Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica)
Ce este vederea caleidoscopica?
SusVederea caleidoscopica este un simptom important al migrenei oculare. Creierul creeaza o iluzie vizuala a unor culori fracturate, stralucitoare, similare cu cele pe care o persoana le-ar putea observa printr-un caleidoscop. Acest simptom poate afecta unul sau ambii ochi, dar si doar o parte a campului vizual.
Migrena poate afecta vederea in multe feluri. Astfel, unii oameni vad lumini stralucitoare sau pete oarbe, in timp ce altii experimenteaza stele verzi sau vedere caleidoscopica.
Cuprins articol
Tipuri de aura
SusTulburarile senzoriale (aura) afecteaza aproximativ 20% dintre persoanele cu migrena. Aceste tulburari au, de obicei, o durata de aproximativ 20 de minute, dar exista si cazuri in care au durat doar 5 minute sau chiar peste o ora.
Vederea caleidoscopica este doar un tip de aura, aceasta aparand atunci cand exista o crestere brusca a activitatii neuronale.
Aura poate afecta chiar si simtul olfactiv, tactil sau auditiv. In cazul aurei vizuale, exista mai multe tipuri. Acestea sunt reprezentate de:
- aura pozitiva – aceasta apare atunci cand o persoana vede ceva ce nu este in realitate in acel loc. De obicei, sunt vazute linii intunecate in forma de zigzag, spoturi si puncte luminoase intermitente;
- aura negativa – acest tip apare cand o persoana se confrunta cu pierderea totala sau partiala a vederii. Se prezinta sub forma de pete oarbe, vedere ca prin tunel sau pierdere completa a vederii cu unul sau ambii ochi;
- aura alterata – acest tip de aura nu adauga imagini in campul vizual, dar nici nu le elimina. In schimb, sunt modificate modurile in care imaginile sunt percepute, astfel incat obiectele din jur pot parea ca se misca in valuri, par anormal de mari sau anormal de mici. Vederea caleidoscopica este o varianta a acestui tip de aura.
Vederea caleidoscopica poate sa apara si din alte motive, de exemplu leziunile cerebrale sau accidentul vascular cerebral.
Care sunt cauzele?
SusCel mai adesea, vederea caleidoscopica este provocata de migrena oculara. Cu toate acestea, exista si motive mai grave ce pot produce acest simptom, de exemplu migrena retiniana sau accidentul vascular cerebral.
Migrena oculara
Migrenele ce sunt insotite de simptome vizuale sunt numite migrene oculare. Migrenele si durerile de cap severe afecteaza aproximativ 1 din 6 adulti doar in Statele Unite ale Americii. Aproximativ 20% din totalul persoanelor cu migrene intampina un anumit tip de aura.
Dovezile stiintifice actuale sugereaza ca migrena oculara survine din cauza unor anomalii structurale de la nivelul cortexului vizual. Un studiu realizat in anul 2015 a examinat imaginile obtinute prin examenele IRM ale persoanelor cu migrena oculara unilaterala. Potrivit autorilor, partile afectate si neafectate ale creierului au prezentat diferente vizibile in grosimea anumitor zone ale cortexului. Astfel, aceasta diferenta structurala poate face cortexul vizual sa fie mult mai sensibil la activitatea neuronala pe partea afectata.
Migrena retiniana
Migrena de acest tip poate produce simptome similare cu cele ale migrenei oculare, dar aceste doua afectiuni sunt distincte. Spre deosebire de migrena oculara, migrena retiniana apare ca raspuns la scaderea fluxului sanguin de la nivelul ochilor. In general, migrena retiniana produce aparitia aurei doar la nivelul unui singur ochi.
Simptomele aurei asociate cu migrena retiniana sunt reprezentate de:
- existenta unui punct orb care creste in dimensiuni la nivelul campului vizual;
- existenta unor lumini intermitente, pulsatile;
- pierderea vederii in mod provizoriu doar la un singur ochi.
Aura din acest tip de migrena poate dura intre 5 si 60 de minute, dupa care persoana in cauza va resimti dureri severe de cap.
Atacul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este intrerupta sau blocata intr-un anumit mod.
Cauzele potentiale ale accidentului vascular cerebral sunt reprezentate de:
- existenta unor cheaguri de sange (trombi);
- formarea de placi sau depozite de grasime la nivelul vaselor de sange;
- ruperea vaselor de sange de la nivelul creierului, urmata de extravazarea sangelui la acest nivel.
Atacul ischemic tranzitor, numit si mini-stroke, rezulta dintr-un blocaj de foarte scurta durata. Acest tip de accident vascular dureaza doar cateva minute, iar simptomele dispar in aproximativ o ora. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca un atac ischemic tranzitor ridica riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral serios in viitor. Din acest motiv, medicii trebuie sa fie informati daca sunt prezente oricare dintre urmatoarele simptome:
- amorteala sau furnicaturi la nivelul unei jumatati a corpului;
- confuzie;
- tulburari de vorbire;
- pierderea echilibrului;
- vertij.
Daca o persoana suspecteaza instalarea unui accident vascular cerebral, trebuie sa solicite cat mai urgent serviciile medicale de urgenta. Este importanta transportarea la spital cat mai rapida, dar persoana in cauza nu trebuie sa conduca, deoarece riscurile asociate sunt enorme.
Cand se indica vizita la medic?
SusNeurologii recomanda ca orice persoana care experimenteaza dureri de cap bruste si simptome dintr-un anumit grup sa se prezinte la medic cat mai rapid sau sa solicite asistenta medicala de urgenta. Acest grup de manifestari este reprezentat de:
- rigiditate la nivelul gatului;
- febra;
- greata sau varsaturi;
- confuzie;
- tulburari de vedere, inclusiv incetosarea vederii sau diplopie (vedere dubla);
- pierderea sensibilitatii la nivelul unui segment al corpului;
- imposibilitate de a misca un anumit segment al corpului;
- convulsii;
- dificultati de respiratie.
De asemenea, medicul trebuie informat atunci cand durerea de cap devine din ce in ce mai severa in decursul a cateva zile. In plus, copiii si persoanele cu varste de peste 50 de ani trebuie sa solicite asistenta medicala imediata atunci cand experimenteaza dureri de cap persistente sau recurente.
Vindecarea migrenelor
SusIn prezent, nu exista tratamente care sa vindece migrenele si vederea caleidoscopica asociata. Orice simptome asociate migrenei vor disparea pe cont propriu in decurs de o ora. Totusi, oamenii pot lua medicamente care sa amelioreze durerea si sa impiedice dezvoltarea episoadelor migrenoase. De asemenea, persoanele care experimenteaza initial aura pot observa ca simptomatologia se reduce in camerele intunecate si linistite.
Un medicament special vizeaza receptorii calcitoninei pentru a preveni eficient episoadele de migrena. Astfel, acest medicament este indicat pentru prevenirea migrenei la persoanele adulte care prezinta episoade migrenoase de minim patru ori pe luna.
Alte medicamente care pot fi de ajutor sunt reprezentate de antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocantele si inhibitorii canalelor de calciu. Masajul scalpului si aplicarea unui prosop umed pe frunte reprezinta metode prin care durerea provocata de migrena poate fi atenuata.
Vederea caleidoscopica poate produce panica, dar acest simptom va trece in cateva minute. Atunci cand se instaleaza vederea caleidoscopica, oamenii ar trebui sa se relaxeze si sa astepte ca vederea sa revina la normal. Nu se recomanda deplasarile cand este prezenta aceasta modificare de vedere, mai ales conducerea vehiculelor sau a utilajelor.
Bibliografie:
Aura. (2007). https://headaches.org/2007/10/25/aura/
BLA approval letter: Erenumab-aooe (Aimovig) injection. (2018).,https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/nda/2018/761077Orig1s000Approv.pdf
Burch, R., et al. (2018). The prevalence and impact of migraine and severe headache in the United States: Figures and trends from government health studies. https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13281
Friedman, D. I. (2016). Visual disturbances: Related to migraine or not? https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/visual-disturbances-related-to-migraine-or-not/
Headache: Hope through research. (2019). https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Headache-Hope-Through-Research
Hougaard, A. (2015). Investigations of functional and structural changes in migraine with aura by magnetic resonance imaging [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26239598
Migraine information page. (2019). https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Migraine-Information-Page
Migraine. (n.d.). https://ichd-3.org/1-migraine/1-2-migraine-with-aura/1-2-4-retinal-migraine/
Transient ischemic attack. (2019). https://medlineplus.gov/transientischemicattack.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Ionela Coman -
Articole recomandate
- Migrenele la copii si adolescenti
- 5 cele mai comune boli ale toamnei
- Dureri de cap simtite in spatele ochilor
- Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii
- 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta
- Orbirea sau cecitatea
- Tipurile de cefalee
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?