Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice
Leziunea ligamentului incrucisat anterior
SusLigamentul incrucisat anterior este unul din cele patru ligamente primare din jurul articulatiei genunchiului si este un stabilizator important al genunchiului.
Ligamentul incrucisat anterior poate fi urmarea unei traume sau a unei activitati sportive. Exista doua tipuri de tratament: nechirurgical si chirurgical (reconstructia de ligament incrucisat anterior).
In cazul in care genunchiul are un deficit sau nu exista suficient ligament incrucisat anterior, reconstructia se va baza pe celelalte trei ligamente (dar si pe stabilitatea inerenta a muschilor si articulatiilor inconjuratoare) pentru stabilizarea articulatiei genunchiului.
Acest lucru nu este intotdeauna suficient si ar putea sa apara episoade recurente de instabilitate - senzatia ca genunchiul pur si simplu fuge.
Cuprins articol
- Leziunea ligamentului incrucisat anterior
- Argumente pro si contra interventiilor chirurgicale
- Cine are nevoie de operatia de ligament incrucisat anterior?
- Reconstructia de ligament incrucisat anterior
- Riscuri
- Recomandari
- Recuperarea dupa perioada post-interventie
- Reconstructia leziunilor de ligament incrucisat anterior si de ligament incrucisat posterior
- Exercitii de stretching
- Exercitii de rezistenta
- Consideratii
- Citeste pe aceeasi tema
Argumente pro si contra interventiilor chirurgicale
SusArgumente pro:
- Operatia permite revenirea in activitatile sportive la un nivel ridicat de performanta
- Interventia chirurgicala protejeaza deteriorarea viitoare a cartilajului genunchiului
- In urma operatiei, genunchiul poate fi aproape normal.
Argumente contra:
- Chirurgia nu este 100% eficace - in unele cazuri situatia nu se imbunatateste
- Multe activitati pot fi realizate si fara interventia chirurgicala in cazul ligamentului incrucisat anterior
- Este posibil sa apara complicatii in urma operatiei.
Cine are nevoie de operatia de ligament incrucisat anterior?
SusPrintre persoanele la care este necesara interventia chirurgicala in cazul leziunilor de ligament incrucisat anterior se numara:
- sportivii care doresc sa se reintoarca la activitatile sportive (fotbal, baschet), in forma adecvata
- persoane care prezinta episoade recurente de instabilitate in zona genunchiului, din cauza deficitului sau insuficientei de ligament incrucisat anterior.
- cei care nu doresc sa incerce terapia conservatoare.
Reconstructia de ligament incrucisat anterior
SusDesi majoritatea oamenilor (inclusiv medicii) se refera adesea la interventia chirurgicala, ca la o reparatie de ligament incrucisat anterior, este mai corect daca aceasta este numita reconstructie de ligament incrucisat anterior.
Ligamentul incrucisat anterior, o data complet rupt, nu poate fi reparat. Optiunile pentru reconstructia de ligament incrucisat anterior sunt:
- folosirea a 1/3 din portiunea centrala a tendonului patelar, tendonul care leaga rotula (patela) la tibie, pentru a crea un nou ligament. Se va recolta tesut, dar si o grefa de os, care va fi plasata in zona genunchiului si care va contribui la vindecarea oaselor. Dezavantajul este prezenta durerii de genunchi in urma interventiei chirurgicale, durere ce poate persista ani de zile.
- utilizarea unei portiuni de tendon din partea din spate a coapsei. In acest scop se va recolta tendonul din spatele coapsei pentru a se crea o grefa. Avantajul este ca nu vor exista perturbari in recoltarea grefei si vor exista mai putine riscuri sa apara durerea la nivelul genunchiului, dupa interventia chirurgicala. Cu toate acestea, multi chirurgi pun sub semnul intrebarii stabilitatea acestui tip de operatie.
- multi dintre pacienti opteaza pentru grefele de la donatori de tesut al tendonului paletar, iar interventia chirugicala este aceeasi cu primul tip descris. Problema in cazul acestei proceduri este procesul de sterilizare in urma caruia sunt distruse celulele vii ale grefei. Acest lucru inseamna ca timpul de vindecare al grefei va fi mai lung si situatia va avea un grad de incertitudine.
In plus, exista si un risc minor de infectie, cum este in cazul oricarui tesut donat. Avantajul este ca aceasta procedura poate fi realizata artroscopic in intregime si durerea post-operatorie este destul de putin resimtita.
Cea mai buna decizie pentru chirurgia de ligament incrucisat anterior variaza de la o persoana la alta si de la un chirurg la altul. Este important sa se discute cu medicul despre optiunile de reconstructie ale ligamentului incrucisat anterior. Cele mai multe studii specifica diferentele pe termen lung dintre interventiile chirurgicale care presupun grefa de tendon paletar si grefa de tendon din partea din spate a coapsei.
Grefa cu tesut de la donator este mai putin fiabila pentru ca este vorba despre o inteventie chirurgicala minora si nu este implicata nici una dintre complicatiile asociate cu recoltarea de grefa. De aceea multi pacienti prefera in continuare aceasta metoda de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior.
Riscuri
SusRiscurile chirurgiei de ligament incrucisat anterior
Exista multiple riscuri care difera ca si gravitate. Acestea includ: lipsa de grefa, slabirea grefei si riscul ca grefa sa nu ofere stabilitatea optima a genunchiului dupa interventia chirurgicala. Toate acestea pot necesita o interventie chirurgicala de revizuire reconstructiva.
Complicatiile asociate cu operatia de ligament incrucisat anterior sunt aceleasi existente in cazul tuturor procedurilor si interventiilor chirurgicale. Cel mai important este riscul aparitiei infectiilor. Acest lucru este intalnit mai ales la pacientii care primesc grefa de la donatori, in special in situatia in care donatorul sufera de boli nedepistate care s-ar fi putut transmite prin intermediul grefei.
De asemenea, exista riscuri legate de anestezie. Acestea ar trebui discutate cu medicul anestezist inainte de operatia pentru leziunile de ligament incrucisat anterior. La toate acestea, sansa unei operatii de succes pentru leziunile de ligament incrucisat anterior este de aproximativ 90%. Este important ca pacientii sa inteleaga ca aceasta este o procedura importanta.
La fel de esential este si efortul post-operator al pacientului. Fara a urma un protocol corespunzator de reabilitare, rata de esec in cazul operatiei leziunilor de ligament incrucisat anterior creste in mod dramatic.
Ce se intampla in cazul celor care nu aleg interventia chirurgicala pentru tratarea ligamentului incrucisat anterior?
Multe persoane opteaza pentru terapia fizica pentru consolidarea muschilor din jurul genunchilor, in efortul de a evita interventia chirurgicala pentru leziunile de ligament incrucisat anterior.
Multi sportivi incearca sa sa se reabiliteze pe cont propriu. Unii medici prescriu si orteza pentru sustinerea genunchiului, in plus, cele mai multe studii au confirmat ca ortezele diminueaza impactul si ajuta la ameliorarea durerii.
Care sunt riscurile atunci cand nu se alege interventia chirurgicala pentru tratarea leziunilor de ligament incrucisat anterior?
Nimeni nu va muri daca ligamentul incrucisat anterior nu este intr-o stare perfecta, dar ar putea exista dezavantaje importante asociate cu lipsa operatiei. Un factor important este calitatea vietii. Multi pacient se bazeaza pe anumite activitati pentru a-si mentine sanatatea mintala.
Daca o persoana nu poate obtine satisfactii din alte activitati cu exceptia activitatilor fizice care necesita sanatatea ligamentului incrucisat anterior, atunci interventia chirurgicala este cea mai buna optiune. De asemenea, noi studii au confirmat ca bolile degenerative, care implica modificari la nivelul genunchiului, pot fi accelerate la pacientii la care nu s-a intervenit in timp util pentru amelioarea leziunilor de ligament incrucisat anterior.
Acest lucru inseamna ca in timp, s-ar putea deteriora cartilajul genunchiului. Multi chirurgi recomanda intr-o prima etapa, ca un pacient tanar sa incerce un tratament care sa nu implice chirurgia si daca apar episoade repetate de instabilitate (dupa leziunea initiala) atunci ar trebui sa se apeleze la chirurgie reconstructiva.
Recomandari
Sus- Yoga este un mod excelent prin care se vor consolida atat rezistenta cat si echilibrul, inainte de interventia chirurgicala, dar si post-chirurgical, intrucat este destul de dificil pentru o persoana care a suferit o operatie, sa se poata echilibra intr-un picior atunci cand se sprijina in carje.
- Asteptati o perioada de timp inainte de operatie. Uneori genunchiul poate fi inflamat si nu poate permite realizarea exercitiilor pentru cresterea rezistentei si nici cele de echilibru. Interventia chirurgicala va avea sanse mai mari de succes dupa ce dispare inflamatia. Important este sa nu intervina alte traume sau situatia sa nu se agraveze.
- Gheata este o alternativa buna, dar doar daca este schimbata constant, la 1-2 ore. Se recomanda aplicarea de cuburi mai mari de gheata pentru a rezista mai mult timp si a nu se topi imediat dupa aplicare.
- Evitati sa sariti sau sa va sprijiniti pe piciorul afectat, timp de o saptamana dupa operatie. O alternativa ar fi chiar si utilizarea unui scaun cu rotile atat in interiorul cat si in exteriorul locuintei. In urma miscarilor suplimentare, nerecomandate, se poate declansa sangerarea interna care va necesita noi interventii medicale.
- Pentru recuperare, ca reper, este recomandat sa se tina cont de nivelul de durere al corpului ca indiciu pentru viteza de recuperare. Este chiar indicat ca exercitiile de recuperare sa fie exersate lent, daca provoaca durere sau alt disconfort.
- Este recomandat, chiar si in interiorul casei sa se foloseasca un cos pe roti in care sa se transporte diverse obiecte dintr-un loc intr-altul. Va fi o provocare pentru oricine sa isi mute obiectele din casa in timp ce se deplaseaza cu ajutorul carjelor.
- Nu se vor atinge degetele de la picioare si nici nu se va intinde piciorul pentru a fi incaltat/descaltat de sosete, intrucat in timpul acestei operatiuni se vor intinde intr-un mod nerecomandat, ligamentele incrucisate anterioare.
Recuperarea dupa perioada post-interventie
Sus- la 1,5 saptamani - nu va mai fi necesara aplicarea de comprese locale cu gheata, intrucat inflamatia va disparea
- la 2,5 saptamani - se poate incepe sofatul (cu atentie) si se vor utiliza calmante atunci cand apare durerea
- la 3 saptamani - se va putea renunta la carje si va fi momentul pregatirii pentru mersul pe jos
- la 3.5 saptamani - cel operat va fi capabil sa urce/sa coboare scarile
- la 4 saptamani - se va putea merge fara carje, va putea fi posibila deplasarea cu bicicleta si se vor face genuflexiuni usoare
Reconstructia leziunilor de ligament incrucisat anterior si de ligament incrucisat posterior
SusAcestea sunt doar doua din cele patru ligamente majore ale genunchiului si ajuta la stabilizarea articulatiei genunchiului, conectarea oaselor piciorului si impiedica genunchiul sa se deplaseze.
Ruptura de ligament este des intalnita, mai ales in timpul activitatilor care implica alergari, pivotari si sarituri. La multi oameni nu este necesara reconstructia, insa sportivii, in mod special, aleg tratamentul chirurgical pentru a rezolva aceasta problema si pentru a putea sa se reintoarca la stilul lor de viata, activ.
Pe parcursul reconstructiei, ligamentul deteriorat este indepartat si este inlocuit cu un ligament nou construit, cu tesut din alta parte a piciorului sau de la un donator.
Exercitii de stretching
SusTerapia fizica va debuta cu exercitii de stretching care pot contribui la restabilirea flexibilitatii genunchiului si vor preveni rigiditatea, stimuland circulatia sanguina la nivelul genunchiului ranit. Pot fi facute extensii ale genunchilor si ridicari pe varfuri.
Pentru extensia genunchilor, intindeti-va la sol si asezati calcaiul piciorului pe podea, tinand genunchiul indoit. Coborati treptat piciorul pana este complet intins. Mentineti pozitia pentru cateva secunde si apoi reveniti la pozitia initiala.
Pentru a obtine rezultate cat mai bune, incepeti exercitiul tinand piciorul afectat intins si calcaiul pe podea. Apoi indoiti incet genuchiul si miscati calcaiul catre fese.
Exercitii de rezistenta
SusO data ce genunchiul este suficient de stabil (in general dupa sase saptamani), se vor incepe exercitiile de rezistenta, care ajuta la consolidarea muschilor piciorului.
Ridicati piciorul la 6-10 cm de sol, mentineti pozitia timp de 5-10 secunde si apoi coborati piciorul pe sol. Repetati exercitiul. Impingeti partea din spate a genunchiului catre sol. Mentineti circa 10 secunde pozitia si relaxati-va.
Consideratii
SusSe vor urma instructiunile medicului cu privire la recuperare si fizioterapie. Se va creste treptat intensitatea exercitiilor. Fortarea unui picior ranit poate pune in pericol sansele de recuperare. Fiecare persoana isi va reveni in ritmul sau propriu, dar majoritatea se pot reintoarce la activitatile normale la maxim 12 luni dupa interventia chirurgicala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului
- Durerile de genunchi
- Cum evitati traumatismele cauzate de sporturile de iarna
- Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata
- Probleme ortopedice intalnite la copii
- Ce este sindromul de tunel carpian? Interviu cu Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, ...
- Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare
- Exercitii de streching (intindere musculara) la birou: 12 ponturi simple
- Prim ajutor in fractura de glezna