Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Consecintele nepurtarii ochelarilor

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Consecintele nepurtarii ochelarilor

Mai populari ca oricand, ochelarii au devenit un accesoriu la moda, de cele mai multe ori nu pentru cei care au nevoie de corectarea vederi.

Nepurtarea ochelarilor poate avea consecinte pe termen scurt cat si pe termen lung.

Daca resimtiti discomfort cand vederea nu va mai ajuta, daca strangeti din ochi pentru a vedea mai clar, sau obositi la citit si calculator si, in special, daca nu purtati ochelari, desi vederea dvs cere ajutor, retineti ca nepurtarea ochelarilor, atunci cand vederea are nevoie de corectie conduce la accentuarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, prezbiopie etc.)

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta consultului optometric
  3. Factori daunatori vederii noastre
  4. Recomandari
  5. Citeste pe aceeasi tema

Importanta consultului optometric

Sus

- Depistati din timp simptomele vederii sau ale ochilor;

- Tineti cont imediat de primele semne sau schimbari care apar la vederea dumneavoastra. "Sanatatea se citeste in ochii fiecarei persoane!";

- Vederea este implicata direct in toate activitatile, indiferent de domeniul de lucru.

Ochelarii

- este cel mai comod, sigur si eficient dispozitiv de vedere;

- devin cel mai important accesoriu, din punct de vedere medical si estetic.

Ochelarii sunt priviti ca:

- dispozitiv medical: ochelarul este cel mai recomandat in viciile de refractie, este neinvaziv, usor de purtat, cu efect clinic imediat;

- accesoriu estetic: este considerat astfel deoarece poate modifica accentuat fizionomia si aspectul facial al omului. Fiind un accesorii al corpului uman, multe persoane, in special cele tinere, au tendinta de a-l respinge.

Sarcina personalului specializat in optometrie este de a prezenta necesitatea purtarii ochelarilor. Astfel, trebuie explicate toate detaliile specifice fiecarui om, care sa-l ajute sa vada lumea din jur cu " alti ochi".

Optometristul va poate consilia cum sa preveniti disconfortul de vedere prin actiuni curative.

Personalul de specialitate investigheaza functiile aparatului vizual, utilizat in conditiile si mediul de activitate specific pacientului, pentru a permite acestuia sa se adapteze nevoilor sale vizuale si sa indeplineasca obligatiile sociale.

Rolul optometristului nu se rezuma la corectarea ametropiei, ci pregatirea sa presupune cunostinte din mai multe domenii: anatomie, fiziologie, optica fizica, optica geometrica, optica instrumentala, farmacologie, neurologie, chimie, tehnologie, patologie, psihologie.

Factori daunatori vederii noastre

Sus

- Solicitarea extrema la calculator, cumulata cu efortul de acomodare continua la medii cu luminozitate diferita (ecranul calculatorului si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii atat a adultilor, cat mai ales a copiilor.

- Cititul din pozitia corpului incomoda sau neadecvata ori in conditii de luminozitate redusa, implica un efort ridicat de acomodare ce conduce la oboseala excesiva a ochiului.

- Vicii de refractie neevidente (cum ar fi un astigmatism fiziologic mic sau hipermetropie mica), care in mod normal nu necesita corectie optica. Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continua, fac ca aceste persoane sa nu mai poata compensa aceste valori si sa aiba nevoie de ochelari in conditiile unui efort sustinut la aproape.

- Exoforia, prezenta la aproximativ 40% din oameni, (este o forma de strabism latent - o "fuga" a ochilor care nu este observata de cei din jur, dar este obiectivata in cursul unei examinari oftalmologice).

In conditiile unei suprasolicitari la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fara a fi insa vizibil de catre anturaj si poate da tulburari ale suprapunerii imaginilor celor 2 ochi.

In aceasta situatie, persoana respectiva acuza dureri de cap, incetosarea imaginii, mergand pana la vedere dubla, acuze pe care nu le-ar avea daca nu ar face un efort acomodativ excesiv.

- Stresul sau factorii psihosomatici.

- Expunerea excesiva la lumina puternica.

Recomandari

Sus

- Reducerea timpului petrecut in fata calcularorului si a televizorului la strictul necesar;

- Pauze pentru relaxare, atunci cand este resimtita oboseala;

- Clipitul voluntar periodic;

- Dupa fiecare ora de stat la calculator o pauza de 10 minute in care sa se practice exercitii de relaxare oculara (privit la distanta, in zare, cerul sau norii);

- Purtarea ochelarilor (atunci cand e necesar) cu lentile special pentru calculator, care sa corecteze chiar viciile de refractie mici, pentru a reduce solicitarea si oboseala oculara;

- Consult oftalmologic anual sau ori de cate ori apar simptome suparatoare.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate