Oftalmopatia din boala Graves
Cum se manifesta oftalmopatia din boala Graves?
SusOftalmopatia din boala Graves (Basedow-Graves) sau oftalmopatia tiroidiana apare la 25% 50% din pacientii cu aceasta boala. Boala Graves, ca si tiroidita Hashimoto, este o boala autoimuna care afecteaza glanda tiroida.
Boala Graves se manifesta prin hipertiroidism, adica o glanda tiroida hiperactiva, care produce hormoni in exces.
Hipertiroidismul duce la reactii cum ar fi: frecventa cardiaca crescuta, irascibilitate, anxietate, dificultati de somn, piele subtire, transpiratie abundenta, scaune frecvente, diaree, slabiciune musculara, pierdere in greutate, anxietate, tulburari ale somnului, hipertensiune, apetit crescut, tremor fin al extremitatilor, tulburari ale ciclului menstrual, caderea parului, unghii casante.
Oftalmopatia care apare in aceasta boala se observa prin ochi rosii sau inflamatie la nivelul ochilor, ochi bulbucati, ochi uscati si senzatie de nisip in ochi, tumefierea tesuturilor din jurul ochilor, retractia pleoapelor, mai rar vedere slabita sau dubla (diplopie). Sistemul imunitar produce anticorpi care ataca tesutul normal si muschii din jurul ochilor.
Persoana care sufera de aceasta afectiune resimte dureri oculare, uscaciunea si iritarea ochilor, lacrimare abundenta, sensibilitate sporita la lumina, vedere incetosata sau dubla, presiune in spatele si in jurul ochilor si, in cazuri mai grave, miscare dificila a globilor oculari, orbire in cazul in care nervul optic e afectat.
Pacientul observa iesirea din orbita a globilor oculari, bulbucarea ochilor, adica exoftalmia, prin faptul ca irisul e inconjurat vizibil, sus si jos, de partea alba a ochiului, adica de sclera, iar inchiderea pleoapei se face greu, cu tremor, pleoapele superioare fiind rigide si clipitul rar.
Exoftalmia, numita si proptoza, poate aparea si in alte boli, cum ar fi tumorile oculare, embolism, celulita orbitala (infectii ale tesutului din jurul ohiului), diverse traumatisme, afectiuni ale scoartei cerebrale.
Este necesar ca, odata aparuta exoftalmia, sa mergem la medic pentru a depista cauzele acesteia. Exista si pseudoexoftalmie (exoftalmie aparenta, falsa), cand volumul globilor oculari creste, dar ochii nu sunt proiectati in exterior, in fata orbitei.
Cuprins articol
Factori de risc si complicatii
SusCel mai frecvent, boala Graves afecteaza ambii ochi, dar exista cazuri in care numai unul dintre ochi e afectat. Boala apare la 3% din femei si 0,5% din barbati. Este mai frecventa la femei inainte de 40 de ani.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau cu artrita reumatoida au risc sporit de apartitie a bolii. Evenimentele stresante, fumatul sau graviditatea sunt de asemenea factori de risc. Alti factori de risc sunt medicamentele precum litiu sau interferon, iradierea in zona gatului si varsta inaintata.
Complicatiile bolii Graves, daca nu este tratata, includ probleme in timpul sarcinii (avort spontan, disfunctii tiroidiene ale fatului, insuficienta cardiaca a mamei, nastere prematura), tulburari de ritm cardiac sau modificarea structurii si functiei muschiului inimii, osteoporoza sau complicatii severe precum febra, delirium, convulsii, icter, tensiune arteriala mult crescuta.
Complicatiile oftalmopatiei netratate includ uscarea corneei, deci cresterea riscului de aparitie a infectiilor sau ulceratiilor.
Persoanele care sufera de exoftalmie pot dezvolta mai usor conjunctivita, in special forma numita keratoconjunctivita limbica superioara (sindromul Theodore), in care zona de deasupra corneei devine inflamata, datorita clipirii si lacrimarii anormale.
Rar, persoanele care sufera de oftalmopatie tiroidiana pot dezvolta compresie a nervului optic sau a arterei oftalmice, ceea ce duce la afectarea vederii si orbire.
Tratament
SusTratarea cauzei, adica a bolii Graves este mai importanta decat tratarea simptomelor, asadar se aplica tratament de diminuare a sintezei hormonilor tiroidieni, terapie cu iod radioactiv, betablocante pentru diminuarea efectelor hormonilor tiroidieni in exces (tremor, anxietate, cresterea frecventei cardiace) si terapie chirurgicala pentru inlaturarea partiala sau totala a glandei tiroide.
Simptomele olftalmopatiei pot sa nu dispara dupa tratarea bolii Graves, dimpotriva, se pot agrava timp de 3-6 luni, dupa care se vor stabiliza si pot sa se diminueze dupa un an.
Tratamentul oftalmopatiei din boala Graves include, in cazurile de gravitate moderata sau severe, radioterapia orbitala, terapia medicamentoasa cu corticosteroizi sau terapia chirurgicala prin decompresie orbitala, chirurgie palpebrala sau chirurgie a muschilor globilor oculari. Oftalmopatia poate fi tratata cu succes si uneori se amelioreaza de la sine.
Semnele si simptomele care arata ca e necesara urgent o consultatie oftalmologica sunt: scaderea acuitatii vizuale fara cauze aparente, modificari in perceperea culorilor la un ochi sau la amandoi, istoric de subluxatie a globului ocular, imposibilitatea inchiderii complete a ochilor la culcare.
Remedii simple pentru reducerea simptomelor
SusNu fumati, deoarece fumul de tigara poate agrava simptomele oftalmopatiei si poate reduce efectele benefice ale tratamentului. Evitati incaperile cu fum de tigara sau cu alte substante poluante, cum ar fi praful. Fumatorii au riscul de aparitie a oftalmopatiei din boala Graves de 5 ori mai mare decat nefumatorii.
Corticosteroizii (hidrocortizon sau prednison) pot reduce inflamatia, dar trebuie sa consultati mai intai medicul.
Picaturile pentru ochi – mai ales lacrimile artificiale pot fi utile pentru lubrifierea ochilor uscati si iritati, reducand simptomele. Pentru a evita efecte adverse, nu folositi picaturi care contin conservanti. Se poate utiliza si un gel pentru lubrifiere seara la culcare, dar trebuie sa consultati medicul inainte de administrarea acestor medicamente.
Compresele reci pot ameliora temporar iritarea ochilor. Efectul lor e optim inainte de culcare sau imediat dupa trezire.
Ochelarii de soare pot fi utili pentru a evita expunerea la praf, la radiatie solara sau la aerul conditionat.
Ochelarii prismatici pot fi utili, dar nu in toate cazurile, deci vor fi prescrisi de medic cand e necesar.
Somnul pe o perna inalta ajuta la reducerea inflamatiei si a presiunii asupra globului ocular.
Oricine observa protruzia globilor oculari (exoftalmie) trebuie sa consulte medicul specialist, deoarece exoftalmia este un semn ca exista alte tulburari associate, fie boala Graves, cel mai frecvent, fie alte afectiuni ale ochiului sau scoartei cerebrale.
Bibliografie:
Informatii despre boala Graves, https://www.thyroidaware.com/ro/The_Thyroid/gravedisease.html#1a
Graves’ disease, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/diagnosis-treatment/drc-20356245
How Graves’ Disease Affects the Eyes, https://www.healthline.com/health/graves-disease-eyes
Everything you need to know about exophthalmos, https://www.medicalnewstoday.com/articles/169869.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Hipertiroidismul
- Importanta clinica a tiroglobulinei
- Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament
- Tratamentul chirurgical in miastenia gravis
- Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida
- Cele mai comune boli autoimune
- Tiroidita subacuta
- Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul
- Tulburarile endocrine si bolile articulare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente