Cum se poate corecta astigmatismul?
Generalitati
SusAstigmatismul este o afectiune frecvent intalnita, de regula prezenta la nastere, care poate aparea in combinatie cu miopia sau hipermetropia. Afectiunea consta intr-o imperfectiune a curburii globului ocular, care conduce la vedere incetosata la distanta si de aproape.
Astigmatismul apare atunci cand, fie suprafata ochiului (corneea), fie cristalinul (lentila din interiorul ochiului) prezinta curburi care fac ca lumina sa se refracte cu puteri diferite. De obicei, in loc sa fie rotunda, curbura este ovoidala.
Cu alte cuvinte, astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se exprima printr-o tulburare a vederii atat la copii, cat si la adulti, in vederea la distanta, dar si in cea de aproape.
Cuprins articol
Tipuri de astigmatism
SusExista doua feluri de astigmatism:
• astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor;
• astigmatism neregulat sau dobandit, care are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce va implica operatia.
Principalele simptome
Sus• vedere incetosata sau deformata;
• disconfort ocular;
• mijirea ochilor;
• cefalee;
• vedere nocturna dificila;
• pacientul confunda literele si cifrele care seamana intre ele: B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8;
• pacientul poate avea pozitii anormale ale capului, iar copiii se pot apropia de televizor sau de o carte din dorinta de a vedea mai clar.
Diagnostic
SusDiagnosticul va fi stabilit numai de catre medicul oftalmolog in urma unui consult de specialitate, care va cuprinde: examinarea campului vizual, retinoscopia si tomografia corneeana.
Keratometria este tehnica prin care se masoara curbura corneei, in mod normal uniforma si simetrica, dar neregulata in cazul astigmatismului.
Valoarea in dioptrii a astigmatismului creste, de aceea este indicat anual un consult oftalmologic de specialitate, mai ales dupa stabilirea diagnosticului de catre medicul specialist oftalmolog.
Cum se trateaza si corecteaza
SusCorectia astigmatismului se realizeaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Teoretic, astigmatismul va stagna de la o anumita varsta, astfel ca numai in cazul copiilor curbura se poate deforma.
Daca insa pacientul este adult, tratamentul consta in chirurgie refractiva. Concret, tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, a lentilelor de contact sau interventia chirurgicala.
Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat chirurgical, adica se vor purta numai ochelari. De cele mai multe ori insa, astigmatismul este asociat si cu alte probleme de vedere, precum miopia sau hipermetropia.
Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.
Interventiile chirurgicale cu laser au ca scop remodelarea corneei, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Cum se efectueaza corect manevra Heimlich?
- Ce este un anevrism aortic si cum se poate trata?
- Cum te poate ajuta hipnoza?
- Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?
- Cum te poate ajuta Parodontax la oprirea sangerarilor gingivale?
- Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica
- Cum sa identifici corect si sa tratezi durerile de cap?
- Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament
- Astigmatismul la copii