Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor

Aproape fiecare dintre noi se confrunta cu probleme frecvente ale ochilor, de la mancarimi oculare aparute in aceeasi perioada a anului, pana la inflamatiile aparent nejustificate ale pleoapelor.

Toate aceste tulburari sunt de regula temporare si dispar de la sine, fara alte complicatii. Din acest motiv, putine persoane se intreaba de ce apar ele si care sunt pericolele pe care le pot ascunde.

Chiar daca multe dintre problemele frecvente ale ochilor sunt minore, prevenirea complicatiilor este in continuare importanta, fiind posibila prin detinerea informatiilor esentiale despre cauzele producerii lor. Aflati mai jos cele mai importante dintre acestea si solutiile care se cuvin in fiecare caz particular.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Probleme comune de vedere
  3. Citeste pe aceeasi tema

Probleme comune de vedere

Sus

Arsurile si durerile oculare

Arsurile si durerile oculare apar de regula in cazul sindromul ochilor uscati, provocat de conditiile vietii moderne. Senzatiile neplacute de nisip in ochi si chiar junghiurile oculare pot avea drept cauza expunerea prelungita la aerul conditionat sau la sistemele de incalzire ale unei incaperi.

Privitul ecranului computerului sau al televizorului provoaca de asemenea uscarea ochilor si simptomele asociate cu aceasta, intrucat obiceiul de a clipi este mai putin utilizat, iar lubrifierea naturala a organelor de vaz este obstructionata. Fumatul sau administrarea medicamentelor antihistaminice sau decongestionante sunt alti factori ce cresc predispozitia uscarii excesive a ochilor.

Solutia in acest caz sunt, de regula, picaturile pentru ochi sau lacrimile artificiale, prescrise de medicul oftalmolog. Daca aceasta forma de tratament nu functioneaza, medicul poate sa recomande medicamente topice. Utilizarea unui umidificator de camera si suplimentarea aportului de grasimi esentiale omega-3 in dieta pot fi de asemenea remedii eficiente pentru aceasta problema comuna a ochilor.

Mancarimile ochilor in aceeasi perioada anuala

In spatele acestei tulburari oculare stau alergiile sezoniere, in care organismul produce in exces histamina, substanta menita sa inhibe actiunea polenului si altor iritanti asupra ochilor. Solutia acestei probleme este evitarea, pe cat posibil, a alergenilor care produc reactia alergica, precum si administrarea picaturilor de ochi antihistaminice, prescrise de oftalmolog.

Inflamatiile pleoapelor

Daca una dintre pleoape este inflamata, rosie si prezinta prurit (mancarimi), cauza poate fi blefarita, o afectiune in care bacteriile sau sebumul in exces acopera pleoapa la nivelul radacinii genelor. Acelasi simptom mai poate fi provocat si de alergii.

Aceasta afectiune nu este contagioasa si nu necesita administrarea de antibiotice, insa este deseori confundata cu conjunctivita, boala provocata de un virus si extrem de infectioasa.

Inflamatiile si inrosirea pleoapelor mai pot fi un semn al unei infectii bacteriene, daca exista o eruptie purulenta, asemanatoare unui cos, la acest nivel. Oricare ar fi situatia, un consult oftalmologic este necesar pentru stabilirea corecta a cauzei si a tratamentului corespunzator. Igiena atenta a ochilor este cea mai buna cale de prevenire a infectiilor si inflamatiilor pleoapelor.

Punctele negre sau albe in campul vizual

De cele mai multe ori, perceperea punctelor negre sau albe in campul vizual se datoreaza contractiei umorii apoase, ale carei celule si fibre devin vizibile si formeaza umbre la nivelul retinei. Fenomenul este deseori inofensiv si manifestarile sale dispar de la sine.

Chiar si asa, cand numeroase puncte negre sau luminoase apar din senin si sunt insotite de flashuri luminoase sau pierderea vederii periferice, ar putea fi vorba de ruptura sau detasarea de retina, o afectiune foarte grava, care necesita interventie medicala de urgenta, soldata in cazurile grave cu o interventie chirurgicala menita sa previna cecitatea (orbirea).

Dificultatea de a citi litere de mici dimensiuni

Acuratetea vederii se pierde odata cu inaintarea in varsta, iar acest lucru devine cel mai usor sesizabil, atunci cand citirea literelor de mici dimensiuni este foarte dificila. Imbatranirea atrage dupa sine intarirea lentilei ochilor si pierderea flexibilitatii acesteia, care ramane fara capacitatea de a se concentra pe obiecte mici. Retina devine, totodata, mai putin sensibila la lumina, aparand vederea slabita in conditii de iluminare difuza.

Efectuarea unui control oftalmologic la optometrist permite stabilirea tipului de problema a vederii, care poate fi miopia, prezbitia sau hipermetropia. Ochelarii de vedere si lentilele de contact cu dioptrii potrivite contribuie atat la desfasurarea unei vieti normale, cat si la oprirea din evolutie a afectiunii vizuale in cauza.

Vederea incetosata

Vederea incetosata este tot o consecinta a deteriorarii retinei odata cu inaintarea in varsta, insa acest simptom poate fi totodata un semn al unei probleme de vedere mai grave. Incapacitatea de a vizualiza obiecte cu o focalizare optima sau norul dens in campul vizual sunt simptome specifice mai multor afectiuni, printre care se numara

- miopia;
- hipermetropia;
- prezbitia;
- astigmatismul;
- cataracta;
- glaucomul;
- uveita;
- sindromul ochilor uscati;
- migrenele;

Spasmele pleoapelor

Foarte multe persoane experimenteaza frecvent spasmele pleoapelor, fiind definite ca miscari involuntare la nivelul pleoapei inferioare sau superioare. Aceste manifestari ale ochilor sunt de obicei inofensive, insa pot fi asociate cu

- stresul;
- cofeina;
- oboseala;
- conjunctivita;
- atacurile de panica;
- sindromul Tourette;

Probleme ale ochilor specifice inaintarii in varsta

Inaintarea in varsta atrage dupa sine multe probleme ale ochilor. In afara de pierderea capacitatii de vizualizare clara a obiectelor mici sau de distingere a obiectelor de la distanta, ochii devin vulnerabili bolilor si complicatiilor oculare. Ca de fiecare data, examenele oftalmologice anuale sunt importante pentru mentinerea vederii in parametri multumitori la varste inaintate.

In general, problemele de vedere in a doua parte a vietii sunt

- degenerarea maculara;
- prezbitia;
- cataracta;
- glaucomul;
- dezlipirea posterioara de corp vitros;


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate