Motive pentru care sportul este esential pentru sanatate
Generalitati
SusActivitatea fizica sustinuta contribuie la mentinerea starii optime de sanatate, dar si la prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.
Mai mult, cu ajutorul exercitiilor fizice se mentine o greutate corporala optima. Exercitiul fizic este benefic pentru sanatatea omului, inclusiv atunci cand este efectuat prin mijloace simple precum urcatul scarilor, mersul pe jos sau curatenie in casa.
Principalele beneficii ale sportului
Sus• Sportul creste durata de viata. Mai exact, s-a demonstrat faptul ca sportul are un efect benefic asupra cromozomilor si a longevitatii.
• Activeaza metabolismul. Sportul este unul dintre cei mai puternici stimulenti ai metabolismului. Mai mult, sportul contribuie la cresterea masei musculare si accelereaza eliminarea toxinelor din corp.
• Sportul imbunatateste functiile plamanilor, inimii, rinichilor si sistemului nervos.
• Imbunatateste functia insulinei. Realizate zilnic, exercitiile fizice au rolul de a imbunatati functia insulinei si de a combate fenomenul rezistentei la insulina.
• Sportul mentine sanatatea inimii. Activitatea fizica regulata reduce in sange nivelul de colesterol „rau” si trigliceridele, crescand in acelasi timp colesterolul „bun”. Astfel, prin practicarea sportului circulatia sangvina de la nivelul organelor corpului se realizeaza fara dificultate, in acelasi timp fiind prevenite formarea placilor de grasime pe peretii arterelor inimii, creierului, rinichilor si altor organe.
• Previne osteoporoza. Femeile care au un stil de viata activ isi pastreaza densitatea osoasa, chiar daca odata cu inaintarea in varsta sunt mai expuse osteoporozei.
Practicarea exercitiilor fizice sporeste tonusul muscular, mineralizarea oaselor, intarirea articulatiilor si tendoanelor. Mai mult, cei care fac zilnic miscare, cel putin 30 de minute, prezinta un risc mai scazut de fracturare a oaselor vertebrale si a soldului.
• Este un remediu eficient pentru insomnie. Pentru un somn odihnitor este suficienta o plimbare seara pentru a pune sangele in miscare. In functie de cat de intensa este activitatea, si somnul va avea o calitate mai buna.
• Asigura starea de bine. Practicarea cu regularitate a sportului creste in organism nivelul de endorfine, adica a substantelor care au un rol important in reglarea somnului, dar si in controlul apetitului, a metabolismului si asigura starea de bine.
Endorfinele sunt considerate hormonii fericirii pentru ca amelioreaza starile de anxietate, tensiunea nervoasa, depresia. Mai mult, exercitiile fizice reduc din organism cantitatea de cortizol, hormonul stresului.
• Intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor.
• Scade riscul de cancer mamar. Femeile care practica zilnic sport au un risc cu 20% mai scazut de se imbolnavi de acest tip de cancer.
• Contribuie si la mentinerea frumusetii tenului. Astfel, dupa exercitii de aerobic, tenul va deveni luminos si isi va recapata stralucirea. Mai mult, miscarea ajuta si la mentinerea nivelului optim de cortizol, acest lucru fiind benefic pentru sanatatea tenului, scazand riscul de aparitie al acneei.
De asemenea, sportul are si rolul de a mari producerea de colagen, ceea ce va duce la pastrarea fermitatii si elasticitatii tenului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- 10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol
- De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile
- Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- 10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Scaderea in greutate prin sport
- Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat
- Combaterea obezitatii prin sport