Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna
Generalitati
SusIn acest moment al anului, cand sporturile de iarna sunt la mare cautare, exista inca foarte multi oameni care aleg un fotoliu confortabil in locul sportului.
Desi acest lucru nu este o idee rea, el are drept consecinta nefericita adaugare a catorva kilograme in plus la greutatea dumneavoastra intre lunile noiembrie si februarie.
Daca doriti sa preveniti acest lucru, ar trebui sa stiti ca multi dintre medicii din intreaga lume va recomanda sa practicati sporturi de iarna, deoarece acestea contribuie la mentinerea unui organism functional si la o viata mai sanatoasa.
Daca sunteti in cautarea unei modalitati de a va imbunatati sanatatea cu privire la aceste luni reci de iarna, sporturile dedicate acestui sezon sunt foarte bune, astfel ca ele va permit sa fiti in forma si sa atingeti o stare de spirit pozitiva.
Si unul dintre cele mai importante si interesante aspecte este ca aveti o gama larga de activitati din care sa puteti alege, variind de la schi la patinaj. Indiferent de preferintele dumneavoastra, exista mai multe optiuni de a alege, deci, daca aveti posibilitatea de a merge pe munti pentru anumite sporturi, ar trebui sa va bucurati pe deplin de aceasta oportunitate.
Fiind in aer liber, acest lucru este extrem de benefic pentru starea dumneavoastra generala de sanatate, chiar daca nu va puteti bucura si de razele soarelui, la fel cum se petrece in sezonul cald.
Cu toate acestea, faptul ca razele soarelui mai stralucesc din cand in cand pe cer va permite aprovizionarea cu vitamina D, in timp ce aerul curat de munte poate fi benefic pentru cei care sufera de probleme de alergie, astm bronsic sau tot felul de dificultati de respiratie din cauza poluarii. In acest sens, orice exercitiu de iarna reduce riscul de a suferi de o boala de inima sau riscul de a avea un accident vascular cerebral.
Este demn de remarcat faptul ca cei mai multi iubitori ai sporturilor de iarna sunt sportivi de agrement, mai degraba decat cei care practica fitness-ul. Ar putea fi un pic dificil pentru a incepe cu un sport de iarna, dar in cele din urma se dovedeste a fi un mod distractiv de a fi intiat in sport.
Persoana respectiva utilizeaza toate grupele musculare, dar presiunea este mai mare pe picioare si genunchi. In plus, medicii afirma ca o persoana de 70 kg arde aproximativ 300-400 de calorii pe ora atunci cand practica schi, iar atunci cand foloseste placa de snowboard, arde cam 500-550 de calorii pe ora.
Cuprins articol
Beneficiile sporturilor de iarna
SusDiferite studii clinice arata ca sporturile de iarna reprezinta cel mai bun mod de a trece peste sezonul rece si de a reduce energia care nu poate fi consumata decat prin miscare.
1. Schi fond-ul – schi fond-ul este unul dintre cele mai bune antrenamente corporale care exista la momentul actual. Acest sport activeaza toate grupele musculare majore in timp, inclusiv muschii de baza (situati la nivelul abdomenului, partea inferiora a spatelui si al pelvisului), de asemenea, reprezinta o provocare pentru sistemul cardiovascular. O ora de schi fond poate arde aproximativ 500-600 de calorii, in functie de intensitate si chiar ajuta la promovarea unui mai bun echilibru.
2. Coborarea cu schiurile – chiar daca un astfel de exercitiu poate dura cateva minute, veti putea folosi muschii cheie ai organismului foarte intens in aceasta perioada (cvadriceps, solduri, picioare). Pe masura ce prindeti viteza, corpul va imbunatati echilibrul, agilitatea, flexibilitatea, in timp ce va creste si puterea din muschii picioarele. Panta de schi este un antrenament bun pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Cu acest sport se pot arde intre 350-600 de calorii pe ora.
3. Snowboarding-ul – solicitantii care se bucura de fiorul vitezei si al adrenalinei pot gravita in mod natural cu snowboarding-ul, care foloseste intens muschii picioarelor si muschii de baza pentru a va ajuta sa va orientati si sa aveti un echilibru perfect atunci cand alunecati de pe munte. Flexibilitatea si agilitatea sunt competente-cheie necesare pentru a fi un snowboarder eficace si va puteti astepta sa va imbunatati acest lucru in mod semnificativ, daca practicati snowboard in mod regulat. Acest sport de iarna va arde mai mult de 450 de calorii pe ora, insa nu trebuie sa stati toata ziua pe munte, pentru ca trebuie sa evitati sa fiti prea obositi si acest lucru va duce probabil si la aparitia leziunilor.
4. Patinajul – cei mai mult oameni cred ca patinajul este un tratament placut in timpul iernii, nu o forma de exercitiu. Patinajul ofera un antrenament eficient pentru sistemul cardiovascular, ajutand la construirea muschilor picioarelor. Daca va place sa patinati in mod regulat, rezistenta se va imbunatati, la fel ca flexibilitatea, echilibrul si agilitatea. In plus, alunecarea peste un patinoar, fie in interior sau in exterior, este o stare de spirit, care poate ajuta la reducerea stresului si a grijilor.
5. Hocheiul pe gheata – daca sunteti un impatimit al jocurilor in echipa, hocheiul pe gheata este un sport bazat pe sentimentul de camaraderie. Hocheiul solicita capacitatea fizica a fiecarui individ. Oferind aceleasi beneficii fizice ca patinajul (construirea corpului atat in partea de jos, muschii abdominali, cat si sprijin pentru sistemul cardiovascular), hocheiul pe gheata necesita utilizarea partii superioare a corpului pentru a muta crosa de hochei. Acesta poate fi un antrenament foarte intens pentru dumneavoastra. Pentru inceput, nu stati mult pe gheata, maxim cinci minute, deoarece bataile inimii incep sa creasca incetul cu incetul. Dupa aceste cinci minute, este necesara o perioada de recuperare si odihna.
Pericole principale ale exercitiului fizic pe timp de vreme rece
SusIn general vorbind, este bine sa faceti sport si pe timp de iarna, atunci cand este frig afara, dar nu uitati sa va asigurati ca va luati masuri de precautie si acordati mai multa atentie semnelor si simptomelor de pericol ale vremii reci.
a. Degeraturile – temperaturile scazute (de la -7 grade Celsius in jos) cresc dramatic sansele de a dezvolta degeraturi. Semnele de avertizare timpurie includ o senzatie de intepatura, amorteala in special la nivelul obrajilor, nasului, urechilor, mainilor sau picioarelor dumneavoastra. Daca banuiti ca puteti fi in curs de a dezvolta degeraturi, ar trebui sa iesiti din zona de frig imediat si sa incalziti cat de repede posibil zona afectata (nu frecati pielea, deoarece acest lucru poate provoca daune pielii). In cazul in care amorteala persista, trebuie sa solicitati asistenta medicala speciala de urgenta.
b. Hipotermia – apare atunci cand temperatura corpului ajunge la 35 de grade Celsius. Dupa cum este necesar, corpul dumneavoastra compenseaza prin a-si concentra cantitatea de sange catre piele si organele vitale, cum ar fi inima, plamanii sau creierul. In ceea ce priveste organele, creierul si inima sunt cele mai reci si mai sensibile la temperaturi scazute, astfel ca activitatea electrica in aceste organe incetineste. In cele din urma, in cazul in care temperatura scade, activitatea inimii si a creierului incetineste cu totul si se va produce decesul. Daca banuiti ca puteti dezvolta hipotermie, cautati ajutor medical de specialitate imediat.
Simptomele de hipotermie includ:
1. Frisoane intense;
2. Tulburari de vorbire;
3. Pierderea coordonarii;
4. Oboseala.
c. Risc crescut de atac de cord – iarna este cel mai anotimpul in care au loc cele mai multe atacuri de cord. Exista cel mai probabil foarte multi factori implicati in acest proces. Pentru inceput, temperaturile scazute pot provoca o crestere a tensiunii arteriale, impreuna cu cresterea nivelului de proteine care mareste riscul de aparitie a cheagurilor de sange.
Cand vremea este rece, inima dumneavoastra trebuie sa lucreze mai mult si din greu pentru a mentine o caldura corporala corespunzatoare si pentru a strange arterele, care limiteaza fluxul de sange si reduc furnizarea de oxigen la inima dumneavoastra. Atunci cand sunt combinati toti acesti factori s-ar putea declansa un atac de cord, in special la persoanele varstnice sau la cele cu boli de inima deja existente.
In plus, pentru ca lumina soarelui este rara in timpul lunilor reci de iarna, poate fi foarte dificil sa se mentina un nivel ridicat de vitamina D, mai ales daca nu utilizati un supliment de vitamina D3 pentru a compensa lipsa de lumina a soarelui. Acest lucru poate avea un impact mare de aparitie a atacului de cord.
Riscurile de a renunta la toate activitatile fizice in timpul lunilor de iarna depasesc probabil cu mult pe cele de exercitii fizice din timpul iernii, chiar daca alegeti sa faceti acest lucru in aer liber. Imbracati-va in mod corespunzator si acordati o atentie urmatoarelor masuri ce va sunt necesare pentru a metine conditii de siguranta si caldura atunci cand faceti exercitii in aer liber pe timpul iernii:
a. Imbracati-va in trei sau mai multe straturi;
b. Folositi un material sintetic usor. Evitati materialele de bumbac grele, deoarece acestea absorb transpiratia, crescand riscul de hipotermie;
c. Adaugati un strat sau doua de lana pentru a va incalzi;
d. Purtati ceva pe cap atunci cand este frig afara, pentru ca se poate pierde o cantitate semnificativa de caldura corporala atunci cand capul este descoperit;
e. Purtati mereu manusi pentru a va proteja degetele de degeraturi;
f. Acoperiti fata cu o esarfa sau o masca, atunci cand temperatura este sub punctul de inghet pentru a evita degeraturile. Acest lucru poate ajuta totodata si la incalzirea aerului inainte de a intra in plamani;
g. Purtati incaltaminte cu varful rotund cu tractiune buna pentru a preveni alunecarea sau cazaturile pe zapada sau dintr-un loc inghetat;
h. Verficati temperatura si prognoza. Riscurile pentru sanatate cresc atunci cand temperatura scade sub -25 de grade Celsius;
i. Purtati imbracaminte reflectorizanta;
j. Beti multe lichide. Hidratarea este foarte importanta in timpul vremii reci. Beti inainte, in timpul si dupa antrenament, chiar daca nu va simtiti insetat, deoarece deshidratarea poate fi mai dificila de observat in timpul efortului, atunci cand vremea este rece.
O greseala comuna pe care o fac oamenii este imbracatul prea gros in timpul vremii reci. Tineti cont de faptul ca exercitiile vor genera caldura corpului si transpiratie, chiar daca este frig afara. Si deodata ce sudoarea incepe sa se acumuleze in hainele dumneavoastra, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra degeraturilor. In cazul in care intr-adevar este frig afara, se poate ajunge chiar pana la inghetarea pielii, care poate reduce temperatura corpului, crescand riscul de hipotermie.
Ca o sugestie generala, se recomanda luarea pauzelor de la activitatile in aer liber in cazul in care temperaturile se afla sub -17,8 grade Celsius sau in cazul in care factorul vant rece este mare, astfel optati pentru exercitii in interior.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Sporturi de iarna bune pentru sanatate
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece
- Tulburarile afective sezoniere
- 5 trucuri simple pentru a scapa de astenia de toamna
- Ramai activ chiar si in anotimpul rece!
- Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp
- Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri
- Imunitatea la copii
- Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top