Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Legatura dintre migrena si sanatatea ochilor

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017
Legatura dintre migrena si sanatatea ochilor

Migrena este o afectiune caracterizata prin accese repetitive de dureri de cap moderat-severe.

Crizele de dureri de cap se instaleaza treptat si se intind de la cateva ore, la cateva zile. Acestea pot aparea o data sau de doua ori pe an ori chiar de mai multe ori pe luna si sunt asociate de obicei cu greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomot.

Statistic, migrena este cea mai frecventa cauza pentru durerile de cap. Aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. De regula, durerile pot fi atenuate cu calmante usoare. Cand acestea persista sau accesele de durere de cap se repeta, trebuie efectuat un control medical.

De cele mai multe ori migrena este in stransa legatura cu sanatatea ochilor. In termeni stiintifici, ea se numeste migrena oftalmica.

Ce este migrena oftalmica

Migrena oculara sau oftalmica provoaca pierderea vederii sau orbire temporara la un ochi care dureaza mai putin de o ora. Aceasta poate aparea impreuna sau dupa o durere puternica de cap. Aceasta tulburare afecteaza in medie 1 din 200 de persoane care sufera de migrene.

Daca de obicei ele sunt simple, exista si cazuri rare de migrene cu aura. Acestea sunt de obicei de natura vizuala si pot include tulburari de vedere precum sclipiri, unghiuri moarte ale vederii, tulburari de auz, de vorbire sau miros, senzatie de amorteala sau furnicaturi progresive la fata, brate si picioare sau slabiciune generalizata.

Simptomele migrenei oftalmice

Semnele de avertizare ale unei migrene oculare includ:

- Probleme de vedere care afecteaza un ochi, cum ar fi flashuri, pete oarbe in campul vizual sau orbire temporara. Acestea se pot manifesta timp de cateva minute sau pana la 30 de minute. Aceste probleme afecteaza doar un singur ochi, ceea ce face migrenele oculare diferite de alte tipuri.
- Durere de cap care dureaza de la 4 pana la 72 ore. Ea tinde sa afecteze doar o parte a capului, sa fie moderate ca intensitate sau foarte dureroase, sa fie insotite de zvacniri, de pulsatii care cresc in intensitate si sa se amplifice la efort fizic.
- Greata
- Varsaturi
- Sensibilitate la lumina sau sunet

Cauzele migrenei oftalmice

Printre cauzele identificate de experti se numara spasme ale vaselor de sange din retina, iluminatul deficitar, un unghi vizual prost sau contastul dintre lumina monitorului si mediul inconjurator slab luminat.

Exista si factori de stres care pot determina aparitia migrenei oftalmice precum depresia, socul sau furia, ori factori alimentari precum alimentele excitante de genul ciocolatei sau al vinului rosu.

Diagnosticarea o face un medic oftalmolog, in urma examinarii ochilor si dupa ce pacientul i-a descris in amanunt simptomele.

Riscurile migrenei oftalmice

Migrenele oculare nu sunt, de obicei, periculoase si dispar singure in maximum 30 de minute, cu conditia ca pacientul sa opreasca orice activitate si sa se odihneasca.

Cu toate acestea, studii recente au aratat faptul ca femeile care sufera de migrena cu aura ar putea prezenta un risc de trei ori mai mare de a suferi de atacuri de cord si de cheaguri de sange decat cele care sufera de migrene obisnuite.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate