Cum sa ai grija de sanatatea ta mentala in timpul sarbatorilor de iarna
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Sanatatea mintala de sarbatori
SusDe cele mai multe ori, sarbatorile de iarna reprezinta momente extrem de fericite, astfel incat oamenii le asteapta pe tot parcursul anului. Totusi, exista si momente in care sarbatorile de iarna pot veni la pachet cu anumite complicatii, atat pe plan fizic, cat si psihic.
Multe persoane stiu ca sarbatorile pot veni la pachet cu balonare, dureri abdominale si ingrasare, dar nu cunosc faptul ca pot fi asociate si cu diferite tulburari de ordin psihologic.
Afla care sunt tulburarile psihice care pot sa apara in preajma sarbatorilor de iarna, dar si motivele aferente. De asemenea, sunt prezentate si cateva metode prin care oamenii isi pot mentine optima sanatatea mintala de sarbatori.
Cuprins articol
Depresia si sarbatorile
SusSocietatea imprima ideea ca sarbatorile de iarna trebuie sa creeze sentimente de bucurie si extaz. Cu toate acestea, unii oameni ce lupta cu depresia pot avea o evolutie nefavorabila de sarbatori.
Acest lucru este provocat de reamintirea constanta ca trebuie sa fie fericiti in aceasta perioada. Simptomele depresiei, inclusiv tristetea intensa si sentimentele de disperare si de inutilitate, pot fi deosebit de dificil de tratat de sarbatori, cand toti cei din jur par sa aiba o dispozitie buna. Acest lucru poate avea numeroase efecte, inclusiv izolarea sociala.
Depresia asociata sarbatorilor de iarna poate fi produsa si de lipsa prietenilor, a familiei sau a banilor. Multe persoane nu au suficienti bani pentru a avea o masa imbelsugata sau pentru a oferi cadouri copiilor. De asemenea, persoanele singure pot suferi atunci cand observa ca nu sunt inconjurate de persoane dragi in aceste perioade din an.
Persoanele cu depresie trebuie sa incerce sa se bucure de spiritul sarbatorilor de iarna. Discutia cu o persoana apropiata sau cu psihologul ar putea ajuta, deoarece descarcarea de acest tip va usura sufletul.
Adesea se intampla ca amplitudinea unei probleme sa se micsoreze considerabil atunci cand este impartasita. Incercarea de a fi pozitiv este la fel de importanta si trebuie facuta sub diferite forme, precum notarea inainte de culcare a 3 lucruri pozitive despre sine.
Participarea la petreceri impreuna cu cei dragi poate ajuta, dar trebuie tinut cont de anumite elemente, precum evitarea alcoolului si a drogurilor. Persoanele singure trebuie sa stie ca exista evenimente de sarbatori la care participa si mai multe astfel de persoane, tocmai pentru a incuraja crearea de noi cunostinte.
Anxietatea
SusNumerosi stimuli par sa aiba o intensitate mult mai mare de sarbatori. Muzica, luminile, traficul si aglomeratia sunt doar cateva astfel de elemente. De asemenea, asteptarile pot fi mai mari de la anumite persoane, acest lucru fiind si mai descurajant pentru persoanele ce lupta cu anxietatea.
Persoanele cu anxietate sociala pot intampina dificultati in aceasta perioada a anului, deoarece petrecerile si adunarile sunt mult mai frecvente si mai coplesitoare. Chiar si persoanele cu atacuri de panica pot observa o crestere a frecventei acestora de sarbatori, deoarece stresul si grijile obisnuite pot sa para mult mai intensificate.
Pentru a reduce anxietatea, oamenii trebuie sa isi faca o lista cu problemele existente si sa incerce sa le abordeze pe rand si sistematizat. Astfel, nu trebuie sa se considere ca totul este coplesitor si fara rezolvare. In plus, momentele de anxietate pot fi diminuate printr-un inspir si expir profund si odihnitor.
Stresul
SusCraciunul si Revelionul pot fi extrem de stresante. Achizitionarea cadourilor, ingrijirea copiilor, decorarea casei, gatitul, mersul la evenimente, mersul la rude si ingrijirea locuintei sunt doar cateva sarcini ce trebuie realizate de sarbatori, dar lista poate continua la infinit. Astfel, foarte multe persoane pot gasi aceasta perioada epuizanta si coplesitoare.
Nu numai ca sarbatorile de iarna sunt incredibil de aglomerate, dar exista si o grija financiara crescuta. Sentimentele de vinovatie pot fi foarte mari, mai ales atunci cand oamenii nu pot cumpara cadourile dorite de copii sau de persoanele dragi.
Spatiile media pot juca un rol important in exacerbarea stresului din perioada sarbatorilor, deoarece pot duce la o comparatie gresita a sarbatorilor avute de o persoana normala cu sarbatorile perfecte avute de anumiti actori din reclame. Aceste comparatii pot fi facute pe diverse elemente, de la decoratiunile de Craciun, pana la cadouri sau mancare.
Pentru a ramane fericiti si nestresati de sarbatori, oamenii sunt incurajati sa isi stabileasca un buget fix pentru sarbatori si sa achizitioneze doar lucrurile importante. De asemenea, persoanele stresate nu trebuie sa incerce sa ii mai multumeasca pe toti cei din jur, ci trebuie sa se concentreze pe propria persoana. De asemenea, trebuie incetata compararea cu celelalte persoane si trebuie sa se invete ca si refuzul este o optiune.
Dependenta de alcool
SusBauturile alcoolice sunt caracteristice petrecerilor si sarbatorilor, inclusiv a celor de iarna. Sarbatorile sunt momente in care au loc numeroase adunari sociale, precum petrecerile de Craciun si de Revelion, acestea avand o probabilitate foarte mare de consum de alcool.
Pentru persoanele ce se lupta cu dependentele, aflandu-se in perioadele de recuperare, cresterea ispitei in aceasta perioada a anului poate fi extrem de dificil de abordat. Nu numai ca alcoolul pare sa fie peste tot, dar oamenii sunt chiar mai susceptibili sa ii convinga pe altii sa bea si sa fie veseli din acest motiv. Chiar daca pare simplu pentru o persoana sa se distreze de sarbatori, acest lucru poate duce la un consum nesanatos de alcool.
Pentru a evita consumul de alcool, specialistii indica petrecerea sarbatorilor de iarna impreuna cu prietenii si membrii familiei care sustin recuperarea. Astfel, anturajul care indeamna la consum de alcool trebuie evitat, chiar si daca este vorba de alcoolul din prajituri sau budinci. Totusi, daca situatia impune prezenta la un eveniment ce implica alcool, oamenii trebuie sa fie pregatiti sa paraseasca respectiva locatie atunci cand se simt inconfortabil.
Tulburarea obsesiv compulsiva si sarbatorile de iarna
SusPentru persoanele ce se lupta cu tulburarea obsesiv compulsiva, schimbarile de rutina si nivelul general de activitate care se desfasoara de sarbatori pot inrautati simptomele. De exemplu, oamenii care se concentreaza in jurul germenilor si contaminarii pot observa o crestere a severitatii manifestarilor, mai ales cand intra in contact cu un numar mai mare de persoane, precum in cazul petrecerilor.
In mod similar, persoanele care aranjeaza in mod specific anumite obiecte pot fi afectate de schimbarea generala a mediului obisnuit. Decoratiunile, cadourile si activitatile de Craciun si Revelion pot reorganiza programul si mediul, producand probleme si dificultati de adaptare.
Obsesiile si compulsiile trebuie sa fie controlate cat mai bine, iar tehnicile mindfulness si terapia cognitiv comportamentala sunt doua dintre cele mai recomandate metode.
Concluzii
SusSarbatorile de iarna sunt momente perfecte pentru ca o persoana sa se bucure de mai mult timp cu cei dragi sau facand activitati placute. Totusi, problemele de sanatate mintala pot afecta unele persoane, distrugand tot acest timp pretios.
Depresia si anxietatea sunt doar doua exemple de probleme ce pot debuta sau se pot agrava pe parcursul sarbatorilor de iarna, astfel incat trebuie acordata o atentie semnificativa. Prin abordarea unor modalitati simple, sanatatea mintala poate fi mentinuta la un nivel optim, astfel incat sarbatorile sa fie petrecute asa cum se cuvine.
Bibliografie:
How can Christmas affect your mental health?, https://www.priorygroup.com/blog/how-can-christmas-affect-your-mental-health
How the Holidays Can Affect Your Mental Health, https://www.banyanmentalhealth.com/2018/11/25/how-the-holidays-can-affect-your-mental-health/
How to help someone suffering from a mental health issue this christmas, https://www.independent.co.uk/life-style/christmas/mental-health-how-to-help-christmas-depression-anxiety-symptoms-signs-triggers-a8687081.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Sanatate si siguranta pe timp de iarna la varstnici
- Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor
- Mituri despre sanatate pe timp de iarna
- Sfaturi pentru sanatate iarna
- 7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori
- 7 surse ale starilor depresive de sarbatori
- Despre balonare, eructatii si flatulenta