Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale)
Generalitati
SusIn cazul multor persoane, efectuarea de exercitiu fizic moderat si mentinerea in limite normale a greutatii corporale poate reprezenta o metoda eficienta de a mentine la un nivel minim simptomele bolii de reflux gastro-esofagian.
Cu toate acestea, pentru unele persoane, in special pentru atletii care urmeaza regimuri intense de fitness, efectuarea exercitiilor fizice in mod eficient poate avea un efect secundar neplacut: aparitia refluxului acid din stomac in esofag, manifestat prin aparitia pirozisului (senzatia de arsura in spatele sternului).
Cuprins articol
Masuri de prevenire a pirozisului
SusIn cele ce urmeaza sunt prezentate cateva instructiuni pentru a putea fi in forma fara aparitia pirozisului (arsurilor retrosternale).
Nu trebuie efectuate exercitii fizice in primele doua ore dupa masa
In conditiile in care stomacul este plin, presiunea existenta la nivelul sfincterului esofagian (inelul muscular dintre esofag si stomac) poate duce la aparitia refluxului gastroesofagian.
Consumul unor alimente usoare inainte de efectuarea exercitiilor
In general, trebuie evitate mancarurile care sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a refluxului acid, cum ar fi ciocolata, sucurile de citrice, bauturile cofeinizate si mancarurile condimentate sau grase. Unele asociatii care se ocupa cu managementul arsurilor retrosternale recomanda ca, inainte de efectuarea exercitiilor, sa se opteze pentru consumarea unor alimente sarace in proteine si grasimi si bogate in carbohidrati.
Hidratarea
Pe tot parcursul efectuarii exercitiilor trebuie consumata o cantitate semnificativa de apa; astfel organismul se mentine hidratat si digestia are loc in conditii optime.
Durerea in piept, in cazul in care apare, trebuie luata in serios
"Din nefericire, durerea din cadrul pirozisului este complet nediferentiabila de cea cauzata de afectiuni cardiace", a declarat dr. David Carr-Locke, director de endoscopie la Brigham si Spitalul de Femei din Boston. "Aceleasi terminatii nervoase sunt afectate", a mai declarat el. Concluzia ce reiese de aici este ca totul trebuie facut cu grija: orice durere in piept trebuie investigata de catre medic.
Medicamentele trebuie luate in mod regulat
In cazul in care arsurile retrosternale apar in mod constant in timpul efectuarii exercitiilor fizice, trebuie luate medicamente inainte. Dr. J. Patrick Waring, gastroenterolog la Spitalul Piedmond din Atlanta, recomanda utilizarea blocantelor de receptori histaminici de tip 2 (a caror stimulare produce eliberarea sucului gastric), care se pot elibera fara prescriptie medicala. Daca simptomele sunt severe, poate fi necesara eliberarea unei prescriptii medicale de catre medicul de familie.
Luarea in considerare a unor activitati mai putin intense
"Orice activitate care presupune efectuarea multor sarituri si a altor miscari oscilatorii se asociaza cu o probabilitate crescuta de aparitie a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian", este de parere dr. Lawrence J. Cheskin, profesor asociat la Scoala de Medicina Johns Hopkins. De asemenea, el este de parere ca activitati mai putin solicitante, cum ar fi de exemplu mersul, au o probabilitate mai mica de a cauza probleme.
Cel mai important: continuarea efectuarii activitatilor fizice
Cu toate ca activitatile fizice pot provoca pirozis la unele persoane, Cheskin este de parere ca efectuarea activitatilor fizice chiar in conditiile aparitiei refluxului acid reprezinta o varianta mult mai buna decat o viata sedentara, dar fara simptome.
"Exercitiul fizic are atat de multe beneficii", este de parere Cheskin. "Ultimul lucru pe care il doresc este ca oamenii sa inceteze sa mai faca exercitii. Prefer ca oamenii sa aiba pirozis - care poate fi tinut sub control cu ajutorul medicamentelor - decat sa faca infarct".
Deci, in cazul in care in timpul efectuarii activitatilor fizice apar arsuri retrosternale, trebuie consultat medicul. Desi modificarea programului de exercitii poate fi o masura eficienta, Cheskin recomanda utilizarea medicamentelor pentru boala de reflux gastroesofagian si mentinerea nemodificata a programului de fitness.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Esentialul despre gastrita
- Boala de reflux gastroesofagian
- Scaderea in greutate prin sport
- Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat
- Combaterea obezitatii prin sport
- 5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport
- Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera
- Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate
- Beneficiile sportului asupra organismului