Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ecranele si efectele lor asupra vederii

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2019

Efectele ecranelor asupra vederii

Sus
Ecranele si efectele lor asupra vederii

In ultimele decenii, numarul dispozitivelor cu ecrane a crescut considerabil, incluzand telefoanele inteligente si computerele. De asemenea, numarul persoanelor ce folosesc aceste dispozitive este din ce in ce mai mare, acest raport incluzand copiii si tinerii. Utilizarea acestor tehnologii este inevitabila, deoarece este integrata in multe activitati sociale si culturale, dar este necesara si pentru scoala sau pentru locul de munca.

In trecut, parintii isi certau copiii pentru ca stateau prea aproape de televizoarele cu tub cinescop. Odata cu trecerea timpului, tehnologia a evoluat, iar computerele, televizoarele si telefoanele mobile sunt utilizate zilnic si pentru perioade lungi de timp. Copiii si tinerii sunt utilizatori frecventi ai acestor dispozitive, iar cercetatorii incearca sa faca legatura intre acest lucru si necesitatea de a purta ochelari.

Cuprins articol

  1. Efectele ecranelor asupra vederii
  2. Efectele negative ale luminii albastre
  3. Sfaturi pentru parinti
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Efectele negative ale luminii albastre

Sus

Specialistii din domeniul medical declara ca in ultimii ani s-au inregistrat foarte multe cazuri de glaucom si de degenerare miopica, astfel incat aceste lucruri sunt atribuite, probabil, timpului petrecut in fata ecranelor. De asemenea, specialistii declara ca aceste afectiuni surveneau initial la persoanele de peste 60 de ani, dar in zilele noastre sunt numeroase cazuri regasite la pacienti de aproximativ 30 de ani.

Copiii din ziua de azi utilizeaza dispozitivele electronice pentru cea mai mare parte a vietii lor. Spre exemplu, acestia utilizeaza telefoanele mobile sau tabletele inca de la varste fragede si tind sa tina ecranele mult mai aproape. Copiii au bratele mai scurte, iar acest lucru va face imposibila indepartarea de ochi a ecranelor. In plus, ochii copiilor sunt mai sensibili, deoarece sunt inca in dezvoltare. In cazul adultilor, cristalinul joaca si rolul de filtru, lucru ce nu este valabil pentru copii.

Cercetarile cu privire la efectele ecranelor asupra vederii tinerilor sunt inca la inceput si vor necesita timp indelungat pentru a obtine rezultate concludente. Totusi, se cunoaste faptul ca lumina albastra emisa de dispozitivele cu ecrane poate dauna vederii. In plus, efectele negative ale acestei lumini nu se opresc asupra ochilor, afectand chiar si calitatea somnului si dezvoltarea generala a creierului.

Multi copii si tineri folosesc computerele pentru a invata. Totusi, cercetatorii afirma ca acest lucru nu este indicat, deoarece poate afecta vederea, dar are si alt efect secundar important. Specialistii afirma ca informatiile citite de pe ecrane nu sunt retinute la fel de bine ca atunci cand sunt citite de pe hartie, deoarece sunt folosite parti diferite ale creierului.

Parintii trebuie sa ia in calcul aceste lucruri si sa incerce sa stimuleze copiii sa invete in mod clasic, din carti. Printarea pe hartie a informatiilor digitale reprezinta o alta metoda ce poate fi de ajutor.

Sfaturi pentru parinti

Sus

Studiile de specialitate au relevat faptul ca parintii intampina frecvent dificultati in controlarea utilizarii dispozitivelor cu ecrane de catre copii. Astfel, 73% dintre parintii intervievati au afirmat ca este o adevarata provocare pentru ei sa reuseasca sa isi convinga copiii sa renunte la dispozitivele electronice pentru cateva ore. De asemenea, mai mult de un sfert dintre parinti au afirmat ca nu si-au dus niciodata copilul la un consult oftalmologic.

Chiar daca parintii au nenumarate sarcini si responsabilitati in ceea ce priveste educarea copiilor, nu trebuie sa uite de starea de sanatate a ochilor acestora. Astfel, testarea vederii trebuie sa fie considerata o prioritate, deoarece este la fel de importanta ca si controalele dentare sau cele generale.

Specialistii din Statele Unite ale Americii sugereaza ca parintii sa foloseasca si sa invete copiii o regula importanta cu privire la sanatatea ochilor. Aceasta regula sugereaza ca ochii umani au nevoie de o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute de privit un ecran. Pauzele facute trebuie sa implice mutarea privirii de la ecrane catre un obiect aflat la o distanta de aproximativ sase metri. De asemenea, specialistii recomanda pauze de cate 15 minute pentru fiecare doua ore petrecute in fata unor dispozitive, precum computerele, smartphone-urile sau tabletele.

Parintii pot incerca sa sustina sanatatea oculara a copiilor prin educarea acestora cu privire la efectele secundare potentiale. In plus, acestia pot realiza un program foarte bine stabilit in care este permisa folosirea computerelor sau a telefoanelor inteligente. Parintii pot incerca sa lupte cu efectele negative ale tehnologiei prin apelarea la diferite filtre de lumini existente in setarile dispozitivelor. Setarile ecranelor pot fi modificate astfel incat sa filtreze lumina albastra si sa emita mai putina lumina, fara a diminua calitativ imaginile.

Concluzii

Sus

Cercetatorii din domeniul sanatatii trag un semnal de alarma cu privire la sanatatea oculara, deoarece numarul copiilor cu varste intre 13 si 16 ani care au nevoie de ochelari s-a dublat in ultimii 10 ani. Expertii considera ca petrecerea unui timp indelungat in fata ecranelor poate provoca diferite probleme de vedere la copii, adolescenti si adulti tineri.

Parintii trebuie sa supravegheze copiii atunci cand folosesc dispozitive, precum telefonul sau computerul, astfel incat acestia sa nu le tina prea aproape de ochi sau sa le utilizeze prea mult timp. De asemenea, specialistii indeamna parintii sa modifice setarile dispozitivelor pentru a filtra lumina daunatoare.

Invatarea unor reguli cu privire la utilizarea ecranelor este foarte importanta si implica luarea de pauze regulate, mai ales atunci cand dispozitivele respective sunt folosite timp indelungat. In plus, se indica verificarea vederii copiilor la medicul oftalmolog cel putin o data pe an.

Bibliografie:
Tony Hicks, More Teens Need Prescription Glasses. Is Excessive Screen Time to Blame?, https://www.healthline.com/health-news/is-screen-time-to-blame-for-the-rise-in-teens-who-need-prescription-glasses


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate