Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hemolacria – atunci cand lacrimile se transforma in sange

Actualizat la data de: 20 Februarie 2019

Generalitati

Sus
Hemolacria – atunci cand lacrimile se transforma in sange

Lacrimile de sange pot sa para evenimente fictive, dar reprezinta o conditie medicala reala. Hemolacria este o afectiune rara, dar care a fost documentata frecvent de-a lungul veacurilor.

De obicei, prezenta hemolacriei avea o conotatie negativa, fiind asociata cu posedarea persoanei in cauza de catre demoni. Totusi, in realitate, hemolacria are in majoritatea cazurilor o explicatie medicala rezonabila.

Lacrimile de sange reprezinta, de cele mai multe ori, simptomele unor conditii benigne, frecvent implicand sistemul conjunctiv si lacrimal. Cu toate acestea, cauzele pot varia de la malformatii vasculare si tumori, pana la conditii infectioase sau inflamatorii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Productia de lacrimi
  3. Cauzele hemolacriei
  4. Optiuni de tratament
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Productia de lacrimi

Sus

Lacrimile reprezinta secretii lichide ce au rolurile de a lubrifia ochiul, a-l proteja si de ajuta la obtinerea unei imagini clare din punct de vedere optic. Ele au in alcatuire diferite substante, printre care si substante nutritive, electroliti, antibiotice naturale si oxigen.

Sistemul care produce lacrimile se numeste aparat lacrimal si este compus din mai multe parti. Glandele lacrimale sunt doua glande de dimensiuni mari, situate imediat sub pleoapa superioara, in coltul superoextern al orbitei.

Rolul lor este de a produce si livra lacrimi pe suprafata ochiului. Lacrimile normale, de zi cu zi sunt numite lacrimi bazale, iar lacrimile care sunt produse de emotii sau cand un corp strain este prezent in ochi se numesc lacrimi reflexe.

De asemenea, exista si alte mici glande inglobate in pleoape si produc lacrimi. Acestea se numesc glandele lui Meibomius si mai au rolul de a secreta un ulei special care previne evaporarea lacrimilor si ajuta la stabilizarea acestora.

Fiecare pleoapa are in mod normal un mic punct situat de-a lungul marginii sale nazale. Aceste puncte reprezinta mici orificii ce au in continuarea lor mici tuburi care duc la sacul nazolacrimal.

Aceste tuburi poarta denumirea de canale lacrimale. Sacul nazolacrimal se continua ulterior cu ductul nazolacrimal care se deschide in meatul nazal inferior. Astfel, locul final in care ajung lacrimile este reprezentat de cavitatea nazala.

Cauzele hemolacriei

Sus

Hemolacria poate fi cauzata de numeroase conditii, de la traumatisme si tumori, pana la blocarea ductelor lacrimale si hemofilie. Unele dintre cele mai frecvente includ:

- Infectia conjunctivala - conjunctiva este o membrana situata pe partea superioara a sclerei, partea alba a ochiului. In conjunctiva este o retea bogata de vase de sange, iar infectia acesteia poate duce uneori la sangerari.

Sangele astfel extravazat se scurge si se amesteca cu lacrimile, facand sa para ca persoana in cauza plange cu lacrimi de sange.

- Tulburari hematologice - afectiunile sangelui, inclusiv hemofilia, pot provoca sangerari excesive din cauza problemelor de coagulare. Persoanele care sufera de hemofilie pot sangera extrem de usor.

Acest lucru poate sa duca la aspectul de lacrimi de sange. Medicamentele anticoagulante pot provoca acelasi efect in anumite circumstante.

- Granulomul piogen - reprezinta o tumora benigna, foarte bine vascularizata, care se dezvolta la nivelul conjunctivei sau al sacului lacrimal. Aceasta conditie poate sa apara din cauza unei leziuni, a unei muscaturi de insecte sau a unei inflamatii acute.

De asemenea, granulomul piogen apare frecvent in sarcina din cauza modificarilor hormonale din organism.

- Epistaxis - sangerarea nazala, cunoscuta si sub denumirile de epistaxis sau rinoragie, poate fi incriminata pentru hemolacrie. Asa cum a fost descris, sistemul lacrimal este legat de cavitatea nazala.

Pe masura ce o persoana clipeste, pleoapele exercita o presiune usoara pe punctele lacrimale. Atunci cand se sufla nasul, daca exista o inflamatie a sa, un flux invers de sange poate fi impins inapoi prin sistemul nazolacrimal.

Acest lucru va face ca sangele sa iasa inapoi prin punctele lacrimale si sa dea aspectul de lacrimi cu sange.

- Melanomul malign aceasta conditie poate sa apara oriunde in organism, inclusiv in sacul lacrimal. Persoanele care sufera de melanom malign pot avea lacrimile compuse din sange. Trebuie cunoscut faptul ca reprezinta o conditie foarte grava care necesita un tratament prompt.

- Hipertensiunea arteriala necontrolata – Vasele de sange ale conjunctivei sau ale tesutului nazal se pot rupe din cauza hipertensiunii arteriale.

In cele mai multe cazuri, odata ce tensiunea arteriala revine la normal, hemolacria se opreste. Totusi, aceasta cauza este destul de rara.

- Cauze hormonale studiile au documentat cazuri in care anumite femei au avut hemolacrie in timpul menstruatiei. Sangerarea astfel produsa este cel mai probabil cauzata de modificari hormonale.

De obicei, hemolacria de acest tip se caracterizeaza prin cantitati mici de sange care nu provoaca inconveniente semnificative.

- Cauze idiopatice – cercetatorii afirma ca exista multe cazuri in care hemolacria nu are o explicatie medicala. In aceste cazuri, nu se pot gasi boli sau tulburari grave de sanatate.

De asemenea, se pare ca hemolacria de acest tip se rezolva in timp. Nu exista explicatii stiintifice pentru acest fenomen rar.

Hemolacria este, de obicei, trecatoare, disparand la fel de repede cum a aparut.

Cu toate acestea, daca o persoana experimenteaza prezenta sangelui in lacrimi, medicul trebuie consultat de urgenta, deoarece afectiunea poate ascunde anumite boli grave, iar diagnosticarea este extrem de importanta.

Optiuni de tratament

Sus

Inainte de a recomanda un tratament, medicul trebuie sa diagnosticheze afectiunea care sta la baza hemolacriei.

Atunci cand pacientii acuza lacrimare cu sange, medicii pot cauta tumori, cheaguri de sange, leziuni ascunse sau infectii. Pentru a putea stabili un diagnostic corect, medicii pot realiza urmatoarele investigatii:

- Sondarea si irigarea zonei afectate a ochiului;
- Prelevarea secretiilor oculare pentru culturi;
- Endoscopia nazala;
- Scanare CT a sinusurilor;
- Analize de sange.

Tratamentul eficient depinde in cele din urma de cauza care sta la baza sangerarii. Adesea, hemolacria nu necesita un tratament, ci doar monitorizare. Totusi, atunci cand este necesar tratamentul, medicul poate recomanda:

- Antibiotice sau alte medicamente sub forma de picaturi, pentru a combate infectiile;
- Spalaturi oculare;
- Montare de micro-stent ocular;
- Interventii chirurgicale pentru tratarea sau reconstructia unor zone afectate.

Chirurgia si procedurile invazive sunt efectuate doar in cazuri grave.

Concluzii

Sus

Hemolacria, desi o afectiune initial socanta, este adesea inofensiva si se rezolva destul de rapid pe cont propriu. Cu toate acestea, chiar daca este rara, poate reprezenta, de cele mai multe ori, un simptom al unor alte afectiuni.

Sfatul medicului trebuie solicitat daca lacrimile contin sange, deoarece conditia poate ascunde afectiuni grave, precum hipertensiunea arteriala, melanomul malign sau traumatismele severe.

Tratamentul vizeaza afectiunea care sta la baza sangerarii si difera extrem de mult, de la picaturi oculare, pana la interventii chirurgicale complexe.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate