6 moduri prin care sa va antrenati rezistenta mentala
Generalitati
SusRezistenta mentala este o calitate a oamenilor de succes.
Ea este mai presus decat randamentul fizic si este esentiala in momentele dificile ale vietii, de la competii acerbe impotriva oponentilor intimidanti, pana la lupta castigarii unui loc superior in ierarhia profesionala.
Psihologii sustin ca exista o serie intreaga de mecanisme care ajuta la imbunatatirea rezistentei mentale, asa cum exercitiile fizice contribuie la dezvoltarea musculaturii corpului, de pilda.
Cuprins articol
Ce este rezistenta mentala
SusIn termeni generali, rezistenta psihica se refera la capacitatea mintii de a suporta orice presiune in mod constructiv si de a gasi solutii rapide sau de a elabora idei stralucite. Psihologul si directorul Programului de Psihologie a Sportului din cadrul faimoasei universitati UCLA din SUA, Robert E. Corb, sustine ca elitele sportive se disting de atletii obisnuiti nu prin capacitatile fizice extraordinare, ci prin rezistenta lor psihica, mai exact prin modul in care stiu sa isi foloseasca mintea in favoarea lor.
Marii maestri ai artelor martiale pun accentul in mod deosebit pe puterea mintii in infruntarea unui adversar, cea mai importanta resursa a unui campion. Iar rezistenta mentala nu este cruciala doar pentru sportivi sau luptatori, ci si pentru muzicieni, actori, scriitori sau orice alti profesionisti care vor sa faca performanta in activitatea lor.
Cum sa va imbunatatiti rezistenta mentala
SusExpertii medicali sustin ca va puteti antrena rezistenta mentala exact asa cum va imbunatatiti conditia fizica prin practica. Exercitiile pentru minte lanseaza creierului provocari, intarindu-i memoria, concentrarea si alte functii cognitive importante. Metodele de mai jos va ajuta sa va speculati la maximum randamentul mental, astfel incat sa obtineti performante notabile in orice activitate ati intreprinde!
1. Folositi stresul in mod constructiv
Campionii mondiali in competitii sportive sau marii directori de corporatii au un lucru important in comun stiu sa gestioneze stresul cu care se confrunta, transformandu-l in energie constructiva.
Stresul nu trebuie sa fie in mod necesar un obstacol in calea succesului, el poate sa se transforme usor intr-un stimulent important. Psihologii spun ca stresul pozitiv (entuziasmul unei provocari) si stresul negativ (anxietatea) au aceleasi efecte psihice si fizice rata cardiaca creste, respiratia se accelereaza, pupilele se dilata si creierul intra in alerta.
Din acest punct, puteti controla modul in care folositi aceste transformari fie le lasati sa degenereze in panica, fie le transpuneti in determinarea de a obtine ceea ce va doriti. Puneti in practica aceasta strategie cat mai frecvent si, in timp, veti invata sa reactionati eficient, in mod natural, in fata presiunii.
2. Construirea increderii in fortele proprii
Increderea de sine este cel mai bun combustibil pentru minte, intrucat ceea ce credeti despre propria persoana se transforma in realitate la nivel psihic. Atunci cand va ganditi ca nu o sa reusiti niciodata sa aveti succes intr-un proiect important, informatia autoindusa va va impinge catre esec.
In schimb, cand repetati in minte ideea ca veti reusi, ca aveti toate calitatile pentru a va atinge obiectivul si ca nimic nu va poate opri in acest demers, creierul va procesa aceste informatii, iar toate functiile sale vor da randament optim.
Astfel, un exercitiu excelent de a va intari rezistenta mentala este sa generati, constient, ganduri pozitive despre propria persoana.
3. Vizualizati mental circumstante pozitive
Un alt exercitiu excelent pentru cresterea rezistentei mentale este sa vizualizati mental imagini si circumstante pozitive, chiar inainte de un eveniment important. Atletii de perfomanta sunt sfatuiti, ca in noaptea premergatoare unei competitii sportive, sa isi imagineze cursa, strategia adoptata pentru a castiga, posibilele obstacole si trecerea peste linia de sosire. Acesta este un antrenament mental care accentueaza beneficiile repetitiilor obisnuite.
Psihologii mai sugereaza un tip de vizualizare eficienta in cresterea rezistentei mentale imaginati-va ca retraiti o reusita din trecut, concentrati-va pe sentimentul inaltator pe care l-ati trait atunci si canalizati-va toata atentia catre acesta. Veti observa ce stimulent important va poate oferi vizualizarea in atingerea unui scop important.
4. Pregatiti-va mintea pentru esec
In antrenarea eficienta a mintii, este foarte important sa va pregatiti mintea pentru esec, astfel incat sa nu va pierdeti controlul atunci cand nu aveti succes. Cum va puteti mentine concentrarea in urma unei nereusite. Prin exersarea unor tehnici care va ajuta sa va canalizati energia in directia corecta.
Desi nu exista o singura metoda care functioneaza in cazul tuturor, va puteti inspira din tehnicile atletilor de elita. Dupa o competitie ratata, unii dintre ei fac un anumit set de exercitii fizice (acelasi de fiecare data), altii utilizeaza o fraza inspirationala pe care o repeta in minte, pe cand altii asculta aceeasi melodie preferata, pana cand isi recapa echilibrul psihic.
Important este sa gasiti mecanismul de autoreglare potrivit pentru dumneavoastra, atunci cand presiunea atinge cote maxime. Formulati un plan, oricat de simplu (fie ca este vorba doar de fredonarea unui refren, de pilda), care sa va ajute sa nu pierdeti controlul.
5. Respectati un program sanatos de somn
Somnul ajuta organismul sa se regenereze, insa are totodata numeroase beneficii mentale. Studiile de specialitate au aratat ca un program sanatos de odihna poate imbunatati viteza de reactie si poate scurta perioada de timp necesara pentru a lua o decizie rapida.
O rezistenta mentala temeinica depinde in foarte mare masura de ragazul pe care creierul il are pentru a se reface pe timpul noptii. In plus, anxietatea, irascibilitatea si rezistenta scazuta la frustrare sunt favorizate de somnul insuficient sau de proasta calitate.
6. Utilizati exercitii de memorie
Toate functiile cerebrale sunt interconectate, astfel ca o memorie de fier si o atentie concentrata deplina ajuta mintea sa capete rezistenta in orice circumstante. Utilizati exercitii de memorie si de vorbire cat mai des, rezolvand puzzle-uri si cuvinte incrucisate sau imbogatindu-va vocabularul. Exercitiile de logica sau cele in care incercati sa va amintiti anumite lucruri in detaliu fac parte din antrenarea rezistentei mentale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Inteligenta emotionala
- Cum sa imbatranim sanatos
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae)
- Alimentele care reduc stresul
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta in functie de grupa sanguina
- Joggingul
- Efectele depresiei asupra organismului