Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta

Sanatatea ochilor ar trebui sa fie o preocupare la orice varsta, iar modurile prin care ea poate fi protejata ar fi bine sa fie cunoscute de cei mari si de cei mici deopotriva.

Acuratetea organelor de vaz este foarte importanta pentru intreprinderea oricaror activitati, de aceea prevenirea imbolnavirii ochilor este intotdeauna o prioritate salvatoare, de vreme ce afectiunile vederii lasa de cele mai multe ori sechele ireversibile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode de protectie a sanatatii ochilor
  3. Citeste pe aceeasi tema

Metode de protectie a sanatatii ochilor

Sus

1. Dieta prolifica vederii

Protejarea sanatatii ochilor incepe inca din hrana care furnizeaza organismului nutrientii necesari tuturor functiilor sale. Numeroase studii arata ca grasimile esentiale omega-3, luteina, zincul sau vitaminele C si E ajuta la prevenirea tulburarilor de vedere asociate cu inaintarea in varsta, precum degenerarea maculara sau cataracta.

Pentru copiii, alimentatia joaca un rol-cheie in dezvoltarea vederii, contribuind masiv la randamentul functiei vizuale si la acuratetea vizuala de la varsta adulta. Astfel, dieta prolifica vederii contine urmatoarele alimente de baza

- legume cu frunze verzi (spanac, varza kale, varza verde etc.);
- peste gras (somon, ton, peste spada etc.);
- oua, fructe oleaginoase (nuci, alune, caju, fistic, migdale etc.) si alte surse vegetale de proteine;
- portocale si alte citrice;
- fructe si legume portocalii (morcovi, dovleac, ardei gras galben, pepene galben etc.), care furnizeaza beta caroten;

2. Purtarea ochelarilor de soare

Ochii sunt agresati intr-o masura semnificativa de razele UV, de aceea purtarea ochelarilor de soare in mediul exterior este o metoda de protectie a vederii extrem de importanta. Radiatiile ultraviolete pot cauza afectiuni ale ochilor, pot agrava miopia si pot chiar declansa cancerul de piele in jurul ochilor, avertizeaza specialistii.

De aceea, medicii recomanda purtarea ochelarilor de soare in spatiul deschis si in masina (parbrizul masinii reflecta razele UV la o intensitate marita), chiar si pe vreme innorata (ultravioletele pot ajunge la nivelul ochilor, penetrand norii).

Asadar, alegeti ochelari de soare care blocheaza in proportie de 99%-100% razele UVA si UVB sau lentile de contact cu protectie UV, pe care le puteti purta si concomitent cu ochelarii.

3. Renuntarea la fumat

Fumatul creste susceptibilitatea de a dezvolta cataracta, lezarea nervilor optici (afectarea nervului optic) si degenerare maculara. Daca ati mai incercat sa renuntati la fumat inainte sa va reapucati, continuati demersurile de a scapa de acest viciu. Studiile arata ca persoanele care incearca de cele mai multe ori sa devina nefumatoare sunt si cele care reusesc in cele din urma.

4. Pregatirea biroului de lucru

Petrecerea orelor indelungate in fata unui computer poate conduce la aparitia ochilor uscati, durerosi si obositi, care declanseaza deseori si dureri de cap puternice, potrivit Asociatiei Americane de Optometrie.

Mentinerea privirii fixe in monitorul calculatorului poate sa cauzeze

- oboseala ochilor;
- vedere incetosata;
- dificultate de a vizualiza obiecte la distanta;
- uscarea ochilor;
- migrenele;
- dureri de spate, gat si umeri;

Solutia in acest caz este sa pozitionati monitorul computerului cat mai departe de ochi (dar suficient de aproape incat sa puteti citi fara probleme literele de pe ecran) si sa va odihniti ochii periodic privind in alta directie decat cea a ecranului (spre fereastra sau pe un perete).

Sistemul de iluminare este si el important in locul spoturilor sau becurilor puternice din tavan, folositi in birou o lampa de voltaj inferior, pe care sa o asezati pe podea. Un ecran de protectie antireflex pentru computer este si el de ajutor in menajarea sanatatii ochilor.

5. Efectuarea regulata a unui control medical

Toata lumea, inclusiv copiii mici, ar trebui sa fie examinata in mod periodic de medicul oftalmolog. In acest fel, problemele minore sunt depistate in timp util, inainte sa devina dificil sau chiar imposibil de tratat. Nu doar acuratetea vederii se poate monitoriza astfel, ci si sansele dezvoltarii unor afectiuni grave, precum glaucomul, care sunt de cele mai multe ori asimptomatice.

In functie de nevoile fiecarui pacient, controlul medical va fi efectuat de un oftalmolog sau un optometrist si consta in

- Expunerea istoricului medical personal si a istoricului familial;
- Efectuarea de teste de specialitate care evalueaza potentiala prezenta a miopiei, hipermetropiei, astigmatismului (corneea curbata care incetoseaza privirea) sau prezbitia (modificarea randamentului vederii survenita odata cu inaintarea in varsta).
- teste privind coordonarea ochilor;
- teste privind presiunea oculara si sanatatea nervilor optici, pentru depistarea glaucomului;
- examinari externe si microscopice ale ochilor inainte si dupa dilatare;

6. Purtarea echipamentelor de protectie a vederii

Daca lucrati cu materiale periculoase la serviciu sau acasa, purtati intotdeauna ochelari de protectie. Anumite sporturi, precum inotul, hocheiul sau tenisul pot conduce la lezarea ochilor, de aceea este obligatorie purtarea echipamentelor pentru protejarea vederii - casca, masca sau ochelari cu lentile de policarbonat.

7. Respectarea unui program regulat de miscare

Miscarea regulata si mentinerea unei greutati corporale sanatoase sunt doi factori-cheie in protectia vederii pe termen lung. Aceste doua masuri importante ajuta la prevenirea diabetului, o cauza principala a deteriorarii vederii, care poate degenera in orbire.

Medicii diagnosticheaza in prezent numere aproape epidemice de pacienti cu diabet, aflati in jurul varstei de 40-50 de ani. Pentru a nu va numara printre acestia, este esential sa efectuati cel putin o jumatate de ora de exercitii aerobice de trei ori pe saptamana si sa limitati consumul de zahar si de carbohidrati simpli.

8. Lubrifierea ochilor

Statisticile medicale releva ca 6 din 10 femei experimenteaza simptomele neplacute ale ochilor uscati in timpul menopauzei si in perioada de postmenopauza. Glandele lacrimale incep sa produca tot mai putine secretii odata cu inaintarea in varsta, iar diminuarea nivelului de hormoni exacerbeaza uscarea ochilor, care pot fi mai usor iritati de factorii nocivi din mediul inconjurator (praf, alergeni, agenti poluanti, medicamente etc.).

Medicul oftamolog poate prescrie picaturi pentru ochi sau lacrimi artificiale, care sa inlature uscarea excesiva a ochilor. Consumul de acizi grasi esentiali omega-3 ajuta de asemenea la lubrifierea corespunzatoare a ochilor.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate