Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare
Generalitati
SusPseudofakia inseamna "lentila falsa". Este un termen folosit dupa ce ati avut o lentila artificiala implantata in ochi pentru a va inlocui cristalinul natural. Acest lucru se face in timpul operatiei de cataracta.
Lentilele implantate se numesc lentile intraoculare (LIO) sau LIO pseudofachice. In mod normal, dupa interventia chirurgicala pentru indepartarea cataractei, lentilele pseudofachice nu vor avea nevoie de ingrijiri suplimentare dupa vindecarea post-operatorie.
Ca si in cazul lentilelor de sticla externe (ochelari sau lentile de contact), exista mai multe tipuri de LIO bazate pe dioptrii si anumite aspecte ale stilului de viata adoptat de acea persoana.
Tipurile includ:
- LIO standard monofocale (cele mai folosite);
- LIO multifocale, similare lentilelor externe bifocale. Acestea reduc nevoia purtarii de ochelari dupa operatie;
- LIO torice, speciale pentru cei care au atat cataracta, cat si astigmatism;
- LIO de acomoditative, care sunt cele mai apropiate de lentilele naturale ale ochiului. Raspund la miscarile muschiilor oculari, adaptand focalizarea in functie de distanta obiectelor. In felul acesta, se permite vizualizarea clara atat a obiectelor indepartate, cat si a celor apropiate. Lentilele acomoditative sunt de noua generatie si nu sunt decontate de casa de asigurari.
De ce unii oameni au nevoie de lentile intraoculare pseudofachice?
Puteti avea nevoie de o IOL pseudofachica daca ati suferit de cataracta. Cataracta este o inflamatie a cristalinului - partea transparenta a ochiului. Cristalinul ajuta la focalizarea luminii in interiorul retinei. Aceasta este stratul de tesut fotosensibil din spatele ochiului.
Cataracta este cea mai importanta cauza de pierdere a acuitatii vizuale dupa 40 de ani. De obicei, aceasta afectiune este dobandita, mai ales la persoanele varstnice, dar in cazuri foarte rare poate fi prezenta chiar de la nastere sau sa apara putin mai tarziu, in mica copilarie.
Pe masura ce inaintati in varsta, proteina din cristalin incepe sa se aglomereze si sa formeze cataracta, care va acopera vederea si o transforma din vedere clara, in vedere incetosata.
Cu cat cataracta avanseaza, cu atat mai mult va deveni vederea mai tulbure. Cataracta devine foarte frecventa pe masura ce oamenii imbatranesc. Pana la varsta de 80 de ani, majoritatea oamenilor vor avea cataracta. Inlocuirea cristalinului afectat poate restabili vederea clara.
Care sunt semnele ce sugereaza ca ati avea nevoie de IOL pseudofachice?
Simptomele cataractei includ:
- vedere incetosata sau tulbure;
- culori lipsite de intensitate;
- vederea in timpul noptii este ingreunata;
- sensibilitatea la stralucirea luminii solare, a lampilor sau a farurilor;
- vedere dubla intr-un singur ochi;
- necesitatea frecventa de a schimba prescrierea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact;
- nevoie de lumina mai stralucitoare atunci cand cititi sau faceti alte activitati la o distanta mica.
Cum este diagnosticat acest lucru?
Medicul optometrist poate determina daca aveti nevoie de o IOL prin efectuarea unui examen ocular. S-ar putea sa fie necesare unul sau mai multe dintre aceste teste vizuale:
- Test de acuitate vizuala: Acest test va verifica vederea prin citirea literelor pe o plansa, cu un ochi inchis.
- Testul cu lampa de lumina: medicul utilizeaza un dispozitiv special luminos pentru a cauta probleme la nivelul irisului, cristalinului si ale altor componente oculare.
- Testul retinei: medicul va va administra mai intai picaturi pentru a va dilata pupilele. Acest lucru faciliteaza examinarea retinei. Apoi, medicul va folosi un dispozitiv special pentru a examina retina si cristalinul, cautand semne de cataracta sau alte boli.
Care este procedura
SusInterventia chirurgicala este tratamentul principal pentru cataracta. Inainte de operatie, medicul va masura dimensiunea si forma ochiului dumneavoastra pentru a alege lentila corecta. Veti primi picaturi pentru a va dilata pupila.
Zona din jurul ochiului va fi curatata si, de asemenea, va vor fi administrate medicamente pentru a va anestezia ochiul, astfel incat sa nu simtiti nicio durere.
Medicul va elimina cristalinul afectat cu una din aceste tehnici:
- Facoemulsificatie: Medicul face o taietura mica in partea din fata a ochiului. O sonda care transmite undele de ultrasunete este introdusa in taietura pentru a descompune cataracta. Partile cristalinului vechi sunt apoi aspirate.
- Laser: Medicul utilizeaza un laser pentru a face o taietura mica in ochi si pentru a sparge cataracta spre a fi indepartata.
- Incizia pentru cataracta extra-capsulara: Medicul face o taietura mai mare in partea din fata a ochiului si indeparteaza intregul cristalin afectat de cataracta.
Dupa ce vechiul cristalin va fi inlaturat, medicul va implanta noul cristalin in spatiul pe care il lasa in urma. Incizia este apoi inchisa. Un plasture sau un pansament va fi aplicat peste ochi pentru a-l proteja in timp ce se vindeca.
Puteti merge acasa in aceeasi zi a interventiei chirurgicale, dar planificati intoarcerea, deoarece veti avea nevoie de cineva care sa va conduca.
Complicatii
SusReactiile adverse posibile ale pseudofachiei includ:
- prea multa sau prea mica corectie a vederii;
- cristalinul este plasat in pozitia gresita;
- cristalinul se indeparteaza din loc si estompeaza vederea;
- acumularea de lichid si inflamarea retinei, numit sindromul Irvine-Gass.
Riscurile operatiei de cataracta includ:
- infectie;
- sangerare;
- umflarea si inrosirea ochiului;
- pierderea vederii;
- vederea dubla;
- cresterea presiunii in ochi, care ar putea duce la glaucom;
- dezlipirea retinei.
Ingrijire
SusOperatia de cataracta cu IOL pseudofachice poate imbunatati vederea in aproximativ 90% dintre persoanele care au optat pentru aceasta procedura. Cele mai multe IOL-uri implantate sunt monofocale.
Ele pot ajuta doar la o distanta - aproape sau departe. Cu toate acestea, lentilele multifocale sunt de asemenea disponibile pentru anumite persoane.
Dupa operatie, va trebui cel mai probabil sa purtati ochelari de vedere pentru citit sau condus, in functie de tipul de IOL pe care il primiti.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Cataracta congenitala
- Sindromul Nance - Horan
- Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii
- Sindroame rare
- Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
- Efectele radiatiilor UV asupra sanatatii organismului
- 7 simptome ale cataractei