Legatura puternica dintre minte si inima
Generalitati
SusIntre minte si inima exista o legatura puternica, cu un impact important asupra sanatatii si longevitatii.
Aceasta conexiune bidirectionala se reflecta in modul in care afectiunile cardiace afecteaza echilibrul psihic, dar si in felul in care tulburarile mentale isi pun amprenta asupra sanatatii inimii.
Mintea si inima se influenteaza reciproc inca de la nastere, ceea ce inseamna ca, daca luati masuri in prevenirea imbolnavirii cardiace, va protejati in acelasi timp psihicul.
Cum se influenteaza reciproc inima si mintea
SusExpertii medicali au descoperit multe motive care atesta ipoteza conform careia sanatatea inimii este corelata cu cea a mintii si viceversa. Studiile de specialitate derulate in acest sens au venit cu argumente diverse. De pilda, persoanele depresive sunt de 2-3 ori mai predispuse bolilor de inima, pe cand 50% dintre pacientii cardiaci se lupta cu depresia.
Acest fenomen se poate explica foarte simplu, potrivit profesorului in psihiatrie si neurostiinte complementare, Angelos Halaris, decan al Universitatii de Medicina din Chicago, SUA. Atunci cand o persoana stie ca longevitatea sa este pusa in pericol, se confrunta cu un nivel crescut de stres, ale carui consecinte se reflecta atat in echilibrul psihic al individului, cat si in sanatatea lui cardiaca.
Alte cercetari au aratat ca eliminarea factorilor de risc pentru bolile de inima poate juca un rol benefic si in prevenirea dementei si a tulburarilor de memorie.
Principalele explicatii despre modul in care inima si mintea se influenteaza reciproc din prisma starii lor de sanatate va ajuta sa va protejati psihicul si sistemul cardiovascular pe termen lung.
Stresul, boala mintii si a trupului
Stresul este cheia unei bune intelegeri a asocierii dintre tulburarile mentale si bolile de inima. Sistemul imunitar reactioneaza in fata stresului exact asa cum o face in prezenta infectiilor si a altor boli.
Astfel, organismul incepe sa secrete mai mult cortizol, hormon cu efect toxic asupra vaselor de sange. Pentru a face fata suprasolicitarii induse de stresul prelungit, sistemul imunitar produce o categorie aparte de proteine, numite citochine. De-a lungul timpului, acest raspuns inflamator cronic contribuie la instalarea aterosclerozei si a altor afectiuni cardiace.
Depresia pune in pericol sanatatea inimii
Un studiu recent despre conexiunea dintre minte si inima, publicat in revista Asociatiei Americane de Sanatate Cardiaca, a descoperit ca pacientii cardiaci, cu tulburari de anxietate, prezinta sanse duble de a-si pierde viata prematur. Iar cei diagnosticati cu depresie si boli de inima au un risc de 3 ori mai mare de deces timpuriu.
Cercetatorii care au derulat studiul au mai scos in evidenta si faptul ca persoanele cardiace afectate de depresie sunt si mai susceptibile la nerespectarea tratamentului prescris de medic, sedentarism, tulburari de greutate si vicii (in special la fumat). Toti acesti factori cresc semnificativ riscul debutului bolilor cardiace.
Tulburarile emotionale afecteaza functionalitatea inimii
Un eveniment tulburator din punct de vedere emotional poate declansa sindromul inimii frante, denumit medical si cardiomiopatie.
In aproximativ 85% din cazuri, un episod traumatizant major al vietii (precum pierderea cuiva drag) cauzeaza aceasta afectiune, despre care se crede ca ar genera productia unei cantitati foarte mari de adrenalina. Simptomele cardiomiopatiei, printre care se numara durerile toracice si dificultatile de respiratie, apar imediat sau dupa 1-2 zile de la instalarea bolii. Tratamentul consta in administrarea medicamentelor prescrise pentru infarctul miocardic, precum beta-blocantele si inhibitorii ai ECA.
Insuficienta cardiaca si depresia aduc complicatii grave pentru sanatate
Un alt studiu care demonstreaza legatura stransa dintre sanatatea inimii si a mintii a concluzionat ca persoanele cu insuficienta cardiaca, diagnosticate in paralele cu depresie usoara sau severa, sunt de patru ori mai expuse decesului prematur, comparativ cu pacientii fara tulburari psihice. Cercetatorii au observat ca pana si subiecte cu simptome depresive usoare prezinta un risc crescut cu 60% de a-si pierde viata inainte de vreme.
Depresia si anxietatea cresc nivelul inflamatiilor in organism, care pot alimenta riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace. Tratamentul cu antidepresive scade nivelul de stres, generator de inflamatii, asadar previne imbolnavirea inimii, spun expertii medicali.
Factorii de risc pentru bolile cardiace, asociati cu tulburarile de memorie
Aceiasi factori de risc care conduc la dezvoltarea bolilor cardiace ar putea juca un rol definitoriu si pentru instalarea dementei, a Sindromului Alzheimer, tulburarilor de memorie si a altor disfunctionalitati cognitive.
Stresul produce o serie de reactii in lant in organism, inclusiv la nivelul creierului. Cercetatorii cred ca hormonul stimulat de stres, cortizolul, poate fi toxic pentru anumite regiuni cerebrale, inclusiv pentru hippocampus, zona subcorticala din creier responsabila cu emotiile si memoria.
Fibriatia atriala creste riscul declinului cognitiv
Cea mai comuna forma de aritmie cardiaca, fibrilatia atriala ridica un pericol important de producere a accidentului vascular cerebral. O noua cercetare care a fost efectuata pe un esantion de peste 31.000 de persoane, cu varsta medie de 66 de ani, a descoperit ca afectiunea cardiaca mai poate fi asociata si cu riscul crescut de declin cognitiv, dezvoltarea dementei si pierderea independentei in efectuarea activitatilor cotidiene. Oamenii de stiinta au concluzionat ca functiile cognitive sunt afectate de fibrilatia atriala.
Inima sanatoasa previne tulburarile mentale
Vestea buna este ca protejarea inimii inseamna totodata prevenirea tulburarilor de ordin mental. Un studiu publicat in revista JAMA Neurology a demonstrat ca masurile de inlaturare a factorilor de risc asociati cu afectiunile cardiace contracareaza schimbarile cerebrale produse de sindromul Alzheimer si declinul cognitiv specific inaintarii in varsta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Cum sa imbatranim sanatos
- 13 obiceiuri sanatoase
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Cum conduc afectiunile cardiace la debutul deficientelor mentale
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sarcina - Luna a II-a
- Nasterea naturala
- Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul