Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire

Tulburarile de vedere, cum ar fi micsorarea acuitatii vizuale sau dificultati in distingerea culorilor, sunt des intalnite odata cu inaintarea in varsta.

Dar problemele cu ochii, mai ales pierderea vederii, sunt mai mult decat periculoase. Ele pot semnala tulburari serioase ale sanatatii si pot creste riscul pentru anumite boli si chiar pot duce la moarte.

Mai mult de 285 de milioane de persoane au probleme de vedere, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Din aceste cazuri, cam 80% ar fi putut fi evitate sau tratate. De aceea examinarile oftalmologice regulate sunt atat de importante, deoarece pot fi folositoare in detectarea problemelor progresive cum ar fi glaucomul.

Oricum, in unele cazuri, oamenii pot avea semne precum scaderea acuitatii vizuale sau dureri de ochi care ar cere imediat atentie din partea medicului.

Cat de des trebuie sa fie examinati ochii dumneavoastra?

Aceasta depinde de cativa factori ca varsta si riscul la care va expuneti la problemele vizuale (persoanele cu diabet sau hipertensiune sau cele care au avut operatii chirurgicale oftalmologice). Asociatia Americana de Optometrie recomanda examinare la 2 ani pentru persoanele fara risc si in fiecare an pentru pacientii cu probleme de vedere.

Daca nu ati avut niciodata probleme cu vederea, probabil ca nici nu va ingrijorati prea tare. Si poate ca nu sunteti constient de schimbarile care au loc cu cat inaintati in varsta, unele semne pot afecta intr-un mod dramatic felul in care vedeti sau pot duce chiar la orbire.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Motive pentru care ar trebui sa aveti grija de vederea dumneavoastra
  3. Cateva masuri care va vor proteja ochii si vederea pentru anii urmatori
  4. Citeste pe aceeasi tema

Motive pentru care ar trebui sa aveti grija de vederea dumneavoastra

Sus

Pierderea vederii poate creste riscul de moarte.

Orbirea interfereaza cu abilitatea persoanei de a rezolva cerinte obisnuite, de asemenea cunoscute si ca activitati cotidiene sau activitati de autonomie personala (cumparaturi, utilizarea telefonului sau activitati din propria casa). Conform studiilor publicate, o scadere a autonomiei personale este asociata cu un risc marit de moarte. Cercetatorii au aflat ca oamenii care au dificultati in ceea ce priveste autonomia personala au cu 31% mai mare riscul de mortalitate timp de 8 ani.

Problemele cu vederea pot semnala alte probleme de sanatate

Imbatranirea nu este singurul factor ce va poate afecta vederea. Conditiile de sanatate cum ar fi diabetul si hipertensiunea pot cauza probleme oftalmologice. Diabetul este una dintre principalele cauze ale orbirii.

Nivelul mare de zahar din sange poate cauza vedere incetosata sau dificultate de a vedea pe timp de noapte. Daca aveti risc de diabet si experimentati probleme de vedere, discutati cu medicul.

Orbirea poate cauza anxietate.

Un studiu din 2014 a descoperit ca pierderea vederii a fost asociata semnificativ cu simptome de anxietate la adultii mai in varsta. Un alt studiu a aratat ca persoanele oarbe au raportat un nivel mai scazut al calitatii vietii, ca simptome de depresie si de anxietate, comparativ cu populatia de aceeasi varsta fara probleme de vedere.

Campul vizual scazut provoaca mai multe cazaturi.

Un studiu efectuat in 2007 a aratat ca ingustarea campului vizual (adica zona in care obiectele pot fi vazute folosind vederea periferica in timp ce ochii sunt focusati asupra unui obiect central) creste riscul de cazaturi la adulti.

Vestea buna este ca masurile preventive cele mai neinsemnate va pot ajuta la protectia vederii si sa amane posibilele boli din viata dumneavoastra.

Cateva masuri care va vor proteja ochii si vederea pentru anii urmatori

Sus

Ceea ce mancati conteaza pentru sanatatea ochilor.

A manca sanatos este prima regula pentru a avea grija de ochii dumneavoastra. Oftalmologii recomanda ca vitaminele sa fie luate din alimente, si nu din suplimentele din farmacie.

Cum ar trebui sa arate meniul pentru ochi sanatosi?

Ar trebui sa contina alimente sanatoase si proaspete. Legumele sub forma de frunze verzi (ca spanacul) asigura luteina si zeaxantina care ajuta la reducerea bolilor ochilor.

Si vitamina A gasita in legumele galbene si portocalii ca morcovii si cartofii imbunatatesc sanatatea ochilor. Fructele precum capsunile, portocalele si mango contin vitamina C si antioxidanti care ajuta in lupta impotriva bolilor ochilor.

Si pestele este foarte important in meniu, datorita Omega 3 care se regaseste in acest aliment, bun in productia de lacrimi care previne uscaciunea ochilor.

Examinarile oftalmologice descopera problemele timpurii ale ochilor.

Facand aceste teste regulat, puteti afla despre varietatea problemelor, cum ar fi glaucomul sau boala ochiului diabetic si va puteti asigura, astfel, sa luati tratamentul adecvat. Multe persoane cu probleme ar trebui sa fie consultate de doctor o data pe an pentru a fi sigure ca vederea nu s-a modificat.

In timpul examenului, medicul va intreaba despre istoria medicala a familiei dumneavoastra si va verifica pupilele, vederea centrala, vederea colorata si presiunea ochiului. Acelasi doctor va dilata sau va creste pupila folosind picaturi speciale pentru ochi pentru a observa fundul de ochi si pentru a vedea daca exista nereguli.

Fumatul poate cauza probleme cu ochii.

Atunci cand fumati, cianida din fum intra in sistemul respirator si poate distruge celulele ochilor. Fumatul creste riscul de a dezvolta cataracta si problemele cu uscaciunea ochilor. De asemenea, acest viciu mareste riscul degenerescentei maculare, o conditie incurabila care afecteaza vederea centrala.

Va puteti pastra vederea prin protectia ochilor de soare.

Medicii recomanda 2 metode de protectie pentru ochi: lotiunea de protectie pentru piele si ochelarii de soare. Pielea din jurul ochilor este una dintre cele mai fine de pe corp si este predispusa la radiatii. Multe feluri de cancer de piele (carcinom si melanom) se pot forma pe pleoape si in jurul ochilor, cauzand afectarea majora a structurii ochilor.

Si ochelarii trebuie folositi.

Acestia ar trebui sa aiba 100% protectie impotriva razelor UVA si UVB. Radiatiile ultraviolete pot avea consecinte precum cataracta si degenerescenta maculara, cauze comune ale orbirii.

Lucrul la computer toata ziua va poate provoca uscaciunea ochilor.

Paradoxal, unul dintre cele mai obisnuite simptome ale ochilor uscati este ochiul care lacrimeaza. Ochii obositi la sfarsitul unei zile de munca reprezinta un alt simptom. Ochii uscati pot fi cauzati si de inflamatii, de unele medicamente (inclusiv antidepresivele) si de schimbarile hormonale datorate imbatranirii.

Pentru tratament, incercati regula 20-20-6. La fiecare 20 de minute, priviti circa 20 de secunde la un lucru care se afla la distanta de cel putin 6 metri de dumneavoastra. O compresa calda este un alt tratament la fel de simplu. Daca aceste metode nu sunt eficiente, medicul va poate prescrie Restazis, un produs pe baza de ciclosporina pentru a reduce inflamatia.

Diabetul este primul in topul cauzelor orbirii.

Cea mai buna cale de a evita retinopatia diabetica este prevenirea diabetului pe cat posibil. Aproape toti pacientii cu diabet de tip 1 dezvolta aceasta boala a ochilor, la fel cum 60% dintre pacientii cu diabet de tipul 2 au aceeasi problema.

In retinopatia diabetica, vasele subtiri de sange ale retinei sunt afectate. Pentru ca simptomele apar in cele mai timpurii stadii ale bolii, este extrem de important sa descoperiti retinopatia cat de devreme posibil prin examinari oftalmologice regulate.

In timp, vederea se poate incetosa si poate duce la orbire. Controlarea nivelului de zahar din sange, presiunii sangelui si a colesterolului poate preveni boala din a se inrautati. Retinopatia diabetica poate fi tratata prin operatie cu laser, care poate reduce riscul unei posibile orbiri. Oricum, tratamentul nu poate repara vederea deja pierduta.

Dupa 60 de ani, degenerescenta maculara este cauzatoare de orbire. Aceasta boala apare cand tesuturile ochilor sunt afectate, cauzand incetosarea sau pierderea vederii in partea centrala a ochiului. Exista doua forme ale degenerescentei maculare: umeda si uscata.

Daca pierderea vederii este cauzata de fluidele din retina, exista injectii care se aplica in ochi. Dar cele mai multe cazuri sunt uscate pentru care nu exista niciun tratament.

Cataracta este o boala comuna, insa tratamentul este eficient.

Cataracta este o parte relativ normala a procesului de imbatranire si apare de obicei in jurul varstei de 60 de ani. Simptomele includ imagini estompate, culori neclare, reducerea vederii pe timp de noapte.

Cataracta este asociata cu expunerea la raze UV sau cu tratamentul cu radiatii (terapia cancerului). Insa tratamentul cataractei, ce include inlocuirea cristalinului cu unul artificial, este foarte eficient.

Afectarea nervului optic genereaza glaucom.

Aceasta boala este cunoscuta ca fiind inselatoare si fara semne evidente. Glaucomul nu este ceva ce pacientul poate preveni sau sa trateze de unul singur, iar singura metoda de a detecta problema este prin examinarea optica. Aceasta boala apare atunci cand presiunea se acumuleaza in ochi si incepe sa afecteze nervul optic.

Problema progreseaza incetul cu incetul si poate dura ani pentru ca nervul sa se deterioreze si sa cauzeze tulburarile de vedere. Riscul de a avea glaucom este mai mare la persoanele cu o istorie medicala familiala cu cazuri de acest gen sau ochi diabetic. Pentru majoritatea pacientilor, tratamentul include picaturi o data pe zi pentru a reduce presiunea ochiului.

Ochii arata multe lucruri despre sanatatea dumneavoastra.

Vechile zicale spun ca ochii sunt oglinda sufletului, insa medicii precizeaza ca ei actioneaza ca un indicator pentru sanatatea unei persoane. Ochii uscati sunt asociati cu artrita reumatoida, lupus si boli ale tiroidei. Pacientii cu vederea incetosata pot avea diabet sau tumori sau au avut un atac cerebral. Scleroza multipla este regasita la pacientii cu miscari neobisnuite ale ochilor.

Ochii rosii.

Atunci cand ambii ochi sunt rosii in acelasi timp, poate fi semnul unei raceli sau a unei conjunctivite. Dar roseala ochilor poate fi indicatorul si a unei inflamatii profunde ca sclerita (inflamatie a tesutului scleral al globului ocular, tesut dur si protector) sau uveita (inflamatie a invelisului vascular al ochiului).

Durerea de ochi.

Cele mai multe dintre bolile ochilor sunt nedureroase, insa unele leziuni se pot concretiza in dureri de ochi. Aceasta poate fi cauzata de glaucom, leziune mecanica a ochiului, cornee zgariata sau chiar cancer la ochi. Leziunea mecanica a ochiului ar trebui evaluata de un medic, mai ales daca roseala sau durerea dureaza mai mult de 15-20 de minute.

Disconfortul persistent din ochi.

Daca aveti o neplacere cauzata dupa o activitate in care ar fi putut intra o mica particula in ochi, cum ar fi lucratul sub o masina, nu o ignorati. Mergeti la doctor pentru a va consulta si pentru a va asigura ca nu aveti o particula straina in ochi, ce ar putea cauza o infectie.

Complicatii dupa o operatie a ochiului.

Daca ati suferit o operatie la ochi si experimentati roseata, durerea ochilor sau incetosarea vederii, anuntati-va doctorul deoarece aveti nevoie de o evaluare.


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate