari de lichid, hidratarea poate afecta rezulatele. Daca rezultatul testului este pozitiv nu este nevoie sa faceti un nou test.
Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice obtin rezultate fals pozitive. Daca banuiti ca exista o problema, contactati medicul.
Persoanele cu cicluri menstruale neregulate sau care planuiesc sa foloseasca testele de ovulatie pe termen lung ca modalitate de evitare a unei sarcini, ar putea lua in considerare investirea intr-un monitor computerizat care este mai usor de folosit pentru interpretarea rezultatelor si mai util pentru economisirea pe termen lung a banilor.
Temperatura bazala
SusTemperatura bazala este cea mai mica temperatura a corpului in decursul a 24 de ore. Cel mai bun moment in care va fi masurata aceasta este atunci cand va treziti dimineata.
Inainte de a va ridica din pat si a va spala pe dinti sa a va incepe ziua, introduceti-va in cavitatea bucala un termometru bazal (acest tip de termometru are erori foarte mici, spre deosebire de altele, de alt tip). Este important sa incercati sa va treziti si sa va masurati temperatura bazala in fiecare zi la aceeasi ora.
Termometrele bazale pot fi achizitionate din farmacii si deseori sunt insotite de o diagrama pentru evaluarea temperaturii inregistrate in fiecare zi. Scopul este depistarea unui model de crestere a temperaturii bazale: maxima, constanta sau scazuta. Valoarea maxima a temperaturii indica ovulatia.
Inainte de ovulatie, temperatura dvs. bazala va avea intre 36-36.5 C. Dupa doua sau trei zile, dupa ce ovulati, schimbarile hormonale pot determina o crestere cu 0.20-1,5 C a temperaturii bazale, care va persista cel putin pana la urmatoarea menstruatie (mai puteti observa ca temperatura se va modifica in unele zile, dar daca nu este constanta mai multe zile, probabil ca inca n-ati ovulat). Daca ramaneti insarcinata, temperatura va ramane ridicata pe tot parcursul sarcinii.
Desigur ca daca diagrama specifica evaluarii temperaturii bazale va concluziona ca ati ovulat deja, prima luna de inregistrare a temperaturii bazale nu va fi foarte fructoasa, dar daca folositi cateva luni aceasta metoda, veti putea stabili un model al ciclului dvs. care va va permite sa preziceti urmatoarea ovulatie si sa descoperiti care sunt cele mai indicate zile in care puteti avea contact sexual daca va doriti un copil.
Nu uitati ca daca sunteti bolnavi sau nu va masurati temperatura imediat dupa trezire, orice model in care veti crede ca va incadrati ar putea fi eronat. In plus, pentru a va ajuta sa preziceti corect ovulatia cu ajutorul acestei metode, trebuie sa tratati inainte dezechilibrele hormonale sau unele probleme de infertilitate.
Mucusul cervical
SusExista multe tipuri diferite de scurgeri vaginale din care doar unul este reprezentat de mucusul cervical. De-a lungul ciclului menstrual, cantitatea, culoarea, textura si mucusului cervical se vor schimba din cauza nivelurilor hormonale fluctuante.
Verificati-va mucusul cervical si tineti evidenta modificarilor acestuia pentru a sti cand sunteti in perioada ovulatiei. Ciclul dvs. menstrual va fi caracterizat de prezenta sangelui menstrual. Cand ciclul menstrual se va incheia, nu va avea loc nici o scurgere vaginala, dar la cateva zile ar putea fi prezent un mucus tulbure de consistenta orezului fiert, lipicios.
Pe masura ce se apropie ovulatia (deseori cu cateva zile inainte) mucusul va deveni cat mai clar si alunecos, foarte apropiat de consistenta albusului de ou crud si va fi mai important cantitativ.
Contactul sexual dupa stabilirea perioadei de ovulatie
SusPerioada fertila dureaza aproximativ cinci zile: trei-patru zile inainte de ovulatie si o zi dupa ovulatie. Puteti incepe activitatea sexuala putin mai devreme. Suteti fertile in acest decurs intrucat spermatozoizii pot supravietui timp de cinci-sase zile in corpul femeii si ovulul (eliberat in momentul ovulatiei) poate supravietui o zi.
Cei mai multi dintre experti recomanda sa abia loc contact sexual cel putin o data la doua zile in timpul perioadei fertile pentru a spori sansele de a concepe.
In general, este indicat ca un cuplu sa ceara sfatul medicului in cazul in care incercarile de a concepe nu au fost urmate de sarcina timp de 12 luni (daca va avea loc contact sexual neprotejat in timpul fiecarei perioade fertile in fiecare luna).
Totusi, in cazul in care femeia are varsta intre 30-40 de ani, se va solicita ajutorul medicului dupa doar aproximativ 6-8 luni pentru a se depista din timp daca exista unele probleme de sanatate ale unuia din membrii cuplului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Varsta si sarcina
- 10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Psoriazisul - evolutie si complicatii
- Menopauza
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
- Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina