Beneficiile dansului pentru sanatate
Generalitati
SusBeneficiile dansului se rasfrang atat asupra trupului, cat si asupra mintii.
Aceasta arta este totodata o forma de terapie accesibila oricui, contribuind la pierderea kilogramelor in plus, reducerea nivelului de stres, imbunatatirea stimei de sine si a starii generale de dispozitie.
Dansul se numara printre formele de miscare recomandate persoanelor de toate varstele, de la copiii care se dezvolta astfel mai armonios, pana la adultii prea ocupati sa mearga la sala de fitness.
Cuprins articol
Efectele pozitive ale dansului
SusPersoanele care danseaza suficient de energic pentru a simti cum le creste rata cardiaca beneficiaza de o forma de antrenament fizic excelenta, care tonifica musculatura, intareste oasele si creste rezistenta la efort. Iar pentru ca dansul implica distractie, are un efect tonic si asupra psihicului. Iar beneficiile acestuia nu se opresc aici.
Imbunatatirea flexibilitatii corporale
Flexibilitatea este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii fizice, iar dansul se foloseste intocmai de aceasta calitate a corpului omenesc. Majoritatea cursurilor de dans incep cu exercitii de intindere pentru incalzire, care sa permita efectuarea de miscari cat mai complexe, ce angreneaza toate grupele majore de muschi.
In timp, dansatorii reusesc sa isi contorsioneze cu usurinta trupul, tocmai pentru ca si-au imbunatatit constant flexibilitatea prin miscari de dans cat mai ample si solicitante.
Cresterea fortei corporale
Forta corporala este definita ca fiind capacitatea muschilor de a opune rezistenta unei alte forte. Dansul dezvolta musculatura, fortand-o sa sustina propria greutate corporala a dansatorului. In plus, numeroase stiluri de dans (inclusiv baletul) implica efectuarea de sarituri in aer, miscari ce solicita intr-o mare masura muschii picioarelor.
Antrenarea rezistentei fizice
Ca orice exercitiu fizic, dansul creste si rezistenta fizica, definita ca fiind capacitatea muschilor de a lucra perioade tot mai lungi de timp, fara instalarea senzatiilor de epuizare. Dansul regulat si viguros creste rata cardiaca, imbunatatind totodata functionalitatea aparatului cardiac.
Inducerea unei stari pozitive de dispozitie
Dansul este totodata o activitate sociala. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca legarea de relatii armonioase cu cei din jur contribuie la cresterea stimei de sine si dezvoltarea unei perceptii pozitive asupra vietii. Intrucat combate efectele stresului, dansul este un vector excelent pentru buna dispozitie.
Stimularea memoriei
Un alt beneficiu al dansului se refera la stimularea functiilor cognitive, in special a memoriei, respectiv la prevenirea dementei odata cu inaintarea in varsta. Oamenii de stiinta au descoperit ca exercitiile aerobice, precum dansul, incetinesc pierderea in volum a regiunii cerebrale numite hipocampus, responsabila cu memoria. Aceasta zona a creierului se micsoreaza incepand cu varsta adulta inaintata, astfel explicandu-se aparitia tulburarilor de memorie si a diverselor forme de dementa in numeroase cazuri.
Combaterea stresului
Dansul este si o forma excelenta de combatere a stresului, atat prin eliberarea tensiunii musculare, cat si prin imbunatatirea starii de spirit. Dansurile in doi pot avea acelasi efect calmant asupra psihicului, stimuland dispozitia pentru intimitate si relaxare.
Prevenirea depresiei
Dansul este si o forma eficienta de prevenire a depresiei, potrivit unui studiu efectuat pe un esantion de persoane care au primit in trecut acest diagnostic. Pacientii care au participat la un curs de dans in grup au manifestat cele mai putine simptome ale depresiei si cel mai ridicat grad de vitalitate.
Prevenirea bolilor cardiace
Persoanele expuse unui risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare se pot feri de imbolnavire prin dans. Cativa pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca si-au imbunatatit respiratia, ritmul cardiac si calitatea vietii cu ajutorul cursurilor regulate de dans, arata un studiu efectuat de cercetatorii italieni. Dansul s-a dovedit a fi mai eficient in prevenirea bolilor de inima, decat mersul pe bicicleta sau folosirea aparatelor cardio din salile de fitness.
Facilitarea pierderii in greutate
O forma de miscare foarte eficienta pentru pierderea in greutate este dansul. Aceasta activitate fizica ajuta la arderea rapida a caloriilor in aceeasi masura cu alte antrenamente fizice cardio, precum joggingul, mersul pe bicicleta sau antrenamentele de aerobic.
Insa cate calorii ajung sa fie pierdute prin dans depinde in mare masura de organism si de cat de viguroase sunt miscarile efectuate, intr-o anumita perioada de timp. Circa 30 de minute de dans in ritm moderat pe zi poate facilita pierderea a pana la 0,5 kg saptamanal.
Definirea taliei si arderea grasimii abdominale
Picioarele si bratele par cele mai solicitate zone ale corpului in timpul dansului, insa musculatura abdominala si cea a spatelui sunt lucrate si ele intens. Astfel, dansul contribuie la arderea mai rapida a grasimii abdominale si la definirea taliei, daca este practicat cu regularitate.
Imbunatatirea echilibrului corporal
Dansul implica mentinerea unei posturi corporale corecte si efectuarea mai multor miscari rapide. Aceste doua conditii contribuie la dobandirea unui mai bun control asupra corpului, deci la imbunatatirea echilibrului acestuia. Persoanele varstnice pot preveni cu brio accidentele provocate de dezechilibrele corporale cu ajutorul dansului, au descoperit mai nou oamenii de stiinta.
Cresterea nivelului de energie
O singura sesiune de dans pe saptamana poate creste performanta fizica si nivelul de energie al adultilor. Aceste doua beneficii vin din efectele pozitive ale miscarii efectuate intr-un mediu placut, precum stimularea circulatiei sanguine, dezvoltarea musculaturii, imbunatatirea imaginii de sine si a starii de spirit etc.
Intarirea sistemului imunitar
Activitatea fizica depusa prin dans are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar creste numarul de leucocite, asigura o buna circulatie sangvina, un acces mai rapid al anticorpilor in tot organismul, creste nivelul endorfinelor, scade nivelul hormonilor de stres si creste temperatura interna a corpului, ceea ce previne dezvoltarea bacteriilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Ce beneficii miraculoase ascunde terapia prin muzica
- Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in ...
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii
- Terapii alternative pentru cancerul de colon
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ponturi pentru punerea in practica a rezolutiilor pentru 2014
- 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate
- Rolul euritmiei in dezvoltarea copiilor