Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei
Ochelarii de vedere
SusOchelarii de vedere sunt instrumentul de tratament cel mai comun pentru defectele de vedere. In ziua de azi, purtatorii de ochelari au varste extrem de variate, de la copii la varstnici, iar defectele de vedere care necesita purtarea ochelarilor sunt la fel de diverse.
Cuprins articol
Ochiul - Notiuni de anatomie
SusOchiul si mai exact globul ocular, este compus din mai multe paturi, asezate in straturi consecutive si care indeplinesc diferite roluri. Corneea, cristalinul si retina sunt principalele afectate in afectiuni ale vederii.
Retina este membrana cea mai interna a ochiului, este de origine nervoasa si contine celulele responsabile direct de vederea noastra. Fiindca exista 2 tipuri de celule in retina, o parte responsabile de vederea luminoasa, iar cealalta de vederea nocturna, exista o retina fotopica (de zi) si o retina scotopica (de noapte). Pentru ca vederea sa fie clara ochiul trebuie sa focalizeze lumina intr-o zona bine delimitata pe retina, numita macula luteea – situata in centrul retinei, in partea din spate.
Persoanele ce prezinta defecte de vedere vor avea imaginea proiectata in alt loc de pe retina sau in afara acesteia.
Tipuri de afectiuni ale vederii
SusPrincipalele defecte de vedere sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul si prezbiopia.
Miopia
Miopia apare atunci cand globul ocular este usor mai alungit din faa pana in spate decat in mod normal. Asta face ca razele de lumina sa se focalizeze in faa retinei, si nu exact pe retina cum ar fi normal. Miopia este o boala familiala si apare de obicei in copilarie.
Semne si simptome ale miopiei: dureri de cap sau de ochi, oboseala in timpul sofatului sau in timpul efortului fizic. Miopii au dificultati in a vedea clar lucrurile la distanta (semne de circulatie, texte indepartate) dar vad bine de aproape (cititul sau cusutul).
Miopia poate fi corectata cu ochelari, motiv pentru care tuturor persoanelor mioape li se recomanda o pereche de ochelari. In functie de problema de vedere pe care o aveti, s-ar putea sa fie nevoie sa purtati ochelarii tot timpul sau doar in timpul activitatilor ce necesita vederea la distanta (sofat, privitul la tabla sau la televizor). Avand miopie, prescriptia pentru ochelari va avea un numar negativ (cu minus, de exemplu -2 dioptrii). Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai puternice vor fi lentilele.
Hipermetropia
Globul ocular al persoanelor hipermetrope este mai scurt decat in mod normal si ca urmare, razele de lumina care intra in ochi sunt focalizate in spatele retinei, nu pe aceasta. Hipermetropia este comuna in randul copiilor, o mare parte nascandu-se astfel.
Semne si simptome: dureri de cap sau de ochi, oboseala in timpul activitatilor ce necesita vedere de aproape (citit, scris). Persoanele hipermetrope pot vedea obiectele indepartate foarte bine, dar au dificultati in vederea celor din apropiere, din fata lor.
Astigmatism
Astigmatismul este cea mai comuna problema vizuala. Poate insoti miopia sau hipermetropia. Astigmatismul se caracterizeaza prin cornee de forma neregulata si se corecteaza cu ochelari. Forma alungita a corneei determina focalizarea razelor de lumina in doua puncte pe retina, in loc de unul. Multe persoane se nasc cu corneea alungita, iar problema de vedere poate sa se accentueze in timp.
Semne si simptome: astigmatismul necorectat va poate da dureri de cap sau de ochi si poate produce vedere distorsionata, neclara si intunecata.
Prezbiopia
In jurul varstei de 40 de ani, vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucratul la calculator devine neclara. Fiind o problema comuna si oarecum normala, e foarte posibil sa ni se intample tuturor, la un moment dat, indiferent de istoricul vederii din timpul vietii de adult.
Semne si simptome ale prezbiopiei: O persoana afectata de prezbiopie va constata ca are nevoie sa tina cartea, ziarul, revista, telefonul sau alte materiale de citit cu mana intinsa, putin departata, pentru a putea vedea clar. Cand are de facut o munca ce necesita vedere de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau oboseala.
Componenta globului ocular responsabila de prezbiopie este cristalinul. Prezbiopia apare in cadrul procesului de imbatranire, fiind data de o scadere progresiva a elasticitatii cristalinului, odata cu varsta. Corectia prezbiopiei se face prin prescriptie de ochelari pentru vederea de aproape (ochelari pentru citit), asemanatori cu cei prescrisi persoanelor cu hipermetropie. Deoarece cristalinul continua sa se modifice odata cu varsta, prescriptia de ochelari pentru aproape va creste in timp, deci este posibil sa fie nevoie de ochelari din ce in ce mai puternici, odata cu trecerea anilor.
Metode de diagnostic
SusDiagnosticul acestor tipuri de defecte de vedere se pune intr-un cabinet sau in spital, de catre medicul oftalmolog. Inainte de consult, nu este nevoie de pregatire a pacientului, dar este indicat sa nu conduceti imediat dupa examinare si eventual sa aveti o pereche de ochelari de soare la dumneavoastra, pentru o protectie in plus a ochilor dupa consult.
Consultul oftalmologic este personalizat, in functie de nevoile pacientului, dar exista cateva aspecte examinate la toate persoanele: istoricul familial, medicamentele folosite in acel moment, problemele de vedere actuale si din trecut, precum si starea generala de sanatate. Mai apoi, la aproape toti pacientii se efectueaza Testul de acuitate vizuala.
Testul de acuitate vizuala consta in plasarea pacientului in pozitie sezanda, pe un scaun, in fata unui panou pe care veti vedea scrise litere, cifre si simboluri de diferite marimi, de la mare (in partea superioara) la marimi foarte mici (inferior). Panoul este situat, de regula, la 6m de dumneavoastra. Ceea ce va trebui sa faceti este sa identificati si sa spuneti ce simbol sau litera indica medicul, initial fara lentile, apoi cu lentile de test. Astfel, medicul va vedea unde se situeaza calitatea vederii si care ar fi lentilele care, intradevar, va ajuta.
Alte examinari constau in vizualizarea la microscop a globului ocular si a retinei, cu ajutorul aparaturii oftalmologice. Pentru asta, medicul va administra picaturi de ochi care ajuta la dilatarea pupilei, iar apoi va testa vederea periferica, vederea cromatica(pentru eventuale defecte de vedere a culorilor), structura retinei, a pupilei si a nervului optic.
In urma consultului, pacientul primeste diagnosticul exact si prescriptia pentru ce fel de ochelari are nevoie, cat timp ar trebui sa ii poarte si in ce situatii. in unele cabinete oftalmologice exista si posibilitatea de achizitionare directa de ochelari, rame dupa preferinte si lentile facute de catre un tehnician. in altele, vi se va da prescriptia pe care o puteti prezenta in locul de unde achizitionati ramele si lentilele pentru ochelari.
Ochelarii ca tratament
SusOdata stabilit diagnosticul, pacientului i se va recomanda achizitionarea unei perechi de ochelari de vedere, cu lentile concepute special pentru ochiul si problema acestuia. Ramele ochelarilor sunt alese de catre pacient, iar lentilele de catre medicul oftalmolog, impreuna cu un tehnician.
Perioada de timp in care pacientul va trebui sa poarte ochelari este, de cele mai multe ori, nedeterminata. Medicul nu poate preconiza exact cati ani va fi nevoie de ochelari, dar se vor face controale periodice ale vederii, pentru a vedea eventualele imbunatatiri, stagnari sau agravari ale defectelor. In urma controlului, persoana afectata isi poate pastra aceeasi pereche de ochelari, poate schimba lentilele cu unele mai puternice sau mai slabe, sau poate schimba doar rama, in caz de deteriorare sau orice alt motiv.
Cert este ca, in toate cazurile de defecte de vedere, medicul va recomanda clar purtarea ochelarilor cat de des, uneori chiar toata ziua, in functie de necesitati si stilul de viata al pacientului. Ochelarii si in special lentilele trebuiesc ingrijite si curatate, pentru a evita zgarieturile, petele si orice alta defectiune ce inrautateste vederea si provoaca disconfort persoanei ce ii poseda.
Tipuri de ochelari
SusIn trecut, lentilele ochelarilor erau confectionate strict din sticla. In ziua de azi, majoritatea sunt facute dintr-un plastic tehnologizat, care este mai usor si se sparge mai greu, nefiind atat de fragil.
In functie de problema de vedere, lentilele difera ca forma. Astfel, exista:
• lentile divergente pentru miopie, care sunt mai subtiri in centru si mai groase pe margini, lentile a caror prescriptie va indica numere negative(de exemplu: -2 dioptrii).
• lentile convergente pentru hipermetropie, mai groase in centru si mai subtiri pe margini, iar prescriptia acestora va include numere pozitive (de exemplu: +2 dioptrii).
• lentile cilindrice, speciale pentru a corecta astigmatismul.
Acestea sunt lentilele de tip vedere individuala, cele mai des folosite si cele mai accesibile. Exista si lentile multifocale: bifocale si trifocale, acestea fiind ceva mai speciale.
Cele bifocale contin 2 puteri optice, una de acomodare la distanta si una de acomodare la apropiere. Lentila este divizata intr-un segment superior ce ajuta vederea la distanta, si unul inferior pentru vederea la aproape.
Lentila trifocala contine 3 puteri optice, pentru vederea distanta, intermediara si apropiata. Vederea intermediara e situata intre cele 2 segmente si ajuta la vizualizarea obiectelor localizate la distante intre 0,5 si 1 m.
In general, lentilele multifocale sunt prescrise persoanelor de peste 40 de ani, ce prezinta defecte mixte de vedere.
Deasupra lentilelor clasice, se pot aplica o varietate de filtre ce imbunatatesc anumite proprietati ale vederii:
• Protectia de calculator filtreaza lumina albastra, protejand sanatatea ochilor expusi mult timp la ecrane. Astfel, daca petreceti o mare parte din zi in fata calculatorului/telefonului, acest bonus ar fi bine venit.
• Filtre anti-zgarieturi, un strat in plus ce mareste rezistena lentilei.
• Stratul anti-reflectorizant este un invelis ce nu lasa lumina sa se reflecte de la nivelul lentilei, asigurand un confort crescut.
• Protectia UV apara ochii de razele de soare foarte puternice.
• Lentilele fotocromatice sunt lentile ce isi schimba culoarea la soare, si anume capata nuante mai inchise, avand rolul de a imita ochelarii de soare.
Mai mult decat atat, in ziua de astazi, ramele ochelarilor sunt din ce in ce mai diverse, moderne, colorate si din materiale placute, astfel ca ochelarii nu mai pot fi considerati un lucru inestetic sau incomod. Acestia pot avantaja purtatorul si din punct de vedere estetic, fiind un accesoriu asemanator bijuteriilor.
Cum putem preveni defectele de vedere?
SusMetodele prin care putem preveni aparitia defectelor de vedere constau in activitati si ingrijiri pe care le putem face din tinerete, pentru a preveni inrautatirea vederii odata cu varsta:
• atentie la istoricul familial, pentru a stabili daca sunteti la risc pentru o afectiune a globului ocular
• consult oftalmologic precoce, de la primul semn de vedere anormala
• examinari regulate la medic, atat la oftalmolog cat si la alti specialisti
• dieta sanatoasa si echilibrata, pentru a asigura necesarul zilnic de vitamine
• stil de viata activ, cu miscare zilnica
• protejarea ochilor de lumina UV puternica (raze solare) si de lumina albastra a calculatorului (sau alte ecrane)
Concluzii
SusOchelarii sunt o metoda foarte benefica, accesibila si comuna de tratament al defectelor de vedere, intalnite frecvent in zilele noastre. Indiferent de tipul de afectiune, consultul oftalmologic este obligatoriu, iar ochelarii pot fi chiar considerati un accesoriu placut, avand numeroase variante estetice si tehnice. Nu ezitati sa apelati la medicul dumneavoastra de la primele semne de vedere neclara, pentru un prognostic cat mai bun.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Consecintele nepurtarii ochelarilor
- Semne care anunta instalarea problemelor de vedere
- Ghid util de alegere a ochelarilor de soare
- Corectie sau doar stagnare in problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor
- Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor
- Despre ochi si vedere: mit si adevar
- Durerea oculara
- Legatura dintre tensiunea oculara si riscul de glaucom
- Edemul papilar ocular - ce este si cum il tratam