Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Exercitii qigong

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2012

Generalitati

Sus
Exercitii qigong

Durerea, dar si alte probleme de sanatate pot fi rezultatul blocarii energiei chi, conform filozofiei chineze antice. Exercitiile de qigong se concentreaza asupra respiratiei si miscarilor libere. Exercitiile de qigong au rolul de a creste fluxul chi-ului prin corpul unei persoane.

Chiar si copiii pot face miscarile de qigong alaturi de parintii lor, pot aplica principiile sarcinilor zilnice si pot face exercitiile fizice. Miscarile nu sunt obositoare, iar copiii vor putea urma cu usurinta instructiunile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Briza de toamna
  3. Briza de toamna pentru copii
  4. Cauta norii
  5. Respiratie abdominala pentru copii
  6. Exercitiul "vulturul isi intinde aripile"- pentru copii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Briza de toamna

Sus

Briza de toamna este unul dintre exercitiile fundamentale ale qui gong care incurajeaza libertatea miscarilor spatelui. Incepeti cu genunchii usor indoiti si bratele pe langa corp. Ridicati bratele la nivelul taliei si rasuciti corpul spre stanga.

Cu bratele indoite la un unghi de 45 de grade, rotiti-va incet de la stanga la dreapta si apoi de la la dreapta la stanga. Faceti acest exercitiu timp de 3-5 minute, concentrandu-va sa faceti miscarile cat mai lente si mai gratioase. Miscarile se vor face cel mai bine afara, la soare sau intr-o camera bine luminata.

Briza de toamna pentru copii

Sus

Acest exercitiu consolideaza muschii spatelui si gatului si poate indeparta stresul de zi cu zi. Stati cu picioarele paralele si privirea inainte, cu barbia usor aplecata, in timp ce tineti bratele intinse si genunchii usor indoiti. Inspirati si intindeti bratul drept, cotul indoit, indepartat de talie, cu palma stanga indreptata spre sol.

Expirati adanc spre stanga si intorceti-va usor spre aceasta directie, inainte de a intoarce palma dreapta spre sol. Apoi rotiti-va incet spre dreapta si rotiti palma stanga spre sol, iar palma dreapta spre exterior.

Cauta norii

Sus

Indoiti usor genunchii si ridicati-va bratele la nivelul pieptului. Indoiti bratul drept, astfel incat antebratul sa fie pozitionat in fata toracelului si bratul stang sa fie pozitionat in fata corpului, la nivelul gatului.

In timp ce va rotiti dinspre stanga catre dreapta si inapoi, schimbati pozitia mainilor (bratul drept la nivelul gatului si cel stang la nivelul toracelui). Faceti acest lucru timp de 3-5 minute. Cel mai bine, exercitiul poate fi facut in aer liber sau intr-o camera mai mare.

Respiratie abdominala pentru copii

Sus

Multi oameni practica respiratia toracica, potrivit specialistilor in acupunctura. Respiratia abdominala poate ajuta copiii sa elimine energia negativa.

Pentru inceput, stati cu picioarele impreunate, plasati o mana la aproximativ 3 cm sub buric si cealalta mana pe buric. Deschideti gura si incercati sa va eliberati mintea de ganduri. Apasati abdomenul cu palmele, asigurandu-va ca nu inspirati si mentineti pozitia timp de 2 secunde. Eliberati apoi palmele, expirati si mentineti pozitia pentru alte 2 secunde. Dupa ce ati completat 10 repetitii, plasati mainile pe langa corp si stati in picioare nemiscati, timp de 5 minute.

Exercitiul "vulturul isi intinde aripile"- pentru copii

Sus

Copiii pot mima miscarile unui vultur pentru a imbunatati echilibrul si a curata plamanii de aerul statut, prin efectuarea acestui exercitiu. Stati cu picioarele impreunate si cu fata inainte, cu barbia in piept si cu bratele atarnand pe langa corp.

Inspirati in timp ce ridicati mainile in lateral, cu palmele ridicate, indreptate catre exterior. Expirati si indoiti usor talia, in timp ce aduceti bratele in pozitia initiala. Inspirati, apoi arcuiti corpul usor pe spate, in timp ce ridicati din nou mainile. Reveniti la pozitia initiala pentru a marca sfarsitul unei repetitii.


Medici specialisti Sanatate sport

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate