Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact

Purtarea lentilelor de contact a devenit aproape o banalitate in prezent, fiind o alternativa pentru persoanele ostile in privinta ochelarilor de vedere.

Insa pentru asigurarea unei utilizari corecte si a mentinerii vederii in parametri optimi, este necesara respectarea unor rigori speciale, care nu cresc doar confortul, ci si gradul de siguranta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi pentru utilizarea lentilelor de contact in siguranta
  3. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi pentru utilizarea lentilelor de contact in siguranta

Sus

Multe persoane au ales in ultimii ani sa poarte lentile de contact, insa un numar important dintre acestea inca au nelamuriri cu privire la purtarea, intretinerea si inlocuirea lor. Ponturile de mai jos raspund celor mai frecvente intrebari in acest sens.

1. Perioada de purtare a lentilelor de contact

Inlocuirea lentilelor de contact se realizeaza la indicatiile stricte ale medicului, chiar daca acestea nu sunt purtate in fiecare zi. De asemenea, tipul lentilelor de contact poate determina perioada in care pot sa fie utilizate cele de unica folosinta se arunca dupa o singura purtare, fara exceptie, chiar daca forma lor pare inca intacta.

Cand lentilele de contact sunt purtate prea mult timp sau nu sunt indepartate inainte de culcare (cu exceptia celor special concepute pentru somnul nocturn), riscul infectiilor oftalmologice creste vertiginos.

2. Pregatirea pentru manevrarea lentilelor de contact

Spalatul mainilor inainte de manevrarea lentilelor de contact este obligatorie. Se recomanda evitarea sapunurilor uleioase, care pot lasa urme grase pe piele, intrucat substantele pot ajunge pe suprafata lentilelor. Uscarea temeinica a mainilor este si ea o conditie de baza, astfel incat lentilele sa nu ramana atasate de buricul degetului.

3. Aplicarea lentilelor de contact

O buna metoda de a nu confunda lentila ochilui drept cu cea a ochiului stang este sa incepeti de fiecare data aplicarea cu aceeasi parte. Folositi indexul pentru a atasa lentila de buricul degetului, apoi aplicati solutia speciala recomandata de medicul oftalmolog.

Impingeti pleoapa inferioara in jos cu degetul mijlociu al aceleiasi maini cu care tine tineti lentila, apoi aplicati-o direct pe irisul globului ocular. Eliberati pleoapa si clipiti.

4. Indepartarea lentilelor de contact

Pentru a indeparta lentilele de contact moi, impingeti in jos pleoapa inferioara, priviti intr-o directie laterala si mutati usor lentila catre albul ochiului. Folosind degetul mare si indexul, ciupiti gentil lentila si ridicati-o de pe suprafata ochiului.

Lentilele rigide gaz-permeabile pot fi indepartate prin deschiderea larga a ochiului si tragerea pielii din colt, catre ureche. Deschideti palma si clipiti lentila ar trebui sa sara singura de pe iris.

5. Curatarea si pastrarea lentilelor de contact

Exista mai multe moduri de curatare a lentilelor folosind solutii multifunctionale de limpezire si dezinfectare sau cu produse separate pentru clatire si igienizare. Pastrarea lentilelor de contact in conditii de siguranta se face doar in ambalajul original.

Este foarte important sa nu incercati curatarea lentilelor de contact cu apa, mai ales cea provenita de la robinet. Microorganismele care ar putea fi prezente in aceasta pot cauza infectii oculare grave (de aceea nu se recomanda nici purtarea lentilelor de contact in timpul dusului, cand particulele de apa pot ajunge in ochi, respectiv la nivelul lentilelor).

Este complet interzisa introducerea lentilelor in cavitatea bucala sau curatarea lor cu saliva. In plus, curatarea cutiei in care sunt depozitate accesoriile peste noapte ramane la fel de importanta folositi o solutie dezinfectanta, uscati suprafata cu un servetel si apoi lasati materialul sa se usuce in aer liber. Inlocuiti cutia de pastrare o data la 3 luni.

6. Depistarea sursei durerii la purtarea lentilelor de contact

Aceste accesorii pentru vedere (sau estetice, dupa caz) pot produce anumite grade de disconfort, atunci cand obiecte straine patrund in interiorul sau exteriorul lor. Solutia consta in indepartarea lor si curatarea cu solutia speciala dezinfectanta, astfel incat particulele de praf sau alte impuritati sa fie eliminate.

O alta cauza a durerii poate fi modificarea formei lentilelor. In acest caz, analizati-le dintr-o parte daca exista anumite semne pe margini si le puteti observa ori forma sesizata este un U vizibil, lentilele sunt inca functionale. Daca forma este mai degraba un V, intoarceti lentila pe partea celalalta, clatiti-o cu substanta speciala si aplicati-o din nou pe iris. Daca disconfortul persista, apelati la un consult medical.

7. Purtarea machiajului concomitent cu lentilele de contact

Doamnele si domnisoarele se confrunta cu problema purtarii machiajului in paralel cu lentilele de contact. Regulile generale sunt urmatoarele

- Aplicati lentilele moi inainte sa va machiati si aplicati lentilele rigide gaz-permeabile dupa ce va machiati. Indepartati lentilele de contact inainte de demachiere, indiferent de tipul lor.

- Folositi machiaj non-alergenic, evitati farduri de pleoape si tusurile metalizate sau stralucitoare, precum si rimelul rezistent la apa.

- Nu aplicati creionul dermatograf pe mucoasa ochiului (de-a lungul pleoapei inferioare) sau intre radacinile genelor.

- Inlocuiti produsele de machiaj cel putin o data la trei luni, pentru evitarea potentialelor infectii.

8. Purtarea lentilelor de contact in timpul activitatilor sportive

Lentilele de contact pot fi purtate fara probleme in timpul practicarii celor mai multe tipuri de sport, fiind mai practice decat ochelarii de vedere nu cad de la ochi, nu restrictioneaza vizibilitatea periferica si nu se aburesc.

Singura exceptie o face inotul, unde este obligatorie purtarea ochelarilor de scufundari (altfel, in contactul cu apa, se pot instala iritatii si infectii periculoase). Intrucat lentilele pot fi greu de indepartat dupa inot, se pot folosi picaturi saline pentru ochi.

9. Alegerea lentilelor de contact cu protectie UV

Cercetatorii au asociat expunerea in fata razelor UV si purtarea lentilelor de contact cu un risc mai mare de dezvoltare a cataractei sau a fotocheratitei. Din acest motiv, cele mai noi modele de lentile de contact contin acum agenti care blocheaza radiatiile ultraviolete, care protejeaza exclusiv corneea (purtarea ochelarilor de soare ramane obligatorie).


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate