Cauzele ascunse ale lipsei de concentrare
Generalitati
SusIn ultimul timp va simtiti din ce in ce mai obositi, nu reusiti sa va odihniti noaptea, iar ziua va concentrati destul de greu?
Este posibil ca toate aceste simptome sa ascunda fie o depresie, o anemie, anumite afectiuni, precum diabetul zaharat sau probleme cu tiroida, iar in cel mai bun caz, lipsa de concentrare poate fi determinata de odihna insuficienta.
Cuprins articol
Principalele cauze
SusDeshidratarea. Aportul insuficient de lichide va poate face sa va simtiti epuizati atat fizic, cat si psihic, producand o lipsa a puterii de concentrare.
De aceea, ori de cate ori va simtiti astfel, recomandat este sa beti apa.
Stresul. Acesta poate diminua puterea de concentrare, deoarece intra in competitie cu centrul cognitiv, partea creierului responsabila cu viteza de reactie si puterea de concentrare.
Cercetatorii au demonstrat ca relaxarea are o legatura directa cu eficienta unei persoane si capacitatea sa de concentrare.
ADHD. Este o afectiune, intalnita atat la copii, dar si la adulti, care se manifesta prin lipsa atentiei si incapacitatea de a se putea concentra.
ADHD inseamna tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA). Notiunea de hiperkinezie este similara cu cea de hiperactivitate si este caracterizata de activitate in exces, lipsa de odihna, nervozitate, alergare, catarat, vorbit in exces.
ADHD se caracterizeaza prin debutul precoce, inainte de varsta de 7 ani si reprezinta o combinatie intre hiperactivitate, comportament dezordonat si lipsa de atentie.
Depresia. Emotiile, gandurile negative cu care ne inconjuram ne influenteaza in asa fel mintea si organismul, astfel incat persoanele care sufera de depresie se vor simti lipsiti de energie, din acest motiv fiindu-le dificil sa-si duca activitatile la bun sfarsit.
O solutie pentru combaterea depresiei este efectuarea zilnica a exercitiilor fizice, cel putin 30 de minute, deoarece astfel sunt eliberate endorfinele sau asa-numitele molecule ale fericirii, care contribuie la obtinerea optimismului.
O alta solutie pentru a inlatura depresia este sa apelati la un specialist in psihoterapie. Nu in ultimul rand, de folos va pot fi si meditatia, yoga sau plimbarile in aer liber.
Boli metabolice. Anumite boli metabolice precum diabetul sau hipotiroidismul pot reprezenta cauzele unei stari de permanenta oboseala si lipsa de concentrare.
Starea de oboseala este insotita si de valori necorespunzatoare ale glicemiei in sange.
De asemenea, hipotiroidismul poate atrage dupa sine o stare de epuizare, deoarece glanda tiroida produce prea putini hormoni.
Printre simptomele hipotiroidismului se numara si lipsa apetitului, frecventa sporita a infectiilor, par si unghii fragile, probleme de concentrare, crestere in greutate si starea de oboseala.
Lipsa somnului. In cazul in care dormiti mai putin de 7-8 ore pe noapte, inseamna ca va puteti confrunta cu o stare de oboseala, ulterior instalandu-se epuizarea la nivel psihic si emotional.
Consultati un medic daca aveti probleme cu somnul sau suferiti constant de insomnie, mai ales pentru ca este posibil ca deficitul de somn sa ascunda o afectiune mai grava.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Starile de greata - particularitati medicale
- Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate
- Oboseala si somnolenta: cauze comune
- Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune
- Sindromul de oboseala cronica
- Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala
- Oboseala si slabiciunea
- Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul
- Oboseala - cauze principale si metode de combatere