5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
Generalitati
SusMajoritatea oamenilor nu realizeaza pe deplin cat de important este rolul ochilor. Ochii sunt cei care permit unei persoane sa lucreze, sa citeasca, sa conduca, sa observe si sa examineze indeaproape ceva ce o fascineaza si sa vada chipul celor dragi.
Cu toate acestea, in jurul varstei de 65 de ani, una din trei persoane manifesta o deficienta de vedere, conform specialistilor. Diabetul zaharat, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, isi pot pune amprenta asupra vederii. Iata ce se poate face pentru a se pastra sanatatea si buna functionare a ochilor pentru o perioada cat mai indelungata de timp:
Cuprins articol
Examen oftalmologic
SusSpecialistii recomanda ca fiecare persoana sa beneficieze de consult oftalmologic. Cat de des este necesar acest lucru, depinde de varsta, istoric familial, predispozitii si alte probleme de sanatate pe care le poate manifesta un individ.
Este indicat ca dupa varsta de 40 de ani (varsta la care debuteaza primele semne ale bolilor oculare) sa se mearga periodic la medicul oftalmolog (specialistul in diagnosticarea si tratarea bolilor oculare si a tulburarilor de vedere).
Consumul de alimente de culoare portocalie
SusLegumele bogate in vitamina A si beta-caroten ajuta la pastrarea vederii, iar morcovii ar putea fi cea mai buna alegere. Optiuni la fel de potrivite sunt fructele si legumele de culoare galbena si portocalie: cartofi dulci, caise, mango, pepene galben, piersici.
Alte alternative sanatoase ar putea fi produsele alimentare bogate in vitaminele C si E, zeaxantina, luteina, zinc si acizi grasi omega-3, DHA si EPA: legume care au frunze verzi, nuci, citrice, cereale integrale si peste.
Protectia solara
SusPetrecerea unui timp indelungat la soare, fara protectie pentru ochi, se poate solda cu afectarea acestora: cataracta, arsurile solare ale corneei, dezvoltarea unor excrescente canceroase la nivelul pleoapelor. De aceea, in mod special in timpul verii, cand radiatiile ultraviolete ating un nivel de trei ori mai mare decat cel din timpul iernii, expertii recomanda purtarea de:
- ochelari de soare cu protectie laterala care pot absorbi cu pana la 99% radiatiile solare. De asemenea, specialistii considera ca cei mai buni ochelari de soare sunt cei care sunt rezistenti la impact si ofera protectie de 100% impotriva razelor ultraviolete;
- ochelari de soare, in defavoarea lentilelor de contact, chiar daca acestea ofera protectie impotriva razelor solare, vantul cald poate cauza uscarea ochilor, iar ochelarii de soare pot preveni acest inconvenient;
- palarie cu boruri largi.
Controlul diabetului
SusCei care sufera de diabet au sanse cu 25% mai mari de a isi pierde vederea decat cei care nu sufera de aceasta boala. Diabetul zaharat deterioreaza vasele sanguine si afecteaza functionarea normala a retinei. Vasele de sange se inflameaza, se pot sparge, sangera, pot pierde lichid si in cele din urma, se pot inchide complet. O data cu progresia bolii, pe suprafata retinei vor creste vase noi, anormale de sange. Tesutul cicatricial poate provoca dezlipirea de retina. Noile vase de sange care se formeaza nu vor fi capabile sa furnizeze ochiului fluxul de sange de care acesta are nevoie.
Pentru a preveni aparitia diabetului de tip 2, se va urma o dieta cu un nivel scazut de grasimi, carne rosie, zahar procesat si bogata in cereale integrale, fructe, nuci, legume si peste. Exercitiile fizice regulate sunt necesare pentru mentinerea greutatii ideale.
Consumul de ceai alb
SusMai ales persoanele cu diabet prezinta un risc crescut de a dezvolta glaucom, o afectiune in care tensiunea din interiorul ochiului creste si lezeaza nervul optic, cauzand pierderea vederii. Desi unele cauze ale glaucomului nu au fost complet elucidate, specialistii considera ca acesta poate fi o reactie inflamatorie la exitotoxinele existente in aditivii alimentari (cum ar fi glutamatul monosocid), produse din soia si anumite proteine vegetale.
Astfel, ar trebui sa se evite toate tipurile de exitotoxine alimentare, precum aspartamul sau uleiurile omega-6 intalnite in arahide, porumb sau sofran. Consumul de legume proaspete, insotit de doua-trei cani de ceai alb, contribuie la protectia ochilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Medic Primar Oftalmolog Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Medic Primar Oftalmolog Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Primar Oftalmolog Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Medic Specialist Oftalmolog Ionela Coman -
- Medic Specialist Oftalmolog Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Transplantul de organe: beneficii si riscuri
- Marirea buzelor - tehnici si riscuri ale interventiei
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii
- Despre ochi si vedere: mit si adevar
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba)
- Tulburari ale vederii de departe (Miopia)
- Tulburarile de vedere