Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Ce este degenerescenta maculara
SusDegenerescenta maculara (DMLV) reprezinta deteriorarea maculei, zona centrala a retinei cu rol in vederea centrala, a culorilor, a formelor si a detaliilor fine ale obiectelor, ea fiind la baza campului vizual.
Vederea periferica (laterala) nu este afectata, asadar persoanele care sufera de DMLV nu vor orbi complet. Afectiunea nu este una dureroasa, insa cei care sufera de pierderea vederii centrale, de obicei, vad un punct sau o pata neagra in centrul campului vizual.
Un simptom mai rar intalnit la persoanele cu DMLV este prezenta halucinatiilor, numit si sindromul Charles Bonnet (CBS).
Cuprins articol
Tipuri de degenerescenta maculara
SusUscata (NONEXUDATIVA)
Este cea mai frecventa forma, fiind prezenta la peste 90% din cazuri.
Initial este asimptomatica, cu cateva probleme minore, nesesizabile, precum scaderea sensibilitatii la contrast, adaptarea mai grea la intuneric, anomalii in vederea colorata.
Umeda (EXUDATIVA)
Se mai numeste si DMLV neovasculara si este mai grava, afectand doar 10% din cazuri.
Aceasta forma se identifica prin aparitia anormala unor vase de sange noi sub macula, din care se pot scurge lichid si sange, provocand rani si afectand celule. De obicei, prezinta si halucinatii vizuale.
Cauzele degenerescentei maculare
SusPana in momentul actual nu se cunosc cauzele exacte care provoaca DMLV, aceasta fiind greu de prevenit. Tinerii sunt mai rar afectati, majoritar de la o boala genetica ereditara.
Se cunosc, insa, cateva lucruri care pot creste riscul de a contacta DMLV: istoricul familiei (daca in familie exista persoane care sufera de DMLV, riscul aparitiei la copiii acestora este unul crescut, fiind o afectiune ereditara), fumatul, alcoolul, obezitatea, nutritie precara, varsta.
Halucinatiile vizuale in degenerescenta maculara
SusHalucinatiile vizuale pot fi un alt simptom al degenerescentei maculare. Afectiunea se numeste sindromul Charles Bonnet si apare, de obicei, la persoanele cu DMLV umeda.
Daca lipsesc stimulii vizuali, halucinatiile vor fi create de creier folosind memoria si pot aparea sub forma de locuri, fete, modele. Unele halucinatii pot dura chiar si cateva ore, insa de obicei, persoana poate realiza ca imaginea pe care o vede nu este de fapt in fata ochilor ei.
Tinerea sub control si monitorizarea DMLV uscat
SusCu toate ca aceasta forma a degenerescentei maculare nu poate prezenta simptome, trebuie sa o tinem sub control. Daca o persoana a fost diagnosticata cu DMLV uscat, acestea sunt cateva lucruri pe care le putem face pentru a ne mentine intr-o stare cat se poate de buna:
- vizite la medic regulate: cel mult odata la 6 luni, dar depinde de recomandarea medicului.
- monitorizarea vazului acasa: medicii sugereaza folosirea unui test Amsler care arata ca o hartie milimetrica. Privirea trebuie mentinuta pe grilaj pentru a fi sigur ca vederea este normala, iar daca dintr-odata vederea devine distorsionata si incetosata sau apare un punct pe grilaj inseamna ca DMLV este in schimbare.
- renuntarea la fumat: fumatul poate inrautati aceasta conditie. De asemenea, poate creste riscul unei persoane de a contacta DMLV de 4 ori si viteza de pierdere a vederii cu pana la 25%.
- vitamine: anumite formule de antioxidanti (combinatii de vitaminele A, C, E cu zinc si cupru) pot ajuta la micsorarea sanselor de a contacta DMLV cu pana la 25% in 5 ani.
Tratamentul si monitorizarea DMLV umed
SusDaca DMLV uscat devine umed, cu cat mai repede este detectata, cu atat mai bine se poate se poate pastra vederea. La DMLV umed accentul este pus mai mult pe tratament decat pe monitorizarea acestuia. Pentru a mentine sub control aceasta conditie, trebuie sa:
1. Mentinem un tratament regulat: DLMV umed este adesea tratat prin terapia cu factorul de crestere a endoteliului anti-vascular (terapia anti-VEGF), care este injectat in ochi de catre un oftalmolog. Acest tratament impiedica cresterea anormala a vaselor noi de sange sub macula si reduce scurgerea de lichid si sange. Terapia anti-VEGF ajuta in preventia pierderii de vedere. In functie de simptome, injectiile ar putea fi facute chiar si lunar, frecventa tratamentului variind.
2. Luam in continuare vitaminele (in cazul in care doar un ochi are DMLV umed): de obicei, DMLV umed se dezvolta initial doar la un singur ochi. Daca celalalt ochi inca prezinta simptome de DMLV uscat, este important sa continuam tratamentul cu vitamine pentru a reduce posibilitatea de a aparea DMLV umed.
3. Folosim mijloace pentru ajutorul vederii slabe: daca vederea centrala a fost afectata de DMLV umed, exista mai multe moduri prin care ne putem adapta. De exemplu, o lupa te poate ajuta sa citesti, dar exista si alte metode folositoare pe care le poti incerca acasa pentru a face vazul mai usor.
Cum ne putem descurca cu halucinatiile?
SusInca nu a fost gasit un medicament folositor in tratarea halucinatiilor asociate cu pierderea de vedere.
Stimularea magnetica transcraniana (TMS), care se foloseste de obicei pentru tratarea depresiei, a fost incercata pentru persoanele care sufera de sindromul Charles Bonnet, campurile magnetice stimuland celulele nervoase din creier. Nici aceste metode nu au fost eficiente in tratarea halucinatiilor, dar exista cateva strategii pe care le putem folosi in combaterea acestora cand apar.
Mentine o lumina buna
Lumina adecvata ajuta la imbunatatirea vazului. Daca lumina este aplicata, pentru creier este o imagine in plus de interpretat (chiar daca este incetosata sau neclara), poate reduce riscul de a crea o imagine diferita.
Inchide ochii
Daca ai ochii inchisi creierul nu are informatii din imprejur si nu trebuie sa umple niciun gol, ceea ce ar trebui sa ajute la oprirea pe moment a unei halucinatii.
Concentreaza-te pe ceva in partea laterala a campului vizual
Creierul nostru incearca sa umple spatiile libere atunci cand crede ca avem nevoie de informatii, concentrandu-ne pe partea laterala a campului vizual poate ajuta la distragerea creierului din a umple acele spatii.
Reaminteste-ti ca nu este ceva real sau periculos
Alta metoda de raspuns contra halucinatiilor este sa intelegi ca este ceva ce nu poti controla si astepti sa treaca.
Vorbeste despre (nu cu) halucinatiile tale
Poti vorbi cu medicul tau despre halucinatii, te poate face sa te simti mai bine, reducand anxietatea si in acest fel vei genstiona mai bine simptomele acestei afectiuni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Legatura dintre dieta si afectiunile oculare
- Modalitati de gestionare a degenerescentei maculare
- Orbirea sau cecitatea
- Despre ochi si vedere: mit si adevar
- Alimente bogate in antioxidanti
- Beneficiile pentru sanatate ale spanacului
- Expunerea la soare: mit si adevar
- 5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor