Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare
Ce este cataracta
SusCataracta este o tulburare de vedere ce se caracterizeaza prin pierderea transparentei cristalinului, acesta devenind din ce in ce mai opac. Cataracta afecteaza treptat vederea unei persoane si survine, de obicei, la persoanele de peste 55 de ani. Totusi, acest lucru nu reprezinta o regula stricta, deoarece exista si persoane mai tinere ce pot dezvolta boala.
Trebuie cunoscut faptul ca nu exista nici o modalitate cunoscuta de a preveni formarea cataractei, dar purtarea de ochelari de soare si renuntarea la fumat ar putea contribui la incetinirea dezvoltarii acesteia. In prezent, operatia de indepartare a cristalinului si de inlocuire cu unul sintetic reprezinta singura optiune de tratament disponibila.
Cuprins articol
Tipurile interventiei
SusPotrivit specialistilor, operatia de cataracta se poate realiza in doua moduri. Astfel, cataracta poate fi tratata printr-o interventie cu incizie mica (facoemulsificare prin microincizie) sau prin extractie extracapsulara.
Operatia de cataracta cu incizie mica este cea mai frecventa dintre cele doua proceduri si implica realizarea unei incizii de dimensiuni reduse in cornee, stratul cel mai exterior al ochiului. Corneea este stratul in forma de cupola al ochiului si care este situata in fata cristalinului. Ulterior realizarii inciziei, chirurgul va introduce o sonda speciala in cornee. Aceasta sonda foloseste ultrasunete pentru a sparge cristalinul, astfel incat chirurgul sa o poata indeparta in bucati mici.
Trebuie stiut ca facoemulsificarea prin microincizie pastreaza intreaga membrana exterioara a cristalinului, astfel incat sa se poata introduce un nou cristalin artificial in ea. De obicei, incizia realizata la nivelul corneei nu necesita suturi. Este important de cunoscut faptul ca exista unele cazuri in care o persoana nu poate primi un cristalin artificial din cauza altor probleme oftalmologice. In astfel de cazuri, purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor ar putea ajuta la corectia problemelor de vedere.
Extractia extracapsulara implica realizarea unei incizii de dimensiuni mai mari in cornee. Acest lucru ii permite medicului chirurg sa indeparteze cristalinul intr-o singura bucata. Ca si in cazul primei metode chirurgicale, extractia extracapsulara pastreaza membrana cristalinului, astfel incat la nivelul ei sa poata fi inserat noul cristalin artificial. De obicei, chirurgii apeleaza la acest tip de interventie chirurgicala atunci cand facoemulsificarea prin microincizie nu este eficienta.
Cand trebuie efectuata operatia?
SusNu toate persoanele cu cataracta necesita efectuarea unei interventii chirurgicale. In stadiile incipiente, cataracta poate provoca doar probleme minore, cum ar fi miopia. Aceasta afectiune nu este grava, deoarece simptomele sale pot fi corectate cu ochelari.
Cataracta este o afectiune ce tinde sa se formeze lent, provocand pierderea treptata a vederii. De obicei, chirurgia este necesara numai atunci cand pierderea vederii unei persoane interfereaza cu activitatile sale cotidiene, precum cititul sau condusul vehiculelor. Persoanele cu cataracta trebuie sa discute regulat cu medicul pentru a afla daca si cand ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala sau daca simptomele pot fi corectate in alt mod, precum purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact.
Pregatirea pentru operatie
SusInainte de operatie, medicul va dori sa fie informat cu privire la medicatia pacientului. Astfel, unele persoane pot necesita oprirea tratamentelor in ziua anterioara sau chiar inainte de operatie. Medicul va indica ce medicamente sunt permise si va incerca sa ofere alternative acolo unde este posibila inlocuirea.
O alta etapa a pregatirii pentru operatie poate fi reprezentata de interzicerea consumului de alimente si bauturi cu pana la 6 ore inainte de operatie. De asemenea, unele persoane pot primi picaturi speciale pentru ochi inainte de procedura.
Interventiile chirurgicale pentru cataracta sunt, de obicei, relativ rapide, iar pacientii trebuie sa fie constienti ca vor iesi din operatie intr-un timp scurt. Cu toate acestea, deoarece operatia afecteaza in mod direct vederea, pacientii pot necesita un oarecare sprijin din partea celorlalte persoane dupa operatie, mai ales in ceea ce priveste deplasarea de la spital pana acasa.
Interventia chirurgicala si perioada urmatoare
SusInainte de operatie, echipa medicala se va informa cu privire la istoricul medical al persoanei si va discuta cu pacientul despre ceea ce presupune interventia chirurgicala. Odata ce pacientul este pregatit, chirurgul va incepe operatia. In timpul acesteia, pacientul poate primi medicamente speciale ce au rolul de a ajuta la relaxare musculara sau se pot folosi picaturi anestezice sau injectii pentru a amorti zona de lucru.
In general, persoana operata ramane treaza in timpul procedurii si poate observa miscari usoare si generale. Cu toate acestea, nu se poate observa exact ceea ce face chirurgul. Acesta din urma va realiza incizii minuscule, astfel incat sa poata avea acces la cristalin. Cristalinul va fi ulterior extras, iar locul sau va fi luat de un cristalin sintetic.
Pacientii trebuie sa stie ca, de obicei, operatia nu necesita suturi, deoarece plaga chirurgicala de acest tip se vindeca singura. Totusi, chirurgul va pansa ochiul pentru a oferi protectie. In general, intreaga procedura nu este complicata si necesita aproximativ 15 minute pentru efectuare.
Recuperarea
SusDe obicei, pacientii sunt bandajati la ochi si sunt nevoiti sa astepte in spital aproximativ o ora dupa procedura. Ulterior externarii, persoanele operate trebuie sa se concentreze pe prevenirea infectarii ochilor. Pentru acest lucru trebuie sa evite patrunderea in ochi a substantelor straine, inclusiv apa. De asemenea, pacientii trebuie sa urmeze in mod exact tratamentul recomandat de medic.
Persoanele care au suferit operatia de cataracta pot continua sa realizeze majoritatea activitatilor zilnice, cum ar fi cititul si privitul la televizor. Cu toate acestea, anumite activitati sunt interzise, precum ridicarea de greutati, baschetul sau alergatul.
De obicei, chirurgul va solicita persoanei operate sa revina la control dupa o anumita perioada de timp. Vizita la medic este extrem de importanta, deoarece se poate observa modul in care ochiul se vindeca. Verificarile au loc, de obicei, chiar si in ziua imediata interventiei, dar si la o saptamana si cateva saptamani dupa operatie.
Riscuri si complicatii posibile
SusOperatia de cataracta este o interventie relativ simpla si care utilizeaza anestezie locala. Ca atare, expertii din domeniul sanatatii considera ca de cele mai multe ori procedura este sigura. Cu toate acestea, ca in orice procedura medicala, exista riscuri si complicatii. Inainte ca o persoana sa decida daca sa faca operatia de cataracta, ar trebui sa discute cu medicul despre eventualele complicatii.
Unele complicatii includ inflamarea corneei si a globului ocular, sangerare, acumulare de lichid la nivelul retinei, cresterea presiunii intraoculare, dezlipirea retinei sau chiar miscarea cristalinului nou. Oamenii ar trebui sa fie constienti de faptul ca anumite afectiuni medicale pot creste riscul de complicatii asociate operatiei de cataracta. De exemplu, o persoana cu degenerescenta maculara legata de varsta va avea un risc mai mare de a-si pierde vederea in urma operatiei.
Perspectiva
SusPresupunand ca nu apar complicatii, o persoana se poate astepta sa resimta o imbunatatire a vederii dupa operatia de cataracta. Cu toate acestea, daca persoana respectiva observa reactii adverse sau complicatii, medicul trebuie anuntat cat mai curand posibil.
Este important de stiut ca unele persoane pot dezvolta cataracta secundara. Potrivit studiilor de specialitate, pana la 50% dintre persoanele supuse operatiei de cataracta pot dezvolta aceasta afectiune. Cu toate acestea, cataracta secundara poate fi tratata prin utilizarea laserului.
Concluzii
SusOperatia de cataracta este o procedura relativ simpla, iar in prezent reprezinta singura optiune de tratament. Totusi, nu toate persoanele cu cataracta vor necesita interventii chirurgicale, existand cazuri in care problemele de vedere pot fi corectate cu ochelari.
Persoanele care intampina dificultati de vedere din cauza cataractei trebuie sa discute cu medicul pentru a observa ce solutii exista. In cazul in care se alege operatia, pacientul trebuie informat cu privire la riscurile si complicatii posibile. Acestea sunt putine, dar pacientul trebuie sa le cunoasca inainte de a fi operat.
Bibliografie:
Boyd, K. (2019). Cataract surgery. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-cataract-surgery
Cataract surgery. (n.d.). https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/cataract/cataract-surgery
Considering cataract surgery? What you should know. (n.d.). https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/considering-cataract-surgery-what-you-should-know
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Cataracta
- Cataracta - cauze, tipuri si tratament
- Glaucomul si cataracta duc la pierderea vederii
- Cataracta congenitala
- Sindromul Nance - Horan
- Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii
- Sindroame rare
- Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament
- Legatura dintre dieta si afectiunile oculare