Operatia pentru strabism - cand si cui este recomandata
Ce este strabismul
SusStrabismul este o patologie frecventa, fiind afectiunea in care globii oculari sunt aliniati necorespunzator, de regula mult prea spre interior. Interventia chirurgicala pentru strabism este o operatie realizata pentru a ajuta realinierea globilor oculari prin apropierea sau indepartarea muschilor oculari.
Ochii pacientului redevin astfel centrali si pot functiona impreuna mai bine.
Cuprins articol
Indicatii
SusAproximativ 5% din populatie are strabism, afectiunea fiind mai frecventa in randul copiilor. Interventia chirurgicala nu este prima metoda de tratament, pacientii fiind deseori sfatuiti sa urmeze tratamente mai putin invazive.
Atunci cand acestea nu dau insa rezultate, medicul va lua in considerare interventia chirurgicala. Strabismul poate duce sau poate fi insotit de alte afectiuni oftalmologice.
Operatia poate fi necesara in cazurile in care aveti:
• Exotropie. Unul sau ambii ochi sunt rotiti spre exterior, spre lateral
• Esotropie. Unul sau ambii ochi sunt rotiti spre interior, spre nas
• Hipertropia. Un ochi priveste in sus
• Hipotropie. Un ochi priveste in jos
• Accident vascular cerebral. Uneori puteti dezvolta probleme oculare in urma unui AVC
• Nistagmus. Globii oculari se misca haotic
Tipuri de operatii
SusOperatia pentru strabism se poate realiza la unul sau la ambii ochi. In functie de particularitatile fiecarui caz, operatia se poate desfasura prin mai multe tehnici.
Medicul chirurg oftalmolog poate realiza:
• Rezectia fibrelor musculare, scurtand muschii oculari
• Plicaturarea acestora, rezultatul fiind tot scurtarea
• Formarea unui reces, ceea ce inseamna ca muschiul ocular este mutat spre posterior
• Operatia ajustata, in care medicul ajusteaza fibrele musculare pana cand ajunge la rezultatul anatomic normal
Inainte de interventie
SusInainte de interventia chirurgicala propriu-zisa, medicul trebuie sa afle detalii cu privire la:
• Istoricul medical personal trecut si prezent, patologiile si operatiile prin care ati trecut
• Medicamentele administrate in acel moment
• Istoricul de interventii chirurgicale oftalmologice
• Alergii sau alte probleme cu anestezicele
In cadrul consultului pre-anestezic, medicul anestezist va va spune cand sa opriti consumul de apa si de alimente inainte de operatie. De regula, alimentarea trebuie oprita cu o seara inainte de operatie. Acesta va va spune si daca este nevoie sa opriti anumite medicamente inainte de interventie.
Veti trece si printr-un examen oftalmologic pentru a identifica muschii oculari asupra carora trebuie sa se intervina.
In timpul interventiei
SusVeti primi medicamente sedative si analgezice pe cale intravenoasa. Toti pacientii, copii sau adulti, vor fi sub anestezie generala.
Echipa medicala va va monitoriza functiile vitale pe tot parcursul operatiei.
Medicul chirurg va folosi un specul ocular pentru a mentine ochiul deschis larg, va realiza incizii la nivelul conjunctivei si va diseca tesuturile pana la nivelul muschilor oculari. Acesta va reatasa muschii si ii va realinia astfel incat ochii sa priveasca drept, anatomic.
La final, medicul umecteaza globul ocular cu picaturi pentru ochi. Intreaga operatie dureaza intre 30 de minute si 2 ore.
Dupa interventie
SusImediat dupa operatie veti fi plasat intr-o camera de reanimare, unde veti fi monitorizat. La recomandarea medicului veti putea pleca acasa cu picaturi de ochi si antiinflamatoare pe care sa vi le administrati in perioada urmatoare. Discutati cu medicul despre semnele la care ar trebui sa fiti atent dupa interventie si despre consultul post-operator.
Avantaje
SusOperatia pentru strabism va imbunatati modul in care ochii vad, facandu-i sa lucreze impreuna pentru a forma imagini tridimensionale. Efectul este cu atat mai important pentru copiii, la care globii oculari nu sunt adaptati in totalitate.
Interventia pentru strabism nu corecteaza neaparat vederea. Astfel daca exista un defect de vedere asociat strabismului, acesta va trebui tratat separat dupa operatie, prin instrumente precum ochelarii de vedere.
Operatia ajuta semnificativ la cresterea nivelului de incredere in sine a pacientilor, intrucat imbunatateste aspectul ochilor.
Riscuri si complicatii
SusOperatia pentru strabism este o operatie scurta, cu riscuri minime anestezico-chirurgicale. Totusi, ca si orice alta interventie chirurgicala, si aceasta are riscuri posibile. Medicul va va explica aceste riscuri inainte de operatie, mentionand si ca beneficiile operatiei depasesc considerabil riscurile.
Posibilele riscuri si complicatii includ:
• Recurenta alinierii vicioase a globilor oculari. In unele cazuri, operatia nu ofera tratament permanent, iar muschii oculari incep sa se miste din nou din pozitia lor normala.
• Infectii
• Hemoragii
• Reactii alergice
• Diplopie (vedere dubla)
• Cicatrizare inestetica
• Ptoza palpebrala (pleoapa cazuta)
• Leziuni ale sclerei
Prognostic si recuperare
SusDesi spitalizarea nu este de lunga durata dupa operatie, veti avea nevoie de pana la cateva saptamani de odihna acasa dupa interventie.
Ochii dumneavoastra pot fi rosii si usor tumefiati. Vindecarea completa are loc doar dupa 12 saptamani. Asigurati-va ca evitati sa conduceti un automobil in aceasta perioada de vindecare.
Evitati de asemenea spatiile umede si calde precum piscina sau sauna timp de 2 saptamani dupa interventie, pentru a limita riscul de infectie.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusDupa operatie, apelati la ajutorul medicului dumneavoastra daca experimentati:
• Durere oculara ce se inrautateste in loc sa se amelioreze
• Vedere ce se inrautateste
• Semne de infectie precum febra, roseata oculara, tumefiere in jurul globului ocular, secretii anormale
• Cresterea in volum a tesutului cicatriceal sau aparitia unei macule rosii
• Orice alt simptom ce va ingrijoreaza
Concluzie
SusOperatia pentru strabism este interventia ce repara acest defect de aliniere a globilor oculari, oferind rezultate foarte bune pentru majoritatea pacientilor. Aceasta se poate realiza atat pentru copii, cat si pentru adulti, si implica riscuri minime post-operatorii. Este important insa sa stiti ca operatia corecteaza doar strabismul, nu si alt defect de vedere. In unele cazuri alinierea vicioasa revine, astfel ca poate fi nevoie de mai multe interventii.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24488-strabismus-surgery
https://aapos.org/glossary/strabismus-surgery
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Ionela Coman -
- Dr. Catalin Horatiu Manole -