Mituri legate de fitness. Opinia specialistilor
1. Unde nu e durere, nu e nici castig
SusAcest principiu este daunator. La inceputul antrenamentului este normal sa apara dureri musculare.
Durerile osoase, articulare, intinderile de muschi sau ligamente sunt insa nefiresti si nu trebuie ignorate, deoarece tendinta este spre agravare.
De aceea, se recomanda inceperea exercitiului la sfatul medicului, incet, cu atentie, pentru a preveni accidentarile.
Ameliorarea unor simptome ale menopauzei
Specialistii afirma ca aceasta afirmatie este falsa, existand mai multe moduri de a face miscare, potrivite pentru fiecare persoana in parte. Urmarirea scopurilor individuale presupune incorporarea diferitelor tipuri de exercitii si obiceiuri, in programul de antrenament, in functie de preferintele personale, cu scopul obtinerii rezultatelor optime si prevenirii accidentarilor.
Cuprins articol
- 1. Unde nu e durere, nu e nici castig
- 2. Exista un singur mod ideal de a face miscare
- 3.Transpiratia intensa topeste tesutul adipos
- 4. Consumul de apa cauzeaza crampe
- 5. Exercitiile cu greutati pot duce la deformarea corpului
- 6. Miscarea este o cale sigura de scadere in greutate
- 7. Se poate scadea in greutate tintit, de la nivelul unei parti a corpului
- Citeste pe aceeasi tema
2. Exista un singur mod ideal de a face miscare
SusSpecialistii afirma ca aceasta afirmatie este falsa, existand mai multe moduri de a face miscare, potrivite fiecarei persoana in parte. Urmarirea scopurilor individuale presupune incorporarea diferitelor tipuri de exercitii si obiceiuri, in programul de antrenament, in functie de preferintele personale, cu scopul obtinerii rezultatelor optime si prevenirii accidentarilor.
3.Transpiratia intensa topeste tesutul adipos
SusAlta afirmatie falsa, gradul de transpiratie din timpul efortului fiind un indicator al capacitatii organismului de a-si pastra temperatura normala. Transpiratia se produce cand corpul incepe sa inmagazineze caldura, senzatia de racorire aparand atunci cand transpiratia se evapora. Nu exista nici o corelatie cu cantitatea de energie sau numarul de calorii consumate.
4. Consumul de apa cauzeaza crampe
SusCrampele sunt de fapt un simptom al deshidratarii. Consumul de apa previne deshidratarea, scazand astfel riscul de producere al crampelor.
5. Exercitiile cu greutati pot duce la deformarea corpului
SusAcest mit opreste multe femei de la antrenamentele cu greutati, insa specialistii au concluzionat ca principalul factor care influenteaza forma corpului este cel genetic.
Mai putin de 1% dintre oameni au predispozitia genetica de dezvoltare exagerata a muschilor dupa antrenamente cu greutati. Aceste tipuri de exercitii sunt deosebit de importante in orice program de antrenament.
In timp ce exercitiile aerobice stimuleaza functia cardio-respiratorie, iar intinderile imbunatatesc flexibilitatea, exercitiile cu greutati cresc forta si rezistenta, toate cele trei grupe contribuind la realizarea unui program optim de activitate fizica.
6. Miscarea este o cale sigura de scadere in greutate
SusDesi acesta pare rezultatul evident al activitatii fizice, lucrurile nu stau chiar asa. In cursul unui program de antrenament se poate creste in greutate, prin schimbarea compozitiei corpului: se pierde tesut adipos si se castiga tesut muscular. Chiar daca greutatea creste, se observa un efect estetic favorabil, deoarece fibrele musculare mai dense tind sa ocupe un volum mai redus.
Un element important de luat in considerare este dieta. Cand o persoana sedentara si cu o dieta necorespunzatoare incepe sa faca miscare, cu pastrarea aceleiasi diete, este posibil sa scada in greutate, dar aceasta scadere va fi minima. Cea mai buna metoda de a obtine rezultate optime este de a combina programul de exercitii cu o dieta corespunzatoare.
7. Se poate scadea in greutate tintit, de la nivelul unei parti a corpului
SusAcesta este pur si simplu un mit, deoarece, indiferent de cat se exerseaza o anumita zona, reducerea localizata a tesutului adipos este imposibil de obtinut, din punct de vedere fiziologic.
Specialistii explica ca grasimea se depune proportional la nivelul intregului corp. De obicei zonele in care tesutul adipos se depune cel mai repede sunt zonele de unde acesta se mobilizeaza cel mai greu. La barbati, zona dificila este abdomenul, pe cand la femei zonele problematice sunt soldurile, fesele si coapsele.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate
- Beneficiile sportului asupra organismului
- Secretul unghiilor frumoase
- Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da orga ...
- 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Nu renunta la sport in sezonul rece!
- Noi abordari in fitness
- Fitnessul cardiovascular