Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sanatatea ochilor pe timp de vara

Actualizat la data de: 01 August 2012

Generalitati

Sus
Sanatatea ochilor pe timp de vara

Vremea este calda, strandurile si piscinele sunt deschise, iar copiii sunt in vacanta. Acestea sunt doar cateva dintre semnele verii. Desi vara este anotimpul distractiei, asigurati-va totusi ca luati in considerare cateva sfaturi simple pentru a va pastra sanatatea ochilor pe parcursul sezonului.

Expunerea prelungita la soare fara protectie adecvata a ochilor poate provoca afectiuni oculare ce pot duce la diverse tulburari de vedere.

Ochii sunt ferestre prin care vedem lumea din jurul nostru si, intocmai ca o fereastra, acestia sunt expusi la un baraj constant de praf, particule fine, poluare si lumina.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Razele solare
  3. Purtati ochelari de soare
  4. Odihniti-va ochii
  5. Inotul cu lentile de contact
  6. Feriti-va de reflexiile luminii
  7. Vedere tulbure sau ochi rosii dupa inot
  8. Gradinaritul
  9. Hrana pentru ochi
  10. Citeste pe aceeasi tema

Razele solare

Sus

Fie ca sunteti pe plaja la mare, la piscina sau in parc cu familia, este important sa stiti ca nu doar pielea poate fi afectata. Ochii pot suferi arsuri ca si pielea de aceea este important sa le oferiti protectia necesara.
Razele de soare se impart in trei categorii, respectiv raze ultraviolete de tip A, B si C. Toate pot avea efect nociv asupra sanatatii ochilor dumneavoastra.

Razele UVC sunt cele mai puternice raze UV si ar putea fi cele mai daunatoare pentru ochi. Din fericire, stratul de ozon blocheaza aproape toate razele UVC.

Razele UVB sunt filtrate partial de stratul de ozon, dar unele ajung pe pamant. Daca sunt in cantitati mici, incurajeaza producerea de melanina, determinand bronzarea pielii. Totusi, razele UVB pot provoca arsuri, atat ale pielii, cat si ale ochilor.

UVA au o putere mai mica decat UVB si UVC. Totusi, razele UVA sunt capabile sa penetreze corneea si sa ajunga la cristalin si retina. Expunerea excesiva la raze UVA a fost asociata cu dezvoltarea degenerescentei maculare si a cataractei, dar si a pterigionului.

Sensibilitatea la razele UV variaza de la o persoana la alta. Totusi, oricine trebuie sa fie atent la daunele pe termen lung, rezultat al supra-expunerii, care poate fi ireversibil.

Purtati ochelari de soare

Sus

Probabil stiati deja ca razele UV nocive ale soarelui pot cauza cancer de piele, dar si leziuni oculare permanente cum ar fi cataracta, degenerescenta maculara si aparitia de excrescente galbui in zona ochilor. In plus, anumite medicamente, cum este tetraciclina poate creste sensibilitatea la razele UV.

La fel cum folositi ecranul solar total, pentru protectia pielii de soare, protejati si ochii. Prin purtarea de ochelari de soare care blocheaza 100% razele UV, nu doar ca va veti proteja ochii, dar va veti simti si mai confortabil.

Odihniti-va ochii

Sus

Daca� lucrati in fata unui calculator, blackberry sau ipad, luati din cand in cand o pauza pentru a-i mentine sanatosi. Specialistii incurajeaza pauzele de cinci minute la fiecare ora de lucru la calculator, pentru a se evita daunele persistente asupra ochilor, durerile de cap, disconfortul ocular si mancarimea ochilor.

Asigurati-va ca incaperea in care lucrati este corect iluminata si odihniti-va privind obiecte indepartate pe fereastra, in mod regulat. De asemenea, mentineti ecranul curat, stergeti amprentele si incercati sa reduceti efectul de orbire prin montarea unor jaluzele reglabile la ferestre.

Inotul cu lentile de contact

Sus

Daca inotati in bazine curate, iar apa este clorinata, puteti sa inotati cu lentile de contact. Apa clorinata distruge bacteriile. Oricum, este recomandat sa se tina ochii inchisi sub apa daca nu se poarta ochelari pentru inot, astfel incat expunerea lentilelor de contact la bacterii sa fie pe cat se poate de redusa.

In apele non-clorinate, cum ar fi lacurile sau raurile, nu exista nicio protectie impotriva bacteriilor. Daca lentilele de contact absorb bacterii si veti continua sa le purtati si in restul zilei, riscati sa faceti o infectie serioasa la ochi.

Aruncati imediat lentilele de contact dupa ce inotati in astfel de ape (folositi-le pe cele de unica folosinta). Aceeasi situatie este intalnita si in cazul saunei sau al apelor calde. Chiar daca apa unui lac contine clor, cand se incalzeste devine un teren propice de reproducere naturala a bacteriilor, iar riscul imbolnavirii ochilor este mai crescut decat in bazinele de inot.

Feriti-va de reflexiile luminii

Sus

Acestea nu sunt intalnite doar in timpul iernii la ski, ci si in apa de la piscina, mare sau nisipul colorat si pot avea un impact important asupra ochilor. Lumina reflectata de apa amplifica lumina soarelui si poate avea un efect daunator. Luati masuri suplimentare, acoperiti-va ochii, purtati palarii cu boruri largi si ochelari de soare. Pe plaja incercati sa evitati patrunderea murdariei si prafului in ochi, pentru a preintampina conjunctivita si alergiile ochilor.

Asigurati-va ca nici copiii nu privesc direct spre soare, intrucat acest lucru poate determina cicatrici permanente ale retinei care se afla in partea din spate a ochiului, cea responsabila cu vederea.

Vedere tulbure sau ochi rosii dupa inot

Sus

Aceste manifestari sunt observate mai ales la copii, spre deosebire de adulti, iar motivul este ca acestia tind sa deschida ochii sub apa mai mult decat adultii. Apa din piscina este absorbita in cornee , aceasta se inflameaza putin si vederea devine tulbure. De obicei simptomele dispar dupa 30-60 de minute.

Ochii rosii dupa inot apar ca urmare a inotului intr-un bazin care are prea mult clor. Important este sa se ia in considerare momentul in care se produce roseata. Daca aceasta este observata spre sfarsitul sedintei de inot sau imediat dupa aceasta, este cert ca iritatia ochilor este produsa de clor. Roseata dispare, de obicei, de la sine, dar puteti utiliza si picaturi cu rol lubrifiant pentru a grabi vindecarea acesteia.
Daca roseata persista si a doua zi dupa inot, ar putea fi implicata o infectie si ar trebui sa consultati medicul.

Gradinaritul

Sus

Specialistii avertizeaza ca leziunile asupra ochilor din urma gradinaritului si agriculturii predispun la aparitia bolii Norfolk. De asemenea, in unele iazuri cu apa poate fi gasit un parazit numit acanthamoeba, ce poate cauza ulcere corneene.

Hrana pentru ochi

Sus

Actiune benefica asupra ochilor au: cartofii dulci, morcovii, varza, ciresele, caisele, somonul salbatic, migdalele, semintele de dovleac si nautul. Toate acestea sunt bogate in nutrienti cum ar fi betacarotenul, zinc, vitamina E, acizi grasi esentiali.

Nociv pentru ochi este zaharul. Atunci cand este prezent un exces de zahar sau glucoza in organism, printre primele locuri in care acesta se va depozita sunt ochii, crescand riscul aparitiei cataractei si chiar al orbirii.


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate