De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile
Generalitati
SusEste firesc sa va asteptati la rezultate pozitive in urma sustinerii antrenamentelor fizice regulate, care ar trebui sa va scape treptat de kilogramele in plus si sa va tonifice musculatura.
Dar ce se intampla atunci cand sesiunile de fitness sau sportul practicat nu par sa mai aiba niciun efect Intervine necesitatea de a depista erorile pe care le comiteti si de a va reorganiza strategia de mentinere a siluetei si sanatatii prin miscare.
Greseli frecvente in rutina sportiva
SusIn primele saptamani sau chiar luni de la inceperea unei rutine sportive regulate, constatati ca efortul depus se concretizeaza in kilograme pierdute saptamanal si haine tot mai incapatoare. Este foarte posibil sa urmeze, apoi, o perioada de stagnare, in care antrenamentele fizice par sa nu mai aiba niciun efect. De vina sunt o serie de greseli comune, care au din fericire si solutii usor de pus in practica!
1. Ritmul si intensitatea ramase neschimbate
Acelasi antrenament care a functionat vreme indelungata poate sa devina complet ineficient, dupa ce organismul se adapteaza si devine tot mai performant in efectuarea anumitor miscari. Acest lucru inseamna ca, odata cu trecerea timpului, sesiunea de 30 de minute de cardio nu mai solicita in egala masura corpul, care incepe sa arda tot mai putine calorii.
Pentru a va bucura de rezultate excelente in timp, este important sa diversificati tipurile de antrenament fizic si sa iesiti din zona de confort, crescand frecventa, intensitatea sau durata sesiunii de sport. Diversificati exercitiile, astfel incat fiecare dintre acestea sa fie, de fiecare data, o provocare.
2. Suprasolicitarea
Este posibil sa va surmenati din punct de vedere fizic, iar acesta sa fie motivul intarzierii rezultatelor pe care le asteptati dupa ce faceti sport. In cazul in care nu faceti pauze in timpul antrenamentului, mergeti zi de zi la sala de fitness sau folositi greutati prea mari in exercitiile de forta, riscati sa va alegeti cu leziuni musculare, nicidecum cu muschi tot mai dezvoltati. Alte simptome ale suprasolicitarii sunt oboseala, durerile de cap, insomnia si lipsa de motivatie.
Solutia este sa luati o pauza de 2-3 zile de antrenamente, astfel incat organismul sa beneficieze de un ragaz necesar pentru refacere si odihna. Consumati alimente bogate din punct de vedere nutritional si nu sariti peste somnul de noapte de minimum 8 ore. Abia apoi puteti incepe, treptat, sa reluati programul sportiv, la o durata mai mica si cu o intensitate redusa.
3. Aportul caloric prea mare pentru efortul depus
Cu alte cuvinte, mancati mai multe calorii decat reusiti sa ardeti la sala de fitness. Considerati ca este in regula sa savurati un covrig dupa antrenament, de vreme ce banda de alergat v-a aratat ca ati ars 800 de calorii. In realitate, aceste dispozitive de monitorizare supraestimeaza caloriile eliminate, pentru a creste gradul de motivatie.
In plus, este important sa creati un deficit caloric pentru a slabi si a tonifia musculatura. Acordati mai multa atentie dietei si monitorizati caloriile care provin din hrana zilnica, astfel incat sportul sa dea cu adevarat rezultate.
4. Oboseala cronica si stresul
Ecuatia formei fizice perfecte nu este compusa doar din dieta si miscare. Cand organismul este obosit sau nivelul de stres depaseste limitele normale, corpul nu se mai poate adapta la fel de bine influentei pozitive a miscarii.
Somnul este esential pentru regenerarea musculara, iar stresul produce tulburari hormonale, care cresc predispozitia la ingrasare. Odihniti-va mai mult si apelati la tehnici de relaxare (meditatie, yoga, exercitii de respiratie etc.), daca epuizarea si stresul va afecteaza starea generala de bine.
5. Inactivitatea din afara antrenamentelor fizice
Daca natura locului de munca va predispune la statul pe scaun timp de 8 ore in fiecare zi, acest sedentarism profesional va poate sabota rezultatele pe care ar trebui sa le obtineti dupa ce sustineti un antrenament fizic. Cercetatorii arata ca oamenii activi pe toata durata zilei (nu doar in sala de fitness) sunt cei care se mentin cel mai bine in forma pe termen lung.
Prin urmare, nu va rezumati doar la joggingul ocazional si faceti miscare cu orice ocazie in pauza de masa de la pranz, intr-o plimbare, urcand si coborand scarile sau facand orice activitate care nu va permite sa va asezati pe un scaun.
6. Asteptarile prea mari
O alta cauza a nemultumirii personale fata de rezultatele obtinute prin sport poate fi perceptia personala gresita asupra acestora. Este posibil sa aveti asteptari prea mari cu privire la pierderea unui anumit numar de kilograme intr-o perioada de timp sau sa va concentrati pe o singura regiune corporala cu probleme si sa ignorati alte progrese pe care le faceti.
Fiecare corp slabeste si se tonifica in ritmul sau propriu. Chiar daca bratele nu arata inca asa cum sperati dupa ce ati lucrat musculatura de la nivelul lor, cu siguranta hainele nu mai sunt la fel de stramte, tonusul general este mai ridicat, iar rezistenta fizica a crescut si ea sesizabil.
7. Efectuarea doar de antrenamente cardio
Antrenamentele de tip cardio sunt importante pentru arderea caloriilor, insa un plan corect de efectuare a exercitiilor include si exercitii de forta si de imbunatatire a flexibilitatii corporale. Alergatul sau mersul pe biclicleta va ajuta sa ardeti calorii si sa va imbunatatiti sanatatea cardiovasculara, insa nu schimba compozitia tesuturilor prin dezvoltarea musculara.
Introduceti in sesiunea de fitness exercitii de ridicare a greutatilor si de gimnastica (fandari, flotari, genuflexiuni etc.), cel putin de doua ori pe saptamana, pentru a culege beneficiile antrenamentelor de rezistenta. Printre acestea se numara reducerea cantitatii de grasime din corp si cresterea masei musculare si a densitatii osoase.
8. Recompensele prin mancare
Daca obisnuiti sa va recompensati efortul depus la sala de fitness cu o felie de pizza sau cu un desert, atunci rezultatele pozitive nu vor aparea prea curand. Gasiti ale metode prin care va puteti premia harnicia sportiva, precum vizionarea unui film bun sau achizitionarea unei piese vestimentare noi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Dr. Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Durerile de urechi, cauze posibile
- Motivele anxietatii la trezirea din somn
- Oboseala constanta - cauze posibile
- Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
- Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile
- Transpiratia nocturna: semnificatii posibile
- Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile
- Motivele furnicaturilor de la nivelul scalpului
- De ce ti se zbate ochiul? Cauze posibile