Cum sa va mentineti ochii sanatosi
Generalitati
SusOchii sunt folositi in permanenta, de cand ne trezim pana dormim, iar modul in care ii utilizam afecteaza sanatatea lor de-a lungul vietii.
Muschii oculari sunt formati dintr-un muschi intern, muschiul ciliar care inconjoara cristalinul si sase muschi externi localizati in exteriorul ochiului. Toti acesti muschi trebuie sa actioneze in acelasi timp, pentru a se adapta la vederea rapida, a crea perceptia in adancime si a face posibila focalizarea atat in cazul vederii de aproape cat si in cazul celei la distanta.
Cuprins articol
Obiceiuri simple pentru a va mentine ochii in forma
SusIata cateva obiceiuri simple cu ajutorul carora orice persoana poate sa-si pastreze cat mai mult timp, sanatatea ochilor:
1. Nu va atingeti ochii fara sa va fi spalat inainte pe maini, pentru a nu dezvolta infectii si alergii oculare.
2. Cand cititi, nu apropiati cartea prea tare de ochi si la 10 minute faceti pauza.
3. Lucrati intr-un mediu bine luminat pentru a evita incordarea ochilor.
4. Faceti pauze frecvente, relaxati-va ochii prin privirea unor peisaje placute si a culorii verde.
5. Folositi lacrimi artificiale pentru ochi in special in timp ce lucrati la computer pentru a evita uscarea suprafetei oculare.
6. Este important sa aveti un regim alimentar echilibrat si sanatos care sa contina alimente bogate in vitamina A, cum ar fi morcovi, ou si ficat.
7. Protejati-va ochii de soare si nu va uitati direct la acesta pentru a nu afectata retina. Investiti intr-o pereche de ochelari de soare de calitate care va ofera protectie impotriva razelor ultraviolete (atat expunerea la razele uv-A cat si uv-B pot declansa degenerescenta maculara).
8. Nu va stergeti fata cu un prosop ce care l-ati folosit pentru stergerea mainilor si corpului pentru a nu raspandi microbii la ochi.
9. Examinati-va ochii in mod constant, cu atat mai mult daca suferiti de diabet zaharat (principala cauza de orbire). Detectia si tratamentul precoce pot reduce mult riscul bolilor oculare.
10. Nu deschideti ochii in mod deliberat cand ploua, in mod special in zonele industriale. Picaturile de ploaie absorb poluantii atmosferici care ar putea fi periculosi pentru ochi.
11. Nu stropiti cu apa interiorul ochilor intrucat va fi spalat filmul lacrimal cu rol de protectie, si poate duce la sindromul ochiului uscat pe termen lung.
12. Machiati-va ochii cu produse rezistente la apa intrucat transpiratia poate contribui la patrunderea unor substante in interiorul ochiului provocand infectii si alergii. Nu imprumutati nimanui picaturile de ochi sau produsele de machiaj.
13. Nu atingeti varful picuratorului flaconului si evitati sa va atingeti ochii cu acesta atunci cand va administrati picaturile.
14. Duceti un stil de viata sanatos. Evitati fumatul si tineti-va sub control hipertensiunea arteriala intrucat aceasta ar putea creste riscul declansarii degenerescentei maculare.
15. Utilizati o pereche de ochelari de protectie adecvati in timpul activitatilor sportive si altor activitati recreative.
Exercitii pentru ochi sanatosi
Sus- Testul creionului - Acest test simplu ajuta la corectarea insuficientei de convergenta (strabism). Tineti un stilou sau creion la o lungime de brat, in dreptul celor doi ochi. Se va aduce incet creionul spre nas, in timp ce vederea va fi focalizata la varful creionului. Pe masura ce creionul este adus mai aproape de ochi, imaginea va deveni dubla. In acest punct, creionul va fi iar indepartat de ochi, la o lungime de brat. Se va repeta acest exercitiu de mai multe ori. Scopul este de a aduce punctul de convergenta cat mai aproape de ochi si de a mentine o singura imagine cat mai mult timp. Cu exercitiu, punctul in care se va vedea o singura imagine va fi cat mai apropiat de ochi.
- Terapie pentru imbunatatirea vederii - Ca tratament pentru copiii cu ambliopie se pot face urmatoarele exercitii: se vor rezolva labirinturi, se vor separa margele colorate sau diverse lucruri colorate unele de altele, se va nota intr-un text o anumita litera cu o culoare se vor face exercitii in care se solicita descoperirea diferentelor dintre doua imagini aproape similare dar si exercitii care presupun unirea punctelor intr-un desen pentru a rezulta un personaj de desene animate, de exemplu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
Articole recomandate
- Sanatatea ochilor pe timp de vara
- Sfaturi pentru sanatate iarna
- Cum sa va spalati corect pe maini
- Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta ...
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Mituri despre sanatate pe timp de vara
- Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca
- Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras
- Stil de viata sanatos pentru toamna