Prezbitia cauze, simptome si tratament
Generalitati
SusPrezbitia este o afectiune a vederii prin care lentilele ochilor isi pierd capacitatea de a se concentra, astfel ca obiectele din proximitate devin dificil de vizualizat. Aceasta problema de vedere face parte din procesul natural de imbatranire a organelor de vaz si poate fi corectata cu usurinta.
Prezbitia apare in general in jurul varstei de 40 de ani si este confundata deseori cu hipermetropia, desi cele doua afectiuni sunt distincte prima se petrece atunci cand lentilele isi pierd flexibilitatea, pe cand cea de-a doua apare din cauza formei naturale a globului ocular, care determina razele de lumina sa se reflecte incorect.
Cuprins articol
Cauze
SusCauza aparitiei prezbitiei este intarirea lentilelor ochilor, proces natural ce se petrece odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce lentila devine tot mai putin flexibila, aceasta nu isi mai poate schimba forma, astfel incat sa focalizeze imagini apropiate. Drept rezultat, aceste imagini sunt vizualizate incetosat.
Pentru a forma o imagine, ochiul foloseste corneea si lentila pentru a concentra lumina reflectata de obiecte. Ambele structuri refracteaza lumina care patrunde in globul ocular pentru a concentra imaginea pe retina, localizata pe peretele interior posterior al ochiului.
Lentilele, spre deosebire de cornee, detin un anumit grad de flexibilitate si isi pot schimba forma cu ajutorul muschilor circulari care o inconjoara. Astfel, cand priviti un obiect la distanta, muschii circulari se relaxeaza, iar cand priviti un obiect apropiat, muschii se contracta, permitand lentilelor elastice sa se curbeze si sa creasca puterea de concentrare a ochiului.
Simptome
SusPrezbitia se dezvolta gradual, de-a lungul vietii, de aceea simptomele sale devin sesizabile abia in jurul varstei de 40 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt
- Tendinta de a indeparta un obiect de ochi pentru a-l vizualiza mai clar (in general o carte sau o revista);
- Vedere incetosata in timpul lecturii, la o distanta normala pentru citit;
- Tensiuni oculare si dureri de cap dupa citit sau dupa efectuarea de activitati care implica vizualizarea unor obiecte apropiate;
Simptomele se agraveaza in conditii de oboseala, dupa consumul de alcool sau in timpul expunerii la o lumina difuza.
Diagnostic
SusPersoanele care intampina dificultati in a lectura, a executa activitati ce presupun vizualizarea de aproape sau care vad in ceata atunci cand desfasoara actiuni obisnuite trebuie sa apeleze la un consult de specialitate, de regula la optometrist, pentru stabilirea unui diagnostic.
Prezbitia se diagnosticheaza printr-un consult al ochilor obisnuit, efectuat de un medic oftalmolog sau un optometrist. Specialistul va folosi cel mai probabil picaturi oculare pentru dilatarea pupilelor, astfel incat interiorul ochilor sa fie mai usor de evaluat.
Medicul poate folosi mai multe instrumente, poate indrepta raze de lumina puternice catre ochi si poate solicita pacientului sa priveasca prin mai multe tipuri de lentile, astfel incat sa masoare acuratetea vederii la distanta si apropiere. Fiecare test de acest tip permite specialistului sa evalueze fiecare aspect al capacitatii de vedere si sa stabileasca un diagnostic precis.
Academia Americana de Oftalmologie recomanda efectuarea unui examen oftalmologic complet in jurul varstei de 40 ani, daca nu exista alti factori de risc sau tulburari de vedere inainte de aceasta varsta. Apoi, specialistii americani spun ca acelasi control devine necesar:
- O data la 2-4 ani intre 40 si 54 de ani;
- O data la 3 ani intre 55 si 64 de ani;
- O data la 1-2 ani dupa varsta de 65 de ani;
Sigur ca in functie de problemele depistate in cadrul controalelor de vedere, medicul poate recomanda examinari mai frecvente. De pilda, persoanele care poarta ochelari sau lentile de contact au nevoie de o monitorizare mai atenta.
Tratament
SusScopul tratamentului pentru prezbitie este acela de a compensa incapacitatea ochilor de a se concentra pe obiecte aflate in apropiere, de aceea optiunile terapeutice includ lentilele corective, efectuarea interventiilor chirurgicale de refractie sau de implantare a lentilei.
In cazul in care vederea a fost normala inainte de instalarea prezbitiei, ochelarii de vedere corectori sau lentilele de contact corectoare sunt cea mai simpla cale de tratament. Piata de profil ofera mai multe tipuri de ochelari si lentile pentru corectarea prezbitiei, adaptati mai multor nevoi individuale
- Ochelari de citit. Daca nu mai exista alte probleme de vedere, ochelarii destinati strict cititului sunt suficienti.
- Ochelarii cu lentile bifocale. Acestia vin in doua variante - cei cu o linie orizontala vizibila si cei fara acest insemn, numiti ochelari bifocali progresivi.
- Ochelarii cu lentile trifocale. Acestia corecteaza vederea de aproape, vederea la distanta medie (pentru ecranul computerului, de pilda) si vederea la departare.
- Lentilele de contact bifocale. De cele mai multe ori, aceste lentile de contact au baza mai groasa, pentru ca zona destinata cititului sa se pozitioneze corect pe suprafata ochiului.
- Lentilele de contact pentru monovedere. Una dintre lentile este pentru vederea la distanta cu ochiul dominant (cel folosit, de pilda, pentru a face o fotografie cu aparatul foto), iar cealalta este destinata vederii la apropiere, cu ochiul nondominant.
Interventia chirurgicala de refractie modifica forma corneei. Pentru prezbitie, acest tip de operatie se efectueaza pentru imbunatatirea vederii de aproape pentru ochiul nondominant.
O alta procedura folosita de oftalmologi pentru tratarea prezbitiei este implantul de lentila, ce presupune indepartarea lentilei naturale a ochiului si inlocuirea acesteia cu una sintetica. Cele mai noi operatii de acest tip permit corectarea vederii atat la apropiere, cat si la distanta. Operatia de implantare intraoculara a lentilei prezinta riscuri similare cu cele ale operatiei de cataracta inflamatii, infectii, sangerari, glaucom si detasare de retina.
O procedura medicala de ultima ora este insertia de cornee de diametru mic, ce presupune inserarea unor mici inele din plastic pe marginea corneei. Momentan, interventia este in faza experimentala si nu detine inca rezultate predictibile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament
- Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, ale ...
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Tuberculoza (TBC): simptome si tratament
- Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Colica biliara - simptome si tratament
- Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament
- Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate