Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cand ar trebui sa apelati la un consult oftalmologic

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
Cand ar trebui sa apelati la un consult oftalmologic

Afectiunile de vedere pot sa apara in orice moment al vietii, iar agravarea lor depinde atat de momentul stabilirii unui diagnostic corect si inceperea unui tratament, cat si de specialistul care se ocupa de solutionarea problemei.

Din acest motiv, informatiile despre simptomele care necesita un consult medical de specialitate si consultarea medicului care le poate gestiona corect sunt aspecte pe care oricine ar trebui sa le cunoasca, pentru rezolvarea eficienta a bolilor care afecteaza organele vazului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome care anunta afectiunile de vedere
  3. Medicii specializati in sanatatea vederii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome care anunta afectiunile de vedere

Sus

- Miopia vedere incetosata care se agraveaza la focalizarea obiectelor indepartate; persoanele cu miopie au de regula o acuratete vizuala foarte buna in observarea detaliilor din apropiere.

- Hipermetropia vedere incetosata prezenta la observarea obiectelor din departare si apropiere.

- Prezbitia vedere incetosata a obiectelor situate la mica distanta (30 cm).

- Astigmatismul vedere ingreunata la orice tip de distanta, pe fondul refractiei incorecte a luminii, care insoteste de regula si alte afectiuni de vedere.

- Dezlipirea de retina izbucnirea rapida a flashurilor luminoase, combinate cu aparitia de puncte negre in campul vizual, insotite de senzatia ca o perdea neagra se extinde pe suprafata retinei si intuneca privirea.

- Daltonismul dificultatea de a distinge nuante sau intensitati ale culorilor.

- Cecitatea orbirea nocturna (nictalopia) dificultatea de a distinge obiectele in conditii de lumina difuza.

- Cataracta vedere neclara ingreunata de lumina puternica, capacitate vizuala scazuta pe timp de noapte (greutate in sesizarea miscarilor, detaliilor si a obiectelor), disconfort sporit resimtit in fata luminii puternice, nevoia unei iluminari intense in timpul cititului, culori percepute la o intensitate mai mica decat in realitate sau ingalbenite, imbunatatire neasteptata a vederii de aproape (pe masura ce vederea la departare se deterioreaza), vedere dublata sau triplata la un singur ochi, zone albicioase aparute pe pupila (in stadiile avansate ale bolii), inflamatii si presiuni dureroase la nivelul ochiului.

- Strabismul ochii nu se mai misca intr-un tipar coordonat, incrucisandu-se in interior sau exterior (copiii cu strabism isi pot freca ochii, pot clipi frecvent sau isi pot inchide si deschide ochii repetitiv pentru a vedea mai bine).

- Glaucomul dureri oculare intense, dureri de cap, vedere incetosata, aure colorate in jurul luminilor, inrosirea ochilor, senzatie de greata, varsaturi.

- Degenerarea maculara vedere distorsionata (mai ales in timpul cititului), perceperea liniilor drepte ca fiind neregulatedistorsionate, pierderea graduala a vederii centrale precise, puncte albe in campul vizual central.

Solicitati un consult medical de urgenta, daca

- Prezentati simptomele detasarii de retina (afectiunea poate degera foarte rapid in orbire);
- Deveniti brusc hipersensibil la lumina puternica (poate fi vorba despre o infectie in interiorul ochiului, precum irita sau uveita);
- Aveti un corp strain in ochi care nu se elimina cu ajutorul apei;
- Lentilele de contact va produc un disconfort sesizabil, iar durerea nu cedeaza dupa inlaturarea lor (poate fi vorba despre o abraziune, o inflamatie a corneei sau despre ulcerul corneal;
- Ati suferit o leziune la nivelul ochilor care va afecteaza vederea (poate fi vorba despre o hemoragie interna sau o fractura a osului din proximitatea ochilor);

Regula generala este contactarea medicului oftalomog imediat ce apare orice inrosire, iritatie, durere, secretie sau schimbare brusca a capacitatii de vedere.

Medicii specializati in sanatatea vederii

Sus

La fel de important este sa cunoasteti si medicii specialisti care se pot ocupa de problemele de vedere specifice cu care va confruntati.

Medicul oftalmolog

Este specializat in ingrijirea medicala si chirurgicala a ochilor si sistemului vizual, precum si in prevenirea bolilor de vedere si a leziunilor care se pot petrece la nivelul organelor de vaz. Oftalmologii pot fi doctori in medicina (se concentreaza pe diagnosticarea si stabilirea tratamentului corespunzator pentru bolile de vedere) sau doctori in osteopatie (se concentreaza pe pierderea structurii si functionalitatii diverselor parti anatomice, inclusiv a ochilor).

In calitate de specialist calificat, medicul oftalmolog este autorizat sa ofere ingrijire oftalmologica totala, de la serviciile de imbunatatire a vederii, pana la examinarile organelor de vaz, ingriijirea medicala si chirurgicala a ochilor, diagnosticarea si stabilirea unui tratament al bolilor, precum si gestionarea complicatiilor care sunt cauzate de alte afectiuni (diabetul, de pilda).

Specialistul optometrist

Specializat in optometrie, medicul optometrist este instruit sa examineze, diagnosticheze, trateze si sa monitorizeze unele boli si tulburari ale ochilor si sistemului vizual.

Optometristii pot examina structura interna si externa a ochilor, pentru a detecta afectiuni precum glaucomul, detasarea de retina sau cataracta. Acesti specialisti nu sunt autorizati pentru a efectua interventii chirurgicale si nici sa trateze tot spectrul de boli ale vederii.

In schimb, optometristul poate diagnostica si trata tulburari de vedere, precum miopia, prezbitismul, hipermetropia sau astigmatismul. Tot acest specialist poate prescrie ochelari de vedere, lentile de contact, exercitii pentru ochi, terapii vizuale si medicamente menite sa trateze diferite disfunctii ale vederii.

Specialistul optician

Acesta lucreaza cu medicul oftalmolog si cu specialistul in optometrie pentru furnizarea de servicii privitoare la diagnosticarea si tratarea problemelor de vedere si a bolilor oculare. Opticianul asista oftalmologul si optometristul in oferirea ingrijirii complete unui pacient inainte, in timpul si dupa efectuarea analizelor si testelor medicale, procedurilor de specialitate sau interventiilor chirurgicale.

Opticianul mai poate analiza si interpreta prescriptiile medicale oftalmologice, poate numi lentilele necesare unui pacient si poate distribui, inlocui, regla, repara si reproduce lentilele, ochelarii sau ramele comandate anterior de solicitant.


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate