Cum te ajuta inotul sa te mentii in forma
Generalitati
SusInotul este unul dintre sporturile care ofera o multitudine de beneficii sanatatii. Este un sport ideal pentru persoanele care doresc sa piarda din kilogramele acumulate, sau pentru cei care au probleme de circulatie sau la coloana vertebrala.
Beneficiile inotului exista si in ceea ce priveste reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui.
De asemenea, ajuta in stimularea circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei unor boli cardiovasculare si intareste ligamentele articulare.
Nu in ultimul rand, inotul aduce o stare de spirit foarte buna, estompeaza starile de anxietate si reuseste sa amelioreze simptomele depresiei si relaxeaza muschii mai mult decat o face masajul.
Care sunt principalele beneficii ale inotului
Sus• Tonifiaza muschii fesieri, pectoralii, coapsele, gambele si abdomenul. Apa contribuie la antrenarea musculaturii. Mai mult, prin inot sunt protejate articulatiile si oasele, in felul acesta rata de fracturi fiind mult diminuata. De asemenea, inotul poate sa fie de ajutor in caz de scolioza si este indicat inclusiv pacientilor care au hernie de disc.
• Oxigeneaza creierul. Inotul stimuleaza sistemul nervos central si contribuie la oxigenarea acestuia. Facand efort fizic corpul consuma mai mult oxigen si implicit are nevoie sa primeasca o cantitate mai mare de aer.
Oxigenul asimilat e transportat prin vasele sanguine, ce sunt de asemenea puse in functiune de pulsul alert, catre creier si intreg organismul, obtinandu-se o circulatie si vascularizare benefice.
Acest lucru duce si la regenerarea celulelor creierului. Inotul antreneaza reflexele motorii, ajuta echilibrul si coordonarea, dezvolta puterea de concentrare si atentia.
• Combate depresia, reduce stresul. Inotand, creierul creste secretia de endorfine, acele substante produse cu scopul de a combate, pe de-o parte, efectele stresului si ale durerii, iar pe de alta parte, de a induce o stare de relaxare a organismului si de a intari sistemul imunitar.
• Este de ajutor pacientilor cu artrita. Inotul ajuta la reducerea durerilor cauzate de artrita si prin inot se limiteaza rigiditatea musculaturii.
• Optiune buna pentru pacientii cu astm. Mediul umed al piscinelor interioare face ca inotul sa fie o activitate excelenta pentru persoanele cu astm bronsic, printr-un control mai bun al respiratiei.
• Iti imbunatateste somnul si inlatura insomnia. Dupa o ora de inot persoana in cauza este mai relaxata si poate sa doarma linistita.
• Previne diabetul zaharat. Inotul creste cantitatea de insulina, aceasta avand rolul de a readuce la normal cantitatea de glucoza, pe care o transforma in glicogen.
• Aduce o stare de bine, poate inlatura starile de depresie sau de anxietate, fiind un adevarat pansament pentru psihic.
• Arde calorii. Inotul este una dintre cele mai eficiente modalitati de ardere a caloriilor. O inotare usoara poate arde peste 200 de calorii in doar o jumatate de ora.
• Contribuie la sanatatea inimii si la reducerea bolilor cardiovasculare. Sunt studii care sustin ca numai 30 de minute de inot pe saptamana pot ajuta la prevenirea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si a diabetului zaharat de tip 2.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Dr. Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Accidentele provocate de inot si prevenirea lor
- Inotul, intre risc si beneficiu
- Alergia la frig
- Copilul supradotat… speranta secreta a multor parinti
- Cum functioneaza exercitiile cardio
- Sfaturi legate de siguranta la plaja
- Mituri despre sanatate pe timp de vara
- Siguranta exercitiilor fizice in timpul verii
- Pericolele frecventarii piscinelor publice