Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea
Ochelarii de soare
SusOchelarii de soare sunt un accesoriu utilizat atat pentru nevoia de a ne proteja ochii de razele soarelui, cat si pentru a ne completa aspectul si tinuta zilei. Totusi, exista situatii in care ochelarii de soare devin nefolositori si chiar daunatori pentru vedere.
In timp ce unele persoane nu poarta deloc ochelari de soare, alte persoane poarta prea putin si uita de acestia in situatii in care chiar este nevoie. Pe de alta parte, exista persoane ce poarta excesiv ochelarii de soare, in medii si situatii in care nu este nevoie, deseori doar de dragul unui accesoriu in plus. Purtarea acestora atunci cand nu este nevoie poate avea efecte daunatoare pentru sanatate, pe termen lung.
Cuprins articol
Cum functioneaza ochelarii de soare?
SusOchii sunt expusi la lumina zilnica, in mod direct. Atat lumina zilnica, din orice anotimp, cat si lumina intensa data de razele soarelui, ne afecteaza direct structurile globului ocular, in acelasi mod in care ne influenteaza si pigmentul si structura pielii.
Globul ocular are un sistem de adaptare la lumina si intuneric. Astfel, in mod normal, atunci cand lumina este scazuta si predomina intunericul, pupilele noastre se dilata pentru a lasa o cantitate mai mare de lumina sa ajunga la ochi si astfel la retina.
In lumina puternica, pupila se contracta si se micsoreaza, pentru a proteja retina de toxicitatea luminii puternice, in exces. Acest reflex de adaptare este involuntar si ne ajuta sa ne adaptam la schimbarile de lumina din fiecare zi, precum trecerea dintr-o incapere in alta, din casa afara, sau invers.
Purtarea ochelarilor de soare declanseaza exact acelasi reflex involuntar, in special in interior. Ochelarii de soare sunt conceputi cu lentile mai inchise la culoare decat campul vizual simplu. Astfel acestia creeaza un mediu mai intunecat pentru pupila, iar pupila va reactiona prin dilatare. Combinatia dintre mediul intunecat data de lentila ochelarilor si dilatarea pupilei duce la abilitatea de a vedea bine, fara probleme, intr-un mediu cu lumina puternica.
Intr-un mediu interior, in care lumina naturala nu este la fel de puternica ca si afara, sau este chiar intuneric, purtarea ochelarilor de soare va accentua aceasta lipsa de lumina. Pupilele se vor dilata, dar nu vor primi cantitatea de lumina necesara, si se va forma un cerc vicios, de dilatare excesiva a pupilelor, pentru perioade prea lungi de timp. Astfel, prutarea ochelarilor de soare in interior este daunatoare si are consecinte asupra vederii si sistemului nervos autonom, care controleaza reflexele de adaptare.
Ochelari de soare in interior
SusVederea propriu zisa nu va fi afectata prin purtarea ochelarilor de soare in interior, intrucat defectele de vedere nu apar spontan, prin acest mecanism. Totusi, acest obicei va obosi globul ocular, cauzand modificari structurale de ordin microscopic, ce vor da senzatia de ochi grei, obositi, asociata deseori cu vedere incetosata. Acest lucru se intampla tocmai prin efortul continuu de dilatare pe care il face pupila, in incercarea de a atinge cantitatea de lumina potrivita. Oboseala oculara apare mai frecvent in cazul ochelarilor de soare cu lentile nepotrivite, prea mici, zgariate, murdare sau din materiale nepotrivite, ieftine, de calitate proasta.
In plus, acest efort crescut de dilatare va duce la epuizarea retinei, care va avea dificultati de adaptare la lumina si intuneric, mai tarziu. Astfel, chiar si dupa incetarea acestui obicei, retina dumneavoastra va ramane cu un mic defect constant, posibil permanent.
Medicii oftalmologi nu recomanda purtarea lentilelor inchise la culoare in interior nimanui, nici macar persoanelor cu fotofobie. Desi acesti pacienti pot gasi reconfortanta purtarea ochelarilor in continuu, aceasta le poate inrautati afectiunea, pe termen lung. In cazul persoanelor fata fotofobie, aceasta poate aparea prin sensibilizarea ochilor cu aceste lentile inchise, purtate necorespunzator.
Ochelarii de soare si ciclul de somn
SusPurtarea necorespunzatoare a ochelarilor de somn influenteaza felul in care dormim, calitatea somnului si ritmul acestuia. Ritmurile de somn si trezire constituie ritmul circadian, ritm ce este controlat de hormoni eliberati zilnic in functie de conditiile de mediu. La nivelul retinei exista fotoreceptori asupra carora actioneaza acesti hormoni, avand rol vital in controlul ritmului circadian.
Cu alte cuvinte, cantitatea de lumina zilnica ne ajuta sa avem un somn mai profund sau mai rau, un ritm mai regulat sau mai iregulat, o durata a somnului corespunzatoare sau prea scurta. Astfel, pentru o buna calitate si cantitate a somnului, se recomanda expunerea la lumina naturala, ideal dimineata, pentru cateva minute pana la cateva ore. Petrecerea a prea mult timp afara, fara ochelari de protectie, va avea efecte negative asupra programului de somn. In acelasi timp, petrecerea unei zile intregi in casa, fara lumina naturala si cu multe surse de lumina artificiala, va avea aceleasi efecte negative.
Astfel, este nevoie de un echilibru. Recomandarea fundamentala este de a petrece timp afara, in lumina naturala, in jurul orelor 9 sau 10 dimineata, fara ochelari de protectie. Cand lumina devine mai puternica (dupa ora 11), utilizati lentilele protectoare.
Ce ochelari de soare alegem?
SusAtunci cand sunt purtati corespunzator, cand este nevoie, ochelarii de soare protejeaza globul ocular de razele soarelui puternice. Este important sa alegem ochelari potriviti, din mai multe puncte de vedere.
1. Ochelari cu protectie UV specificata. Protectia UV este tocmai protectia impotriva razelor ultraviolete ale soarelui, de care organismul nostru are nevoie. Asigurati-va ca ochelarii dumneavoastra au aceasta protectie, care ar trebui sa fie mentionata pe ambalaj. Ochelarii cu lentila inchisa la culoare, fabricati doar de dragul esteticii, fara protectie UV, sunt complet nefolositori si potential daunatori, crescand riscul de cataracta, distructie retiniana si degenerare musculara.
2. Ochelarii mai scumpi nu sunt, neaparat, mai buni. Intrucat sunt un accesoriu utilizat in industria modei, ochelarii de soare sunt produsi de diferite companii si firme, avand preturi foarte variate. Totusi, calitatea lentilei si calitatea protectiei oferite nu creste proportional cu pretul acestora. Nu trebuie sa alegeti cea mai scumpa pereche de ochelari, dar nici cea mai ieftina. Singurul criteriu cu adevarat important este folosirea lentilelor ce ofera protectie UV 100%, protectie ce poate lipsi in cazul ochelarilor foarte ieftini.
3. Ochelarii cu lentile mai mari sunt mai buni. Oftalmologii recomanda alegerea unor ochelari cu lentile si rama potrivita pentru ochii pacientului, astfel incat lumina sa fie blocata suficient, atunci cand este cazul.
4. Pastrati ochelarii intacti si aveti grija de ei. Orice zgarietura si leziune a lentilei va ingreuna vederea si reflexul de adaptare, aducand si mai mult efort pupilei, crescand astfel oboseala globului ocular.
5. Ochelarii de soare nu sunt necesari doar in timpul verii. Contrar multor pareri, ochelarii de soare sunt necesari inclusiv in timpul iernii. Desi soarele nu este vizibil, lumina data de razele ultraviolete exista mereu. In timpul iernii in special, aceste raze se reflecta pe suprafata zapezii, iar de aici la nivelul retinei, fiind o lumina foarte puternica. Astfel, in timpul iernii, cand petrecem mult timp in zapada, si in special practicantii sporturilor de iarna, trebuie sa poarte ochelari de soare, pentru protectia retinei.
Concluzie
SusPurtarea ochelarilor de soare poate fi daunatoare? Pe scurt, da.
Ochelarii de soare sunt un accesoriu utilizat atat pentru sanatatea ochilor, cat si pentru imbunatatirea aspectului. Atunci cand nu sunt purtati corespunzator, in special cand sunt purtati excesiv, in medii intunecate, acestia duc la oboseala pupilei si a globului ocular.
Bibliografie:
https://glaucoma.org/a-guide-to-sunglasses/
http://regeyecenter.com/does-wearing-glasses-make-you-dependent-on-them/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie pot ...
- Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Protejati-va ochii de radiatiile solare
- Efectele nocive ale soarelui
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Durerea oculara
- Legatura dintre tensiunea oculara si riscul de glaucom
- Edemul papilar ocular - ce este si cum il tratam