Cum ne protejam ochii pe timpul verii
Generalitati
SusVara aduce cu sine o serie de probleme pentru sanatatea ochilor. Astfel, riscul de infectii in zona ochilor este mai mare in sezonul estival, din cauza transpiratiei abundente si a gestului reflex de a-ti sterge fruntea si ochii cu mana.
Mai mult, temperaturile ridicate sau zilele caniculare favorizeaza aparitia unor infectii la ochi, precum conjunctivita, ulciorul sau alte boli grave.
Ochii devin mai vulnerabili vara, nu atat din cauza soarelui, ci mai ales din cauza nivelului crescut de poluare si, odata cu poluarea, a prafului. Acest praf poate provoca infectii, roseata, senzatii de arsura, mancarimi, iritatii si chiar conjunctivita.
Cuprins articol
Afectiuni care se pot dezvolta vara
SusConjunctivita
Conjunctivita este o inflamatie a stratului cel mai superficial al ochiului, numit conjunctiva. De cele mai mute ori, vara, aceasta inflamatie este fie de natura infectioasa, fie alergica.
Totodata, vara exista o predispozitie pentru aceasta afectiune, numarul celor diagnosticati fiind mai mare decat in alte anotimpuri.
De asemenea, exista si alte cauze care duc la aparitia conjunctivitei, precum factorii chimici.
Ulciorul
Ulciorul, numit in termeni medicali si orjelet, este o infectie situata la nivelul glandelor care se deschid la marginea cu gene a pleoapelor. Principala cauza de aparitie a ulciorului este slabirea sistemului imunitar.
Tratamentul va fi stabilit de medicul oftalmolog si consta in administrarea de picaturi oftalmologice. In cazuri mai grave este posibil ca medicul specialist sa recomande si antibiotice orale.
Blefarita
Inflamarea pleoapelor cauzata de anumite infectii cu bacterii sau a unei alergii la produsele cosmetice - rimel, crema de fata - se numeste blefarita. Principalele simptome sunt umflarea pleoapelor, inrosirea pielii, prezenta unor cojite pe gene.
Medicul oftalmolog va stabili diagnosticul si va prescrie un tratament, fie antibiotic daca la baza este o infectie bacteriana, fie un antialergic, daca factorul declansator al blefaritei a fost un produs cosmetic.
Sfaturi pentru protejarea ochilor
SusIn sezonul estival, atat pielea, cat si ochii trebuie protejati corespunzator impotriva soarelui.
Ochii sunt extrem de sensibili si fiind expusi direct actiunii nocive a soarelui, multe persoane ajung vara la oftalmolog cu arsuri pe cornee sau alte afectiuni oculare.
De aceea, ochii trebuie protejati de razele soarelui cu ajutorul unei palarii sau sepci si cu ochelari de soare.
Ochelarii de soare trebuie sa fie de calitate. Razele ultraviolete, care afecteaza tenul si ochii se impart in doua categorii: UVA si UVB.
Majoritatea ochelarilor de soare au protectie impotriva razelor UVB, dar foarte putine le blocheaza si pe cele UVA. De aceea, o pereche de ochelari de soare ieftini dauneaza ochilor.
O multime de studii sustin ca cei care stau in soare fara sa se protejeze isi cresc riscul de a dezvolta cataracta.
Este indicat ca ochelarii sa aiba protectie totala, iar categoria ochelarilor sa fie de exemplu C3, care special utilizati pentru expunerea la soare si la mediile cu reflexii.
Concentratia de clor din apa bazinelor poate irita excesiv ochii, la fel si sarea din apa marii. Astfel, cea mai frecventa afectiune care apare este conjunctivita, de aceea sunt indicati ochelarii de inot.
La caldura este posibil ca pielea din jurul ochilor sa devina mai sensibila, din acest motiv compresele reci cu ceai verde sau cu felii de castravete reduc nu doar umflaturile, ci si ridurile sau pungile de sub ochi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Ionela Coman -
- Dr. Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Pericolele verii pentru piele
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Protejati-va ochii de radiatiile solare
- Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Cum ne pregatim pielea pentru bronzat
- Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecte ...
- 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta
- 11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor